Brusel obvinil Irsko, že pomáhalo Applu s daněmi

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 9. 2014 13:29
Společnosti Apple hrozí obří sankce. Evropská komise řekla, proč zkoumá její "irské daně".
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise obvinila Irsko, že jeho daňová rozhodnutí ve prospěch americké společnosti Apple mohla být nelegální státní pomocí, kterou je možné od firmy vymáhat zpět.

Je to předběžný závěr dokumentu, který komise v červnu zaslala Irsku a dnes jej zveřejnila. Výrobci telefonů iPhone umožnily daňové dohody v Irsku skrýt před zdaněním světové příjmy v řádu desítek miliard dolarů, řekli analytici agentuře Reuters.

"Komise je toho názoru, že pomocí těchto rozhodnutí poskytly irské úřady společnosti Apple výhodu," napsal irské vládě v dopise z 11. června komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Komise právě tehdy zahájila hloubkovou kontrolu daňových dohod mezi Irskem a touto společností. Dublin možné pochybení odmítá.

Červnový dopis irskému ministerstvu zahraničí byl dnes publikován na internetových stránkách ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise. Pro Apple by definitivní rozhodnutí evropské exekutivy v jeho neprospěch mohlo znamenat, že vyčíslenou pomoc bude muset vrátit.

Do měsíce chceme podklady

V dopise Komise zmiňuje daňová rozhodnutí z počátku 90. let a také z roku 2007, popisuje strukturu firem, které technologický gigant v zemi vlastnil, i způsoby jejich zdanění. Na základě dokumentů popisujících domluvy mezi společností a irskými úřady také osvětluje důvody, které ji vedou k předběžnému závěru, že se jednalo o státní pomoc.

Od Irska Komise nyní požaduje, aby do měsíce předalo veškeré informace, které by mohly pomoci věc rozhodnout.

Irsko: Pravidla jsme neporušili

Irské ministerstvo financí už na svém webu názor Komise odmítlo. "Irsko si je jisté, že pravidla o státní pomoci v tomto případě porušena nebyla a už dříve tento měsíc poskytlo Komisi formální odpověď," uvedlo ministerstvo. Nynější zveřejnění stanoviska evropské exekutivy je podle irské strany jen dalším procedurálním krokem.

Ministerstvo připomnělo, že v současné chvíli Komise ani formálně nerozhodla, že se o státní pomoc jednalo. "Dá se čekat, že definitivní rozhodnutí bude ve spojitosti s tímto šetřením ještě značnou dobu trvat," poznamenalo irské ministerstvo financí.

Vyšetřování v USA

Apple v Irsku působí od roku 1980. Společnost tvrdí, že její dohody s irskou vládou žádný zákon neporušily. Finanční ředitel Applu Luca Maestri listu Financial Times sdělil, že k žádné zvláštní dohodě nikdy nedošlo ani k ničemu, co by šlo vykládat jako státní pomoc.

Vyšetřovací komise amerického Senátu loni zjistila, že Apple v Irsku využívá síť dceřiných firem, aby si snížil v USA platby daně z příjmu v řádech miliard dolarů. Tento postup je legální, zpráva však vyvolala otázky o účinnosti amerického daňového systému a možnostech daňových úniků.

Evropská komise letos v červnu oznámila, že zahájila hloubkové vyšetřování daňových dohod, které Apple, další americká firma Starbucks a finanční divize skupiny Fiat uzavřely s úřady v Irsku, Nizozemsku a Lucembursku. Podle tehdejšího sdělení bruselských činitelů je vyšetřování součástí širšího zkoumání daňových předpisů v různých zemích EU a daňového plánování nadnárodních firem. Starbucks tehdy uvedl, že dodržuje všechny daňové předpisy. Fiat se odmítl vyjádřit.

 

Právě se děje

Další zprávy