Audi dostane v Číně obří pokutu. Podle úřadů je moc drahé

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
14. 8. 2014 16:55
Pokuta, o které se hovoří, představuje zhruba procento z pololetního zisku automobilky.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Audi

Šanghaj - Čína vyměří německému výrobci luxusních automobilů Audi pokutu asi 250 milionů jüanů (zhruba 845 milionů Kč), a to za porušování antimonopolních zákonů. Informoval o tom podnikatelský list 21st Century Business Herald.

Čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC) již minulý týden oznámila, že hodlá Audi pokutovat, výši plánované pokuty ale zatím nezveřejnila. Komise může dávat pokuty ve výši až deseti procent ročních tržeb pokutovaného podniku, upozorňuje agentura Reuters.

Čínské úřady nyní vyšetřují situaci v automobilovém sektoru kvůli opakovaným stížnostem, že zahraniční výrobci zneužívají svého postavení na trhu a prodávají auta a náhradní díly příliš draho. Řada automobilek již v reakci na toto vyšetřování přikročila ke snížení cen.

Procento pololetního zisku

Pokuta by představovala zhruba 1,3 procenta čistého zisku, který automobilka dosáhla v první půlce roku 2014, kdy na celém světě prodala 869 tisíc vozů a čistý zisk vystoupal na 2,32 miliardy eur (zhruba 65 miliard korun).

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Audi je stejně jako mladoboleslavská Škoda Auto součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. Ten je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem aut na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy