Argentina peníze má. Pařížský klub potvrdil splátku dluhu

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
4. 8. 2014 14:05
Argentina nechce platit fondům, které po bankrotu z roku 2001 koupily její dluhopisy za část ceny, celý původní dluh.
Argentina je opět v problémech. Ilustrační snímek.
Argentina je opět v problémech. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Paříž - Argentina má peníze na splácení svých dluhů, i když se v minulém týdnu oficiálně podruhé za třináct let dostala do stavu platební neschopnosti. Pařížský klub věřitelů obdržel od jihoamerické země první splátku dluhu. "Přišlo to podle plánu," cituje generální tajemnici Pařížského klubu Clotilde L'Angevinovou agentura Reuters.

Spor ohledně nesplacených dluhů byl v roce 2001 důsledkem státního bankrotu Argentiny. Minulý týden se země v platební neschopnosti ocitla znovu, když se ve stanovené lhůtě nedohodla na vypořádání svého dluhu ve výši zhruba 1,3 miliardy dolarů se soukromými investory.

Argentina nechce platit fondům, které po jejím bankrotu z roku 2001 koupily státní dluhopisy za část původní ceny, celý původní dluh. Bojí se, že by pak stejné podmínky požadovali i další její věřitelé, se kterými se Argentina již dříve dohodla na restrukturalizaci dluhu a snížení původního dluhu o zhruba dvě třetiny.

Pařížský klub sdružuje 19 státních věřitelů. Argentina se s nimi na urovnání dluhů s prošlou lhůtou splatnosti dohodla letos v květnu. Před týdnem v úterý země informovala, že provedla první úhradu ve výši 642 milionů dolarů, kterou tedy nyní Pařížský klub potvrdil.

Dohoda s Pařížským klubem pokrývá dluhy v objemu 9,7 miliardy dolarů. Argentina je má podle dohody splatit během pěti let. Příští splátku ve výši 500 milionů dolarů by měla uskutečnit do května 2015.

Argentina od bankrotu z roku 2001 prakticky nemá přístup na mezinárodní kapitálové trhy. Minulý týden se přitom podruhé za téměř 13 let ocitla v platební neschopnosti, když se nedokázala dohodnout se soukromými investory, kteří odmítli podmínky restrukturalizace dluhu po předešlém státním bankrotu.

 

Právě se děje

Další zprávy