"Hodně investorů propadlo panice." Americké akcie prudce oslabily a stáhly dolů i asijské trhy

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 2. 2018 11:01
Akcie tak pokračují v sestupu z rekordních maxim, dolů je tlačí obavy investorů z růstu inflace a úrokových sazeb.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Americké akcie v pondělí prudce oslabily. Dow Jonesův index v jednu chvíli ztrácel přes šest procent a dostal se pod hranici 24 tisíc bodů. Akcie tak pokračovaly v sestupu z rekordních maxim, dolů je tlačily obavy investorů z negativních dopadů růstu inflace a úrokových sazeb na ekonomiku Spojených států.

Americké akcie s sebou stáhly i asijské trhy a australskou burzu. Akcie v Šanghaji, Hongkongu, Tokiu a Austrálii zažily nejvyšší ztráty za několik let. Index tokijské burzy Nikkei klesl o 4,73 procenta na 21 610,24 bodu. Procentní pokles indexu byl nejvyšší za 15 měsíců a bodový pak od června 2016. Index uzavřel na nejnižší hodnotě od loňského října. Index hongkongských akcií Hang Seng oslabil o 5,1 procenta, což byl nejvyšší propad od srpna 2015. Vývoj v Hongkongu je zvláště citlivý na vývoj v USA, protože hongkongská měna je pevně vázaná na dolar. Hlavní index šanghajské burzy se snížil o 3,4 procenta, nejvíc od února 2016. Pokles australských akcií byl nejvyšší za dva a půl roku.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se během pondělního obchodování propadl až na 23 923,88 bodu, tedy o téměř 1600 bodů. Později část ztrát smazal a obchodování uzavřel s poklesem o 4,6 procenta, tedy o více než tisícovku bodů, na 24 345,75 bodu. Utrpěl tak nejprudší jednodenní procentní propad od srpna 2011.

Širší index S&P 500 klesl o 4,1 procenta na 2648,94 bodu a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 3,78 procenta na 6967,53 bodu. Na poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely například energetické, bankovní a průmyslové podniky, napsala agentura AP.

V porovnání se svým letošním maximem oslabil Dow Jonesův index o 8,5 procenta. Širší index S&P 500 z něj sestoupil o 7,8 procenta.

Za "nejčernější den pro akciové trhy za poslední roky" označil volný pád Dow Jonesova indexu v den, kdy se úřadu ujal nový šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell, analytik Daniel Saurenz z firmy Feingold Research. "Hodně investorů opravdu propadlo panice," řekl agentuře DPA správce portfolia společnosti QC Partners Thomas Altmann. Tu zesílilo mimo jiné i množství automatických prodejních příkazů typu stop-loss, které si držitelé akcií nastavují, aby zamezili největším ztrátám, napsala agentura DPA.

"Otázkou je, zda se investoři, kteří v posledních měsících využívali každého poklesu k levným nákupům, znovu vynoří, nebo zůstanou zdrženliví," řekl agentuře AFP tržní analytik JJ Kinahan ze společnosti TD Ameritrade.

Americký prezident Donald Trump si v minulosti připisoval zásluhy za růst zdejších akciových trhů. K pondělnímu poklesu se na svém Twitteru zatím nevyjádřil. Bílý dům nicméně oznámil, že prezident věří ve "výjimečně silné" základy ekonomiky, na které se soustředí.

Na devizovém trhu dolar posílil díky růstu výnosů u amerických dluhopisů. Euro vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku ztrácelo zhruba půl procenta a pohybovalo se těsně pod 1,24 USD.

 

Právě se děje

Další zprávy