Veganství je trend, soudí DiCaprio i Gates. Investovali do výrobce náhražek masa

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
3. 6. 2019 11:57
Americký výrobce rostlinných náhražek masa Beyond Meat bude od příštího roku vyrábět i v Evropě. Firma se ve spolupráci s nizozemským výrobcem masa Zandbergen World's Finest Meat snaží rozšířit svou produkci mimo Spojené státy a podle agentury AP by mohla těžit z růstu poptávky po alternativách masa v evropském regionu.
Foto: iStock

Akcie společnosti, které od jejího vstupu na burzu tento měsíc více než ztrojnásobily svou hodnotu, v reakci na její úterní oznámení přidávají přes devět procent na 86,85 dolaru (více než 2000 korun) za jednu akcii.

Podle průzkumu společnosti Allied Market Research se Evropa v roce 2017 podílela na celosvětovém prodeji rostlinných náhražek masa 40 procenty. Analytici této firmy odhadují, že ve zmíněném regionu by se jejich prodej měl každoročně až do roku 2025 zvyšovat o sedm procent.

Beyond Meat těží ze zájmu především mladších spotřebitelů dbalých zdravé výživy, kteří se často rozhodují pro vegetariánství. Banka JP Morgan podle agentury Reuters uvedla, že růstový potenciál firmy, do níž investovali i herec Leonardo DiCaprio a zakladatel Microsoftu Bill Gates, je "výjimečný".

Jak ale připomněla agentura AP, v Evropě by Beyond Meat mohla narazit na evropské regulační orgány. Ty zvažují, že by výrobcům rostlinných náhražek masa zakázaly používat při popisu jejich výrobků výrazy maso a burger.

Společnost Beyond Meat založil v roce 2009 vegan Ethan Brown. Firma v loňském roce více než zdvojnásobila tržby na téměř 88 milionů dolarů (dvě miliardy korun). Její čistá ztráta nicméně zůstala téměř beze změny na zhruba 30 milionech dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy