Akcie největšího pronajímatele bytů RPG míří na burzu

Nikita Poljakov, HN
2. 4. 2014 13:49
Vstup RPG Bytů na burzu je součástí reorganizace ve skupině BXR, jejímž největším akcionářem je Zdeněk Bakala a jeho rodina.
Se 44 tisíci bytů je společnost RPG Byty Zdeňka Bakaly největším vlastníkem bytového fondu v Česku.
Se 44 tisíci bytů je společnost RPG Byty Zdeňka Bakaly největším vlastníkem bytového fondu v Česku. | Foto: Karel Toman

Praha - Největší poskytovatel nájemního bydlení v Česku, společnost RPG Byty, oznámil vstup na burzu. Hospodářské noviny to zjistily z dokumentů zaslaných na londýnskou a amsterodamskou burzu. Na té se bude obchodovat s akciemi firmy Domus, na níž dosavadní majitel RPG Bytů převedl jak majetek, tak závazky.

RPG od roku 2005 vlastní a spravuje na 44 tisíc bytů. V portfoliu má také obytné domy, nebytové prostory, komerční objekty i rozsáhlé pozemky převážně na území Moravskoslezského kraje.

RPG Byty vlastní investiční skupina BXR, jejímž největším akcionářem je Zdeněk Bakala a jeho rodina, kteří zatím ve skupině drží poloviční nekontrolní balík akcií. Zbylou polovinu vlastní skupina zahraničních investorů. Bakala je zároveň vlastníkem vydavatelství Economia, které vydává Hospodářské noviny nebo Aktuálně.cz.

Vstup RPG Bytů na burzu je součástí reorganizace ve skupině BXR, o níž dnes informovaly Hospodářské noviny.

RPG Byty jsou dlouhodobě v konfliktu s částí nájemníků bytů. Ti tvrdí, že při privatizaci důlní společnosti OKD dostali nájemníci příslib vykoupení bytů za nízkou cenu. Podle RPG ji však privatizační smlouva k prodeji bytů nezavazuje. Nájemníci mají pouze předkupní právo v případě rozdělení domů na jednotlivé bytové jednotky.

 

Právě se děje

Další zprávy