Apple prohrál boj o značku iPhone v Číně, stejnojmenné kožené zboží se bude prodávat dál

ČTK ČTK
4. 5. 2016 9:43
Název IPHONE podle rozhodnutí nejvyššího lidového soudu v Pekingu může nadále používat i firma Xintong Tiandi Technology, která prodává kabelky a další kožené zboží. Společnost si zaregistrovala ochrannou známku IPHONE pro kožené produkty v Číně v roce 2010. Apple požádal o ochrannou známku pro elektronické zboží v roce 2002, schválení však dostal až v roce 2013.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Apple prohrál boj o ochrannou známu iPhone v Číně. Název IPHONE tak podle rozhodnutí nejvyššího lidového soudu v Pekingu může nadále používat i firma Xintong Tiandi Technology, která prodává kabelky a další kožené zboží. Uvedla to na svých internetových stránkách BBC s odvoláním na čínský list Legal Daily, který je považován za oficiálního mluvčího čínské komise pro centrální politiku a právní záležitosti.

Firma Xintong Tiandi si zaregistrovala ochrannou známku IPHONE pro kožené produkty v Číně v roce 2010. Apple požádal o ochrannou známku pro elektronické zboží v roce 2002, schválení však dostal až v roce 2013.

Firma Xintong Tiandi prodává kabelky, obaly na mobilní telefony a další kožené zboží s názvem IPHONE a symbolem R pro registrovanou ochrannou známku.

Apple začal s bojem proti firmě Xiantong Tiandi v Číně v roce 2012, kdy podal stížnost k čínskému úřadu pro ochranné známky. Když neuspěl, podal žalobu u nižšího pekingského soudu. Ten však také rozhodl proti Applu a americká firma se odvolala k vyššímu soudu. Ten rozhodl, že Apple nemůže prokázat, že byl dobře známou značkou v Číně předtím, než Xintong Tiandi podala žádost o zapsání ochranné známky, což bylo v roce 2007. IPhone od Applu se začal v Číně prodávat v roce 2009.

Zpráva přichází v době, kdy prodej iPhonů klesá. Apple nedávno uvedl, že prodej jeho iPhonů se za tři měsíce do konce března vůbec poprvé snížil a příjmy firmy kvůli tomu klesly o 13 procent. Prodej v Číně se propadl o 26 procent.

Apple má v Číně i další problémy. V březnu Peking schválil zákon, který požaduje, aby veškerý obsah zobrazovaný v Číně byl uchováván na serverech v zemi. Kvůli tomu musel Apple ukončit nabídku svých služeb iBooks a iTunes v zemi. Apple však uvedl, že doufá, že se mu podaří napojení na tyto služby brzy obnovit.

Tento krok je široce vnímán jako rána pro Apple, protože Čína je pro jeho produkty druhým největším trhem.

Minulý týden miliardář a investor Carl Icahn prodal veškeré své akcie Applu kvůli obavám z vyhlídek technologické firmy v Číně.

 

Právě se děje

Další zprávy