Autoklub spouští web s informacemi o pravidlech provozu v cizině

ČTK ČTK
10. 6. 2019 14:36
Autoklub ČR spouští portál s informacemi pro motoristy při cestách do zahraničí. Stránky obsahují informace o pravidlech provozu v zahraničí a také o aktuální situaci na hlavních tazích.
Autoklub ČR chce informovat české turisty o dopravních předpisech a cenách paliv v Evropě.
Autoklub ČR chce informovat české turisty o dopravních předpisech a cenách paliv v Evropě. | Foto: David Kohout, Jakub Plíhal

Autoklub ČR spustil společně s Platformou Vize 0, která se zabývá dopravní bezpečností, portál s informacemi pro motoristy při cestách do zahraničí. Stránky obsahují informace o pravidlech provozu v zahraničí a také o aktuální situaci na hlavních tazích. Stránky obsahují i aktualizované přehledy cen paliv. Informace jsou na internetových stránkách autoklubu.

Motoristé tu mají najít obecné rady jak připravit vozidlo před cestou či jak si počínat při cestě do zahraničí. Dále také informace o pravidlech a zásadách provozu v jednotlivých zemích.

Web obsahuje také odkazy na informace o aktuálních uzavírkách a omezeních v provozu, dále údaje o možných sankcích za porušení pravidel či odpovědi na časté otázky řidičů týkajících se dálničních poplatků, emisních zón nebo přepravy zvířat ve vozidle. Do budoucna by měly přibýt například informace o umístění nabíječek pro elektromobily.

Součástí portálů jsou přehledy cen paliva v unijních státech, které budou průběžně aktualizovány. Podle údajů z poloviny května je nejlevnější benzin v Rumunsku, kde litr Naturalu 95 vyjde na 1,16 eura (cca 29,9 korun). Následovaly Bulharsko, Litva a Polsko. Nejvyšší ceny byly v Nizozemsku, kde litr stál 1,85 eura (cca 47,8 korun). Česko s průměrnou cenou kolem 33 korun patřilo ke státům s nižší cenou.

Podle Romana Budského z Platformy VIZE 0, která se snaží sdružovat subjekty zabývající se bezpečností provozu, se řidiči před cestou do zahraničí budou moci seznámit se specifiky provozu jednotlivých zemí.

Upozornil například na tresty za detektory radaru, za které hrozí pokuta až 1500 eur (38 700 korun) nebo vyměřování bezpečné vzdálenosti v Německu, jejíž hodnota by měla být aspoň polovinou aktuální rychlosti vozidla - tedy při rychlosti 100 km za hodinu je bezpečná vzdálenost 50 metrů.

Stránky zatím obsahují informace o státech Evropské unie, zejména pak v tradičních dovolenkových destinacích. Podle Libora Budiny z Autoklubu ČR budou postupně rozšiřovány o údaje z míst, kam Češi jezdí na zimní dovolenou a také z exotických turistických cílů ve světě.

 

Právě se děje

Další zprávy