Auta bez řidičů? Prý dřív, než si myslíme, tvrdí expert

ČTK ČTK
8. 10. 2014 23:23
Analytik společnosti Morgan Stanley také předpokládá, že přijde doba, ve které si budou auto všichni lidé pronajímat, místo aby jej vlastnili.
Člověk za volantem? Tohle prý už bude brzy minulostí...
Člověk za volantem? Tohle prý už bude brzy minulostí... | Foto: Isifa/Thinkstock

Washington - Automobilový průmysl v podobě, jakou známe, končí. Myslí si to alespoň šéf výzkumu pro globální automobilový průmysl americké finanční společnosti Morgan Stanley Adam Jonas.

Auta bez řidičů a konec osobního vlastnictví vozidel se prý blíží rychleji, než si všichni myslí, a hráči v automobilovém průmyslu se tomu budou muset přizpůsobit, pokud nechtějí zaniknout.

"Náš tým dospěl k přesvědčení, že pokračování našeho oboru v tradičních liniích... nakonec skončí zánikem," začíná podle serveru Business Insider zpráva s názvem Death of an Auto Analyst (Smrt analytika automobilového průmyslu). V době "internetu věcí" je automobil "tou nejvyšší věcí", praví se tam.

Jonas neuvedl, kdy přesně očekává, že volant bude překonanou záležitostí. Nadcházející změnu přirovnává k té, kdy lidé vyměnili jízdu kočárem za automobily. Analytik kromě toho předpokládá, že bude existovat doba, ve které si budou auto všichni lidé pronajímat, místo aby jej vlastnili, a v automobilovém průmyslu bude působit více technologických společností.

"Pokud si tuto změnu neosvojíme, nemáme jako analytici aut žádnou budoucnost," říká Jonas.

 

Právě se děje

Další zprávy