Auta v Česku překonala hranici průměrného stáří 15 let. Je to nejvíce v celé historii

ČTK ČTK
19. 5. 2016 18:05
Lidé ponechávají v provozu velmi staré vozy, do republiky se navíc dovážejí většinou automobily, jejichž věk je z velké části udávaný dvouciferným číslem.
Vozový park v České republice stále stárne.
Vozový park v České republice stále stárne. | Foto: Aktuálně.cz

Průměrný věk osobních aut v Česku v letošním 1. čtvrtletí překonal hranici 15 let a dosáhl 15,1 roku. To je absolutně nejvyšší hodnota od vzniku samostatné ČR v roce 1993. Na konci minulého roku to bylo 14,3 roku. Uvedl to dnes analytik Antonín Šípek, který dříve dlouhodobě působil jako ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

"Je zřejmé, že ke snižování průměrného věku automobilů přispívají zejména ekonomické nástroje. Počty vyřazovaných vozidel v tuzemsku však naopak dlouhodobě klesají, neboť v ČR v podstatě neexistuje žádný nástroj pro motivaci občanů k vyřazování starých, ekologicky a bezpečnostně nevyhovujících vozidel," řekl dnes Šípek.

Negativní vliv na vývoj průměrného věku osobních aut má také dovoz ojetých vozidel v nevyhovující věkové struktuře. V současné době tvoří téměř 50 procent dovozů osobních ojetin automobily ve věku nad 10 let.

Nejstarší kategorií vozidel zůstávají motocykly. Jejich průměrný věk se v prvním čtvrtletí zvýšil proti závěru loňského roku o 0,9 roku na 33,4 roku. Počet strojů v registru stoupl o 5600 na 1,07 milionu.

Celkový počet osobních aut v registru vozidel se letos v 1. čtvrtletí přitom zvýšil o 47 000 na 5,2 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy