Auta pro teenagery: Češky kupují ojeté fabie, Češi octavie. Na ostrovech doporučují nové citigo

Ondřej Běhal
26. 7. 2016 16:37
Největší český bazar AAA Auto zveřejnil žebříčky nejoblíbenějších ojetin u českých teenagerů. Zatímco chlapci dávají přednost octaviím, dívky menším fabiím. Také další oblíbené modely se mezi pohlavími docela výrazně liší. S tipy na nejlepší nová auta pro teenagery přišel britský web Auto Express. Zvítězila u něj minitrojčata Škoda Citigo / VW Up! / Seat Mii.
Mladí lidé v autě. Ilustrační foto.
Mladí lidé v autě. Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Letní prázdniny využívá spousta začínajících motoristů k pořízení prvního auta. Teenageři v Česku začínají svou řidičskou kariéru většinou v ojetém voze, protože počítají s tím, že auto utrží šrámy. A kvůli nim nepřijdou o tolik peněz jako u nového vozu.

V té souvislosti zveřejnil největší český bazar AAA Auto žebříčky nejprodávanějších aut vyhledávaných teenagery a rozdělil je podle pohlaví. U dívek suverénně vede Škoda Fabia s více než dvacetiprocentním podílem. Druhá Škoda Octavia má jen 5,5 % a třetí Peugeot 206 4,4 %.

Zajímavé je, že tento francouzský vůz vůbec nefiguruje v TOP 10 aut oblíbených u mladých pánů. Totéž platí i u Fiatu Stilo (u dívek šestý), Opelu Astra (sedmý) a Renaultu Mégane (devátý).

Mladí čeští muži si nejčastěji pořizují Škodu Octavia (16,7 %) následovanou menším modelem Fabia (16 %). Třetí je model VW Golf (6,2 %) následovaný VW Passat (5,5 %) a Fordem Focus (3,9 %). Zajímavé je, že všechny tyto modely patří do TOP 10 i u dívek stejně jako Škoda Felicia. U dámského TOP 10 ale nenajdeme pány oblíbené vozy Ford Mondeo, Škoda Superb, Audi A4 a Mazda 3.

"Dívky řeší vzhled vozu, a to hlavně co se barvy týče. Ve větší míře zohledňují i praktičnost a bezpečnost. Mladí muži hledí na výkon motoru a vyhledávají sportovnější typy vozů," tvrdí generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Žebříček deseti nejlepších aut pro teenagery zveřejnil i britský časopis Auto Express. Ten se věnoval novým autům a řešil i praktické věci jako výši pojistky, výsledky nárazových testů nebo třeba kvalitu audiosoustavy a propojení s mobilními telefony.

Na prvním místě se umístila trojčata vyráběná v Bratislavě, minivozy Škoda Citigo, Volkswagen Up! a Seat Mii. Stříbro obsadil Volkswagen Polo a bronz Ford Fiesta. Následují Hyundai i10, Mini, Mazda 2, Dacia Sandero, Opel Corsa, kolínská trojčata Citroën C1/Peugeot 108 a Toyota Aygo. Žebříček uzavírá Kia Picanto. Podrobné testy a české ceníky těchto aut najdete po kliknutí na jejich aktivní jména.

 

Právě se děje

Další zprávy