Akcie ČEZ se propadly na desetileté minimum. I tak lákají na vysokou dividendu

Petr Lukáč Petr Lukáč
15. 12. 2015 10:22
Akcie ČEZ se propadly na desetiletá minima a nic nenasvědčuje tomu, že by měly začít výrazněji růst. Hodnota firmy se od počátku roku snížila o téměř 90 miliard korun. Hlavním důvodem je propad cen elektřiny, která je nejlevnější za 12 let. Investoři, ale mohou citlivě vnímat i potíže v Jaderné elektrárně Dukovany, kde stojí tři ze čtyř bloků. Pro investory může mít ale "levný" ČEZ jednu výhodu - dividenda se bude blížit až k výjimečným deseti procentům z ceny akcie.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Akcie polostátní společnosti ČEZ spadly na svá desetiletá minima. Jedna se včera prodávala i za 424 korun. To je téměř o třicet procent méně, než kolik akcie energetické společnosti stály na začátku letošního roku. Hlavní roli hraje stále klesající cena elektřiny, ale i problémy s Jadernou elektrárnou Dukovany.

"Jako třetí důvod bych uvedl nový trend, kdy se hlavně někteří institucionální investoři zbavují svých akcií navázaných na uhelný průmysl," říká vedoucí akciový analytik České spořitelny Petr Bártek. Kromě norského státního investičního fondu sem podle něj patří například i Allianz a další.

Ještě na jaře se šéf ČEZ Daniel Beneš chlubil, jak hodnota firmy stoupá. Pak se ale trend otočil a výsledkem je, že od začátku roku ČEZ ztratil na své tržní kapitalizaci téměř 90 miliard. Německá konkurence je na tom ještě hůř. RWE odepsalo přes 60 procent své hodnoty a E.ON přes 42 procent. I díky propadům u RWE se tak ČEZ vyhoupl na sedmé místo mezi evropskými energetikami.

Pro investory může mít ale "levný" ČEZ jednu výhodu. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se neměly splnit předpoklady pro vyplácenou dividendu. A se 40 korunami na akcii se tak dividendový výnos přiblíží na trhu zcela výjimečným deseti procentům.

Nezdá se přitom, že by měly jít akcie firmy strmě nahoru. Hlavním příjmem je pro ČEZ prodej elektřiny. A její cena je nejnižší za dvanáct let. Včera se na pražské energetické burze prodávala za 28,50 eura za megawatthodinu s dodávkou na další rok. Před šesti lety to byl trojnásobek. Pro rok 2017 je cena ještě o dvě eura nižší.

Podle Bártka se na propadu akcií promítá i zmiňovaný problém v Dukovanech. Ty vyrábí zhruba jednu pětinu veškeré elektřiny spotřebované v Česku. A od půlky září tři z jejích čtyř reaktorů neplánovaně stojí. Mohou za to problémy při kontrole svárů na potrubích v nejaderné části. Spuštění Dukovan se navíc stále odsouvá.

Podrobnosti čtěte v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy