Živě: Pražská TOP 09 hlásí jednotu, bude jednat s ODS

Přenos skončil
Vyjednávání o koalicích i kampaň kandidátů postupujících do druhého kola senátních voleb pro vás sledujeme online.
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Povolební vyjednávání o koalicích na městských radnicích pokračovalo i ve čtvrtek.

V některých městech jsou již stranická spojenectví uzavřena. Například v Ostravě však koalice stále nevznikla. ANO se tam nedohodlo s ČSSD kvůli  radním Lumírovi Palyzovi a Simoně Piperkové, kteří byli před volbami spojováni s kauzou lobbisty Martina Dědice obviněného z manipulace se zakázkami dopravního podniku a městské nemocnice v Ostravě.

V Teplicích zase proti sobě stojí ODS a Volba pro Teplice. Členové druhé strany by občanské demokraty raději viděli v opozici, problémem je pro ně především primátor Jaroslav Kubera (ODS).

"S Jaroslavem Kuberou se nestane ve vedení magistrátu žádná změna. Pro to, aby nějaká změna nastala, jsou ta uskupení ochotná zapomenout na chvíli na politickou značku," vysvětlil lídr hnutí Volba pro Teplice Jakub Mráček.

Policie také prověřuje zhruba stovku oznámení souvisejících s volbami. Dvacet trestních oznámení, která se mimo jiné týkají údajného kupčení s hlasy. Dál policisté museli řešit třicet přestupků a dalších padesát podnětů prověřují.

Čtvrteční povolební dění jsme sledovali v online zpravodajství.

Přenos skončil
21:55

Příbramský starosta Pavel Pikrt vystoupil z ČSSD. Vadí mu, jak se k němu spolustraníci chovali při volební kampani, i to, že na jednáních rady města údajně kolegové z ČSSD hlasovali s ODS proti němu. Navíc prý předkládali k projednání materiály, s nimiž ho dopředu nikdo neseznámil. V novém zastupitelstvu bude nezávislý a chce hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

21:45

Klub "zastupitelů TOP 09 a nezávislých" na pražském magistrátu je podle jeho předsedy Václava Novotného otevřen pro další zastupitele, kteří sdílejí identická názorová a programová východiska. Současní členové klubu podle Novotného sdílejí program, s nímž do zastupitelstva kandidovali. "Proto shodně považují za podružnou skutečnost, zda jsou stranicky organizováni, nebo jsou bez stranické příslušnosti," uvedl Novotný jménem klubu v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Členy klubu jsou i Tomáš Hudeček a Eva Vorlíčková, kteří z TOP 09 ve středu vystoupili.

20:00

Zastupitelský klub pražské TOP 09 si zvolil své vedení. Povede ho Václav Novotný, místopředsedy byli vybráni Jiří Nouza a Petr Bříza. Nouza ČTK řekl, že klub je i po odchodu končícího primátora Tomáše Hudečka a radní Evy Vorlíčové ze strany jednotný. Cítí prý velký koaliční potenciál, příští týden by chtěl zahájit jednání s občanskými demokraty.

18:45 ikona ODS online

Na pokračovaní dosavadní spolupráce se v Sušici na Klatovsku dohodla vítězná ODS, sdružení nezávislých kandidátů Sušičtí a TOP 09. Nabídku obsadit jedno místo v sedmičlenné radě dostalo i hnutí ANO, v příštích dnech by se mělo rozhodnout. I kdyby ANO nabídku nepřijalo, strany dosavadní koalice ODS, Sušičtí a TOP 09 by měly i v novém zastupitelstvu nadpoloviční většinu. Starostou by měl zůstat Petr Mottl (ODS), místostarostkou by měla být opět Věra Marešová (Sušičtí).

17:06 ikona ODS online

Ve Strakonicích by mohla vzniknout koalice vítězné Strakonické veřejnosti, ANO a ODS. Není ještě vyloučeno, že se na vládě bude podílet i Volba pro město. Definitivní rozhodnutí o podobě koalice a následné případné uzavření smlouvy nastane v nejbližších dnech. Řekl to lídr Strakonické veřejnosti Břetislav Hrdlička.

