Akcie těžařské firmy NWR padají o desítky procent

ČTK ČTK
1. 8. 2014 13:16
Investoři reagují na zprávy o plánu na vydání dalších pěti miliard nových akcií. Věřitelé budou o kapitálové restrukturalizaci NWR hlasovat 29. srpna v Londýně.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Cenné papíry těžařské společnosti New World Resources (NWR) se na pražské burze propadají o desítky procent. Už ve čtvrtek ztratily téměř čtvrtinu hodnoty a dnes kolem 9:30 padaly o dalších téměř 39 procent na 1,80 koruny za akcii. Poté se situace mírně uklidnila a kolem poledne byly na hodnotě 2,10 koruny za akcii.

Akcie NWR reagovaly na středeční informace ohledně navrhovaného plánu restrukturalizace společnosti.

"Vývoj kurzu vlastních akcií nám nepřísluší komentovat. I nadále platí, že věříme v dosažení konsensu, který bude pro NWR znamenat podstatné oddlužení a zároveň až pět miliard korun nového kapitálu od akcionářů i některých věřitelů," řekl ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák. NWR chce získat 118 milionů eur (3,2 miliardy korun) prostřednictvím vydání více než 5,03 miliardy nových akcií. Upisovací kurz na jednu akcii je asi 0,65 koruny.

Společnost NWR chce získat 118 milionů eur (3,2 miliardy korun) prostřednictvím vydání více než 5,03 miliardy nových akcií. Upisovací kurz na jednu akcii je asi 0,65 koruny.

Podle Tomáše Sýkory z Patria Direct odpovídá návrh podmínek emise nového kapitálu zhruba předchozí stručné indikaci společnosti, podle které se očekávala emise nových akcií odpovídající 25násobku těch stávajících (264,7 mil. kusů).

Cena akcií ještě klesne

"Vzhledem k předpokládané emisi více než pěti miliard nových akcií se samozřejmě stávající hodnota společnosti na akcii blíží nule - podle nás odpovídá přibližně 0,25 Kč na akcii, což je i naše nová cílová cena. Všichni stávající akcionáři, kteří již nehodlají do společnosti investovat nový kapitál, by tak podle nás měli akcie prodávat, což ostatně doporučujeme již řadu měsíců," uvedl Sýkora.

Věřitelé budou o kapitálové restrukturalizaci NWR hlasovat 29. srpna v Londýně. Firmě to umožnil londýnský soud. "Podle posledních zpráv na toto téma od společnosti se domníváme, že restrukturalizační plán nakonec podporu najde. Riziko jeho neschválení, a tedy nuceného prodeje aktiv NWR, však zatím stále trvá," dodal Sýkora.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR. Tu podle informací Mladé fronty Dnes tento měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy