Deset tisíc eur měsíčně za sestřih šokuje Francii. Hollande si platí kadeřníka ze státní kasy

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
13. 7. 2016 12:45
Kadeřník si během svého pětiletého působení ve službách francouzského prezidenta přijde v přepočtu na téměř 16 milionů korun ze státních peněz. V rámci svých služeb je prý k dispozici 24 hodin denně, vstává velmi časně, dodržuje mlčenlivost a nesmí za sebe posílat náhradu.
Francouzský prezident Francois Hollande.
Francouzský prezident Francois Hollande. | Foto: Reuters

Paříž - Musí být k dispozici 24 hodin denně, musí dodržovat mlčenlivost a nesmí za sebe poslat náhradu - takové jsou pracovní podmínky dvorního kadeřníka francouzského prezidenta Francoise Hollanda. Podle francouzského listu Le Canard Enchaîné za ně však dostává královsky zaplaceno, a to téměř 10 000 eur měsíčně (v přepočtu zhruba 270 000 korun).

V zemi kauza prezidentova kadeřníka rozpoutala skandál. Francouze Hollande popudil ani ne tak kvůli výši platu svého kadeřníka - který má být mimochodem "jen" o pět tisíc eur nižší, než je nyní plat samotného prezidenta -, ale kvůli tomu, že jde ze státních peněz.

Sám Hollande je přitom od počátku svého nástupu do Elysejského paláce propagátorem dlouhodobého seškrtávání nákladů.

Kromě platu 9895 eur měsíčně má kadeřník dostávat také příspěvek na bydlení a další výhody pro rodinu. Francouzský list rovněž zveřejnil kopii kadeřníkova pětiletého kontraktu - podepsaného ředitelem Úřadu Elysejského paláce -, který začal v roce 2012, když byl Hollande uveden do funkce, a končí krátce před dalšími prezidentskými volbami - v dubnu 2017.

Zaměstnanec Olivier B. si tak během svého působení ve službách prezidenta přijde řádově na nezdaněných 590 000 eur (v přepočtu téměř 16 milionů korun).

Podle kadeřníkovy právničky Sarah Levyové je plat oprávněný. Pozice totiž podle ní vyžaduje velkou osobní oběť. "Propásl narození svých vlastních dětí, jejich zlomené ruce, jejich operace," připomněl slova Levyové server The Local - France.

Kadeřník následuje Hollanda na jeho cestách. Vstává prý velmi časně a má dlouhý pracovní den. "Upravuje prezidentovy vlasy každé ráno a pokaždé, když je třeba, před vystoupením prezidenta na veřejnosti," doplnil Elysejský palác.

 

Právě se děje

Další zprávy