Americká vláda jedná s Volkswagenem o urovnání emisního skandálu

ČTK ČTK
15. 8. 2016 23:54
Rozhovory mezi Volkswagenem a ministerstvem spravedlnosti mohly vyústit v dohodu, v níž by automobilka přiznala vinu za manipulace s emisemi, podvolila se nezávislému dohledu a zaplatila dosud neurčenou pokutu.
Foto: Reuters

Washington – Představitelé amerického ministerstva spravedlnosti a německé automobilky Volkswagen zahájili rozhovory o tom, jak uzavřít trestní řízení proti koncernu kvůli emisnímu skandálu. S odvoláním na informované zdroje to napsala agentura Reuters. Urovnání mezi koncernem a americkou vládou by mělo znamenat tečku za americkou částí aféry, která vypukla téměř před rokem.

Reuters už dříve napsala, že by rozhovory mezi Volkswagenem a ministerstvem spravedlnosti mohly vyústit v dohodu, v níž by automobilka přiznala vinu za manipulace s emisemi, podvolila se nezávislému dohledu a zaplatila dosud neurčenou pokutu. Deník The Wall Street Journal nyní uvedl, že by taková pokuta mohla činit 1,2 miliardy dolarů (29 miliard korun).

Volkswagen už v červnu přistoupil na to, že za urovnání vládních a spotřebitelských žalob v USA souvisejících s emisním skandálem zaplatí dalších až 15,3 miliardy dolarů (376 miliard korun). Rozhodnutí ještě musí potvrdit soud, jeho výrok se očekává v říjnu.

Skandál u největší evropské automobilky vypukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 000 vozů.

Po celém světě se emisní skandál Volkswagenu týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto. V Evropě aféra zahrnuje kolem 8,5 milionu naftových aut.

 

Právě se děje

Další zprávy