AAA: Ojetá auta od Českých drah jsou ve špatném stavu

ČTK ČTK
18. 9. 2013 15:41
Dva největší tuzemské autobazary se utkaly v aukci o více než 200 vyřazovaných vozů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dva největší tuzemské autobazary, AAA Auto a Auto Esa, se utkaly v aukci o více než 200 vyřazovaných aut z majetku Českých drah. Auta nakonec získalo Auto Esa. AAA Auto následně přišlo s varováním před špatným technickým stavem vozů. Vyplývá to z informací firem. Nákup aut a chystaný prodej dalším zákazníkům kritizuje i Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA).

Vozidel bylo 201, převážně Škoda Fabia a Octavia. Všechna vozidla byla řádně servisovaná, posouzená nezávislým znalcem a všichni účastníci soutěže měli možnost si je předem prohlédnout," řekl  mluvčí drah Radek Joklík.

Podle Zbyňka Veselého ze SOVA vozy často sloužily jako pojízdné dílny, což se projevilo na jejich stavu. Dodal, že jde o totálně ojetá auta za hranicí životnosti. Autobazar je přitom měl vykoupit za cenu převyšující jejich tržní hodnotu. "Je tedy potřeba se ptát, zda může být celá operace ekonomicky efektivní a jakým způsobem budou vozy zákazníkům nabízeny," dodal. SOVA spustila na svých stránkách vyhledávač, kde si mohou porovnat stav vozů ze znaleckých posudků s nabídkou autobazaru.

Na stav vozidel upozornil i neúspěšný uchazeč AAA Auto. Podle ředitele výkupu AAA Petra Vaněčka je firma zkoušela vykoupit pro prodejce ojetých aut ze Severní Afriky, kteří mají zájem o vozy v horší kondici. Celkem se dvou kol aukcí účastnilo pět zájemců.

Podle mluvčího Auto Esa Martina Doležala byly vozy pravidelně servisované, všechny mají platnou STK a jsou ve výborném či velmi dobrém technickém stavu s průměrným nájezdem 145 000 km a stářím kolem osmi let.

"Ve flotile byly i čtyři vozy s nájezdem 300 000 km. Tyto vozy byly ekologicky zlikvidovány. Většina vozů z první aukce již byla úspěšně rozprodána, mnoho vozů zakoupili i zákazníci z řad zaměstnanců Českých drah, kteří tyto vozy znali," dodal s tím, že cena je předmětem obchodního tajemství mezi ČD a autobazarem.

SOVA by se mělo podle Doležala zdržet jednání, které lze považovat za poškozování dobrého jména naší společnosti. Autobazar po dohodě s Českými drahami zveřejní na svých stránkách plný seznam vykoupených vozů, včetně VIN, jejich stáří a počtu ujetých kilometrů.

Nejporuchovější auta podle žebříčku TÜV Report:

Tucet zajímavých ojetin v nabídce bazarů. Podívejte se:

 

Právě se děje

Další zprávy