Automobilka PSA si díky převzetí Opelu výrazně polepšila. Zvedly se jí tržby o třetinu

ČTK ČTK
25. 10. 2017 16:03
PSA zahrnula do svých výsledků tržby značek Opel a Vauxhall, čímž si celkově výrazně polepšila. Díky tomu se jí celkově zvedly tržby o třetinu.
PSA dokončila převzetí Opelu letos v srpnu. Po zahrnutí prodejních výsledků si polepšila o 31 procent.
PSA dokončila převzetí Opelu letos v srpnu. Po zahrnutí prodejních výsledků si polepšila o 31 procent. | Foto: Opel

Francouzská automobilka PSA, která vyrábí vozy Peugeot a Citroën, ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila tržby o 31 procent na 15 miliard eur (zhruba 384 miliard Kč). K růstu výrazně přispěly nově převzaté značky Opel a Vauxhall, které PSA poprvé zahrnula do svých výsledků.

Automobilka těžila i z růstu prodeje v Evropě a Latinské Americe, zaznamenala však výrazný pokles odbytu v Číně. Bez zahrnutí značek Opel a Vauxhall činily čtvrtletní tržby PSA 12,2 miliardy eur, upozorňuje list Financial Times.

Společnost PSA se letos dohodla na převzetí ztrátových evropských aktivit americké automobilky General Motors, které zahrnují německou značku Opel i její sesterskou britskou značku Vauxhall. Transakci za 2,2 miliardy eur firma dokončila v srpnu.

PSA se teď snaží vrátit značky Opel a Vauxhall k zisku. Generální ředitel Carlos Tavares v nedávnému rozhovoru s německým listem Die Welt řekl, že výrobní náklady v továrnách Opelu jsou přinejmenším o polovinu vyšší než ve francouzských závodech PSA.

Automobilka již dříve oznámila, že v továrně značky Vauxhall v britském městě Ellesmere Port zruší asi 400 pracovních míst. Vauxhall má v Británii 4500 zaměstnanců, z toho 1800 v Ellesmere Port.

PSA má výrobní aktivity i v České republice, kde společně s japonskou Toyotou provozuje kolínskou automobilku TPCA. Tento podnik loni vyrobil přes 220 000 vozů. Letos však poprvé za čtyři roky očekává pokles produkce pod hranici 200 000 aut.

 

Právě se děje

Další zprávy