Pokud by se jeho subjekt spojil s ANO a ODS, měla by koalice 11 zastupitelů z 21. Účast Volby pro město by mandát vládnoucí formace posílila o jedno křeslo. Je téměř jisté, že v opozici zůstanou Jihočeši 2012, které ve volbách vedl Pavel Vondrys, jenž je starostou Strakonic od roku 1998.

14:25

TOP 09 v Praze 6 v posledních dnech vyjednávala se všemi zvolenými stranami do zastupitelstva s výjimkou komunistů. Strana získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu jedenáct křesel. O preferované možnosti spolupráce však vítězná strana zatím mlčí.

TOP 09 by mohla ze spolupráce vyřadit ANO, ale i Praze 6 roky vládnoucí ODS. Stejně tak by se ale ANO mohlo pokusit o sestavení velké koalice bez vítězné TOP 09.

14:00 ikona ODS online

V Teplicích proti sobě stojí ODS a Volba pro Teplice. Členové druhé strany by občanské demokraty raději viděli v opozici, problémem je pro ně především primátor Jaroslav Kubera (ODS).

"S Jaroslavem Kuberou se nestane ve vedení magistrátu žádná změna. Pro to, aby nějaká změna nastala, jsou ta uskupení ochotná zapomenout na chvíli na politickou značku," vysvětlil lídr hnutí Volba pro Teplice Jakub Mráček.

Ve hře je tak několik variant. Nadpoloviční většinu v zastupitelstvu by získala koalice Volby Pro! Teplice, ANO, TOP 09 a ČSSD. Tu upřednostňuje jak Volba pro Teplice, tak hnutí ANO.

Teplický lídr ANO Jaroslav Bžoch ale nevyloučil ani podporu možné koalice čtyř parlamentních stran, tedy ODS, ČSSD, ANO a TOP 09. Spolupráci ale podmiňuje tím, že by v čele města už dál nebyl Kubera. "Kdyby zůstal primátorem, tak by to zhatilo všechny naše snahy. To, proč jsme do voleb šli, by bylo naprosto bezpředmětné," vysvětlil Bžoch.

Volby v lázeňském městě vyhrála ODS, v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít osm mandátů.

Foto: Ludvík Hradilek
13:40

V Praze 3 se zatím koalice nerýsuje. Povolební vyjednávání vedou dosavadní partneři - vítězný Žižkov (nejen) sobě, druhá TOP 09 a ČSSD.

Žižkov (nejen) sobě v čele s Matějem Stropnickým jednal ve středu s TOP 09, se kterou by v zastupitelstvu mohl sestavit většinu. TOP 09 mu ale podle Stropnického oznámila, že si chce vyslechnout i nabídky dalších možných koaličních partnerů. "TOP 09 založila kampaň na heslech, že vyžene žižkovské kmotry z radnice, otázkou tak je, zda je na radnici nechce přivést zpátky," poznamenal Stropnický.

Matěj Stropnický
Matěj Stropnický | Foto: DVTV
13:30

Novou koalici v Písku by mohly tvořit vítězná ČSSD, Jihočeši 2012, TOP 09 a ANO. V zastupitelstvu by tato formace měla osmnáct členů ze sedmadvaceti. O definitivní podobě by mělo rozhodnout pondělní jednání zastupitelů těchto subjektů, řekl člen vyjednávacího týmu za ČSSD Roman Ondřich.

12:03

Radnici v Ústí nad Orlicí povede další čtyři roky koalice složená ze sdružení Oušťáci, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Smlouvu by strany měly podepsat v pondělí, uvedl starosta Petr Hájek (Oušťáci), který svou funkci obhájil.

11:58

ČSSD v Českém Krumlově odmítá koalici s KSČM. Vítězní sociální demokraté tak budou zřejmě spolupracovat s ANO, KDU-ČSL a ODS. Koalice by získala ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu většinu čtrnácti hlasů.

11:40

Šance pro Kutnou Horu dosavadního starosty Ivo Šance, která volby ve středočeském městě těsným náskokem vyhrála, ve vedení města dál nebude. Koalici totiž ve středu večer vytvořila Kutnohorská změna s ANO a ČSSD.

Spolupracující strany budou mít v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu patnáct hlasů. A podle Starého už není pravděpodobné, že by se ještě rozšiřovala. Kutnohorská změna usilovala i o podporu Alternativy pro Kutnou Horu, podle Starého ale jednání nebyla úspěšná.

11:26

Ostravské ANO a ČSSD se na koalici nedohodli. "ČSSD nás nepřesvědčila, že svou avizovanou sebereflexi myslí vážně. Zejména neprovedla žádné personální změny, které by přinesly očištění strany od osob spojených s korupčními kauzami v Ostravě. Tím pro nás přestává být ČSSD důvěryhodným partnerem pro naplnění našich hlavních programových priorit, mezi které především patří boj proti korupci a transparentní nakládání s veřejnými prostředky," uvedl lídr hnutí Tomáš Macura.

ČSSD měla na své kandidátce dva městské radní Lumíra Palyzu a Simonu Piperkovou, kteří byli před volbami spojováni s kauzou lobbisty Martina Dědice obviněného z manipulace se zakázkami dopravního podniku a městské nemocnice v Ostravě.

Pravděpodobně tak vznikne čtyřkoalice ANO, hnutí Ostravak, lidovců a ODS.

11:12

Na prachatické radnici bude vládnout koalice vítězných Nezávislých a ANO ve spolupráci s ČSSD nebo ODS. Starostou se nejspíš znovu stane lídr vítězných Nezávislých Martin Malý.

Malý v minulém volebním období kandidoval za ODS, kterou však před několika týdny opustil. Jeho současná strana získala sedm mandátů v jednadvacetičlenném zastupitelském sboru.

10:53

Znojemské ANO bude vyjednávat o koalici s vítěznou ČSSD. Obě strany mají dohromady patnáct mandátů, v jedenatřicetičlenném zastupitelstvu by tedy potřebovaly ještě jednoho partnera. Jednička kandidátky ANO Olga Štefaniková by preferovala model vládní koalice.

10:45

Policie v Česku v souvislosti s víkendovými komunálními a senátními volbami dostala přes 100 oznámení na porušení průběhu voleb. Policisté přijali 20 trestních oznámení, která se mimo jiné týkají údajného kupčení s hlasy. Dál policisté museli řešit 30 přestupků a dalších 50 podnětů prověřují. Trestní oznámení se podle mluvčí policejního prezidia Jany Macalíkové týkají porušení paragrafu trestního zákoníku o maření přípravy a průběhu voleb. Do této kategorie spadá i kupčení s hlasy, které bylo o víkendu podle dřívějších informací policie a nevládních organizací zaznamenáno například v Bílině, Litvínově, Chomutově, Nejdku, Praze 10, Brně nebo Kadani.

10:25

Vítězná ČSSD v České Lípě přizvala do koalice ODS. "Se třemi subjekty jsme v tomto okamžiku v absolutní shodě: ANO, ODS a Uděláme pořádek v České Lípě. Koalice zatím ale není definitivně uzavřena. Programové průniky budou předmětem dalšího vyjednávání," uvedla kandidátka na starostku za ČSSD Romana Žatecká. Koalice by měla mít většinových patnáct hlasů.

10:12

Benešov bude i v dalších čtyřech letech řídit Volba pro město. Do koalice půjde s ODS, TOP 09 a STAN, dohromady obsadí v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu čtrnáct křesel. Do čela se znovu postaví dosavadní starosta Jaroslav Hlavnička. Opozici tak vytvoří ČSSD, ANO a KSČM.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 16. 10. 2014 21:45
 

Právě se děje

Další zprávy