Auta hrají v českém průmyslu stále větší roli. Nová čísla

Radek Pecák Radek Pecák
15. 5. 2014 13:30
Tržby tuzemských firem v automobilovém průmyslu se na celkových tržbách z průmyslové produkce v Česku podílejí už téměř čtvrtinou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Brno – Tržby tuzemských firem v automobilovém průmyslu se na celkových tržbách z průmyslové produkce v Česku podílejí už téměř čtvrtinou. Vyplývá to z čerstvých statistik za rok 2013, které během své valné hromady zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu České republiky (AutoSAP).

Tržby 145 výrobců automobilů a automobilových součástek, kteří jsou členy sdružení, stouply meziročně o 2,9 procenta na 741,9 miliardy korun. Sdružení publikovalo i celkový odhad tržeb dalších firem z odvětví, které nejsou jeho členy. Ty navyšují celkový objem tržeb o dalších 120 miliard na celkem 865 miliard korun – o zhruba 25 miliard více než před rokem.

"Podíl členských firem Sdružení automobilového průmyslu na celkových tržbách z průmyslové produkce se zvýšil na 20,1 procenta," říká ředitel sekretariátu AutoSAP Antonín Šípek. Celý automobilový průmysl – tedy včetně nečlenů sdružení – loni zvýšil svůj podíl na téměř 23,5 procenta.

Hlavně na export

Ještě rychleji loni rostl vývoz. Členské firmy sdružení zvýšily export o 5,9 procenta, podíl na celkovém exportu České republiky dosáhl 19,9 procenta. V souhrnu za celý tuzemský autoprůmysl (jedná se o firmy sdružené v AutoSAP i mimo něj) přesáhla celková hodnota exportu 730 miliard korun.

Na export směřuje 85 procent veškeré produkce členských firem sdružení. "Významný podíl na celkových výsledcích má dodavatelský sektor. V roce 2013 vzrostly jeho tržby o 3,9 procenta a export o 11,3 procenta, což je více než průměr celého automobilového odvětví," podotýká prezident sdružení Martin Jahn.

Dvakrát vyšší produktivita

Počet zaměstnanců v odvětví se v loňském roce prakticky neměnil. Celkově se pohybuje kolem 150 tisíc lidí, z toho členské firmy sdružení jich zaměstnávají 109 tisíc.

"Automobilový průmysl se na celkovém počtu osob zaměstnaných v průmyslových činnostech podílí 11,2 procenty, ale jeho podíl na průmyslové produkci je 23,5 procenta. Produktivita práce v automobilovém průmyslu je tedy zhruba dvakrát vyšší než v ostatních průmyslových odvětvích,“ zdůrazňuje Jahn.

Průměrná mzda u výrobců aut a součástek v loňském roce vzrostla o 3,51 procenta. Je nyní zhruba o čtvrtinu vyšší, než je průměrná mzda v České republice. Činí tedy zhruba 29 700 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy