Živě: Exministr Blažek končí po volbách v čele brněnské ODS

Přenos skončil
Vyjednávání o koalicích i kampaň kandidátů postupujících do druhého kola senátních voleb pro vás sledujeme online.
Pavel Blažek
Pavel Blažek | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Víkendové výsledky komunálních voleb rozdaly karty pro koaliční jednání. V některých městech je již o tom, kdo povede místní radnice, rozhodnuto. Většina jednání ale stále probíhá.

První krajské město, kde již došlo k dohodě, je Olomouc. Tam se již v neděli dohodla na koalici ČSSD, ODS a KDU-ČSL a vyšachovaly tak z radnice vítěze voleb hnutí ANO.

Úterní koaliční jednání v městech i obcích sledujeme v online zpravodajství.

Přenos skončil
21:30

V Kladně uzavřela vítězná Volba pro Kladno Milana Volfa koalici s ANO a KSČM. Volf by se měl stát primátorem a nahradit tak Dana Jiránka (ODS). Koaliční partneři mají 19 mandátů z 33. Strany se také dohodly na snížení počtu členů městské rady z 11 na 9. Volba pro Kladno obsadí místo primátora a náměstka primátora, ANO 2011 místo statutárního náměstka primátora a předsedu finančního výboru, KSČM náměstka primátora. "Současně rušíme místa uvolněných, tedy placených radních," uvedl Volf. V radě města bude mít Volba pro Kladno pět zástupců, ANO a KSČM po dvou zástupcích.

19:35

Vítězné hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve Zlíně řeší, zda v krajském městě vytvoří koalici pouze s hnutím ANO, které skončilo na druhém místě, či zda přibere také třetí sociální demokraty. Zastupitelé STAN o tom jednali večer, jednoznačný verdikt však nepadl. Dopoledne se už hnutí STAN sešlo s ČSSD, tématem byla zejména programová shoda. "Průnik našich programů tam je, s ANO je o trošku větší," řekl lídr STAN a primátor Miroslav Adámek.

19:30

Hnutí ANO odmítlo nabídku vítězné Změny pro Liberec na vytvoření trojkoalice v Liberci ještě se Starosty pro Liberecký kraj. Trojkoalice by měla ve 39členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 29 hlasů. Změna volby vyhrála, ale stejně jako před čtyřmi lety nejspíše skončí v opozici. Změna ve volbách získala 12 mandátů, druhé ANO má devět zastupitelů a třetí Starostové osm. Z 15 kandidátek uspěly ještě další čtyři, ČSSD má čtyři zastupitele a po dvou mandátech komunisté, TOP 09 a ODS.

18:34 ikona ODS online

ODS v Plzni vyzvala ČSSD k jednání o pokračování dosavadní koaliční spolupráce. V posledních čtyřech letech obě strany vládly společně. Občanští demokraté, kteří jsou ve městě u moci posledních 20 let, vyzvali ČSSD k jednání o spolupráci na magistrátu i v městských obvodech. ČSSD zatím na výzvu nereagovala. Ve volbách sice vyhrálo ANO, ale jen o desetiny procenta před ODS. ANO, ODS i ČSSD mají v sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu po deseti místech.

18:09

Základ budoucí koalice v Hradci Králové bude tvořit ve volbách jasně vítězný Hradecký demokratický klub (HDK) s TOP 09 a KDU-ČSL, která kandidovala pod značkou Koalice pro Hradec. O dalších případných členech koalice HDK jednal s hnutím ANO 2011, s ČSSD a ODS. Jasno by mohlo být v neděli či v pondělí.

16:40

Havířov na Karvinsku povede v příštích čtyřech letech koalice KSČM, hnutí ANO a hnutí Pro Havířov. Její zástupci dnes podepsali dohodu, podle níž by měl být primátor z Komunistické strany. Jejím volebním lídrem v havířově byl Daniel Pawlas. Lídr ANO Josef Bělica řekl, že koaliční dohoda by měla být podepsána do 30. října. Vítězná ČSSD tak zřejmě zůstane v opozici, komunisté skončili v komunálních volbách druzí.

15:30 ikona ODS online

Oblastní rada brněnské ODS v čele s předsedou Pavlem Blažkem rezignovala kvůli slabému výsledku v komunálních volbách. ČTK to dnes potvrdil Blažek. Kromě něj složilo funkci všech zbylých 20 členů rady. Rezignace začne platit od příštího volebního sněmu, jehož termín však není znám. Podle Blažka je nutné najít kvalitní lidi, kteří ODS povedou. Starosta Starého Lískovce a letošní vítěz voleb v městské části Vladan Krásný (ODS) považuje krok pouze za rezignaci naoko.

Foto: Bára Sobotková
15:12

Vítěz voleb v Pardubicích hnutí ANO 2011 a druhá strana s nejvyšším ziskem mandátů ČSSD budou zatím o koalici jednat přednostně spolu. ČTK to dnes řekli zástupci obou politických subjektů. Rozcházejí se však v názoru, kdo by se měl stát primátorem. Pro vznik většinové koalice na magistrátu budou muset přizvat ještě další uskupení. "Našli jsme základní shodu, nyní budou pokračovat jednání uvnitř našeho hnutí a ČSSD. Dnes jsme si také řekli, že moje pozice na kandidaturu na primátora je potvrzená, že ČSSD respektuje naše vítězství ve volbách," uvedl lídr ANO Martin Charvát. Další schůzku si ANO a ČSSD naplánovaly na sobotu.

14:38

Vítězná ODS v Poličce na Svitavsku chce opět vytvořit širokou koalici, ačkoliv vyhrála volby s velkým náskokem. Starostou by se opět měl stát Jaroslav Martinů. Absolvoval šest volebních kampaní do komunálních voleb, z toho byl jednou místostarostou a třikrát starostou.

13:26

Výsledky voleb lze po jejich zveřejnění zpochybnit u krajských soudů. Lidé mohou podávat návrhy na neplatnost samotného hlasování, na neplatnost voleb v obci nebo na neplatnost volby kandidáta. Stížnosti lze očekávat hlavně v severomoravských a severočeských obcích, kde se podobně jako při minulých volbách objevily případy kupčení s hlasy voličů. Lhůta pro volební stížnosti skončí v pátek 24. října.

Foto: Vojtěch Marek
13:15

Vítěz prvního kola senátních voleb na Hradecku Jaroslav Malý z ČSSD získal před druhým kolem podporu neúspěšné kandidátky Anny Maclové z KDU-ČSL. Jeho soupeř Oldřich Vlasák z ODS má do druhého kola podporu kandidáta Jiřího Olivy (TOP 09), celé TOP 09 a také hradeckého primátora Zdeňka Finka (Hradecký demokratický klub).

13:09

Ostravská pobočka ANO, která v komunálních volbách získala 15 mandátů, zatím nijak nepostoupila ve vyjednávání radniční koalice. O dalším postupu zatím diskutují uvnitř strany, informoval jejich lídr Tomáš Macura. Otevřené zůstávají dvě varianty - spojení s hnutím Ostravak, či ČSSD s přizváním třetího koaličního partnera (KDU-ČSL, nebo ODS).

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12 a Ostravak deset, stejně jako komunisté. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS. Dosud radnici ovládala koalice ČSSD a ODS.

12:59

Starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín) na úterní konferenci oznámil, že by ve městě do roku 2017 měly být zrušeny nebo radikálně omezeny herny a herní automaty. Podle starosty se však nejdříve musí dohodnout koaliční partneři v zastupitelstvu. "Byť teď máme většinu, tak už se bude hůře vymlouvat na to, že koalice něco neumožnila. V programu to máme, přepokládám, že pracovat na nové vyhlášce můžeme hned v první polovině roku 2015," řekl. Změna pro Kolín získala ve volbách 20 mandátů z 27. Rakušan už dříve řekl, že by nechtěl, aby hnutí vládlo městu samo.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek
12:48

Pražská Trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a STAN není jednotná. Někteří její členové zvažují, zda přijmout spolupráci s vítězným ANO. Ondřej Mirovský (SZ) a Jan Čižinský (KDU-ČSL) uvedli, že se přiklání spíš ke spolupráci s dosud vládnoucí TOP 09.

Právě ANO se snaží vyjednat spolupráci s Trojkoalicí a ČSSD. Pokud by jednání byla úspěšná, získalo by seskupení těsnou většinu jednoho hlasu. Podporu se tak snaží hledat také u Pirátů, jimž náleží čtyři křesla.

12:32

Nymburské koalici Změna pro Nymburk, ČSSD a ODS poskytnou tichou podporu komunisté. Starostou se stane lídr sociálních demokratů Tomáš Mach. Vítězná Změna dostala pro svého lídra Pavla Fojtíka křeslo statutárního místostarosty.

12:26

Z pěti okresních měst na Vysočině se havlíčkobrodští politici dohodli nejrychleji. Radnici by mělo vést seskupení ČSSD, ODS, lidovci, TOP 09 a další dvě sdružení. Na postu starosty by měl pokračovat Jan Tecl z ODS. V opozici tak zřejmě zůstane hnutí ANO i komunisté, kteří komunální volby ve městě těsně vyhráli.

Dohoda o spolupráci na další čtyři roky by podle Tecla měla být podepsána nejpozději ve středu. "V radě města bude každá z těchto stran zastoupena a bude nadále zachován počet čtyř uvolněných zastupitelů," uvedl.

12:15 ikona ODS online

Přelouč na Pardubicku nejspíš znovu povede současná starostka Irena Burešová (ODS). Funkce by se měla ujmout popáté, ačkoliv její politické uskupení volby nevyhrálo. Vítěznému hnutí ANO se totiž nepodařilo sestavit koalici.

Burešová vedla kandidátku složenou z ODS, Patriotů pro Přelouč a nezávislých kandidátů. Sdružení získalo čtyři mandáty, o dva méně než vítězné ANO. Koalici starostka vytvořila s TOP 09, ČSSD a Nezávislými pro Přelouč. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice jedenáct křesel, tedy těsnou většinu.

Starostka Přelouče Irena Burešová (na snímku s hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem).
Starostka Přelouče Irena Burešová (na snímku s hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem). | Foto: www.pardubickykraj.cz
12:08 ikona ODS online

Předseda ČSSD v Praze 8 Roman Petrus vyloučil povolební jednání s místní ODS. Spolupracovat s občanskými demokraty odmítla i Strana zelených.

V osmém pražském obvodu zvítězilo s 20,38 procenta hlasů hnutí ANO a zahájilo vyjednávání. Radnici dosud vládly strany ODS a TOP 09, které v letošních volbách skončily na druhém a třetím místě. "Rozhodli jsme se, že povolební vyjednávání povedeme se všemi stranami, které uspěly, s výjimkou ODS. Jednání jsme zatím s nikým neukončili ani jsme nepostoupili ke konkrétním dohodám," řekl Petrus.

12:00

Chrudimské uskupení SNK ED a hnutí ANO, kteří získali nejvyšší počet mandátů, budou zatím vyjednávat odděleně. Obě uskupení získala šest křesel, ačkoliv počtem hlasů vyhrálo SNK ED.

Podle starosty Petra Řezníčka (SNK ED) to však neznamená, že jakékoliv spojenectví vyloučili. "Ani jedna strana zatím není schopná postavit funkční koalici. Je spíše oboustranná snaha obejít se bez toho druhého, ale nic není uzavřeno," řekl k tomu lídr ANO Ondřej Kudrnáč.

Foto: Vojtěch Marek
11:40

První pražská radnice, která sestavila koalici, je Praha 7. Domluvilo se zde nové vítězné hnutí Praha 7 sobě a Koalice PRO 7. Informoval o tom kandidát na starostu lidovec Jan Čižinský a budoucí místostarosta Ondřej Mirovský (SZ). Koalice vystřídá dosud vládnoucí ODS a ČSSD.

Hnutí se společně chtějí postarat mimo jiné o zvýšení počtu míst v mateřských školách. Vyřešit chtějí roky diskutovanou stavbu nové budovy radnice a pokusí se vypovědět letitou a podle mnohých nevýhodou smlouvu na pronájem pozemku nad Parkhotelem, kde by podle dosavadních plánů měla vyrůst nákupní galerie.

11:28

Hodonínskou radnici by mohla vést koalice složená z hnutí ANO, ČSSD a Změny. Podle lídra ČSSD Romana Sedlačíka jsou jednání na dobré cestě, ale rýsuje se více variant. Starostka Milana Grauová, lídr ANO, řekla, že hnutí chce mluvit se všemi subjekty v zastupitelstvu a hodlá utvořit stabilní koalici. V předešlém volebním období totiž v Hodoníně koalice třikrát padla.

V jihomoravském městě s jedenatřicetičlenným zastupitelstvem zvítězilo ANO, které získalo osm mandátů. Druhá KSČM obsadí pět mandátů, stejně jako třetí ČSSD. Čtvrté skončilo seskupení Pozitivně pro Hodonín s KDU-ČSL a Konzervativní stranou. Získalo čtyři mandáty stejně jako pátá Změna.

11:15

Zástupci PRO Chomutov, hnutí ANO 2011 a KSČM se v noci na úterý dohodli na koalici v Chomutově. Uskupení získala v pětatřicetičlenném zastupitelstvu dohromady dvaadvacet křesel. Kandidátem na primátora bude lídr vítězného PRO Chomutov Daniel Černý.

Hnutí PRO Chomutov i ANO 2011 získala shodně po osmi mandátech, stejně jako dosud vládnoucí ČSSD Jana Mareše. S tou však uskupení proklamující před volbami snahu o změnu spolupracovat nechtěla.

Lídr hnutí ANO Marek Hrabáč uvedl, že z hnutí Nový sever a KSČM bere spolupráci s komunisty jako lepší variantu. "Nový sever se pro nás stal personálně dost nečitelný, nebyli jsme si jistí, že by takové spojení bylo správné," uvedl Hrabáč.

11:02

Vítězem voleb co do počtu hlasů je hnutí ANO. Strana Andreje Babiše získala celkem 1610 zastupitelů. Ze stran na počet mandátů vyhráli lidovci, dokázali posílit stejně jako Starostové a nezávislí. Naopak největší propad postihl občanské demokraty, kteří minulé volby ze stran vyhráli a nyní přišli o více než polovinu křesel.

Foto: Vojtěch Marek
10:45

Státní volební komise oficiálně vyhlásila celkové výsledky víkendových komunálních voleb. Volilo se v 6375 obcích, hlasovat přišlo 3,7 milionu z 8,4 milionu oprávněných voličů. Vybráno bylo 62 121 zastupitelů. Nejvíce mandátů získala místní sdružení nezávislých kandidátů, celkem o tři tisíce křesel více než při minulých volbách.

10:35

Radnici v Ústí nad Orlicí by v příštích čtyřech letech mohla vést až tři různá uskupení politických subjektů. Volby vyhrálo sdružení Oušťáci, získalo devět z 27 mandátů. Zatím se rýsuje několik možných variant budoucí koalice, řekl starosta a lídr hnutí Oušťáci Petr Hájek.

10:11 ikona ODS online

Předseda Oblastního sdružení ODS v Ústí nad Labem F. Holeček po výsledcích voleb rezignoval na svoji funkci. "Výsledek ODS v komunálních volbách rozhodně nelze označit za úspěch a je zcela na místě za to přijmout politickou odpovědnost," uvedl Holeček.

09:33

V Kroměříži se na koalici dohodli ve volbách vítězné hnutí ANO s koalicí lidovců, ZVUK 12 a nezávislých, se sociální demokracií a se seskupením Zdravé Kroměřížsko. ČTK to dnes řekl lídr ANO Jaroslav Němec. Koalice bude mít v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 17 křesel. Druhá ODS končící starostky Daniely Hebnarové míří stejně jako Volba pro Kroměříž a KSČM do opozice.

09:10

Koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL v Českých Budějovicích, na které se v pondělí dohodli hlavní vyjednávači, je zatím nejistá. Lidovcům nepřipadá adekvátní nabídka pouze jednoho místa neuvolněného radního. Vyjednávači všech tří stran se sejdou zase ve čtvrtek po jednání stranických vedení. Pokud lidovci setrvají na stanovisku předsedy, vyjednávací týmy ANO a ČSSD by podle lídra ČSSD Miroslava Jocha mohly oslovit ODS.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 14. 10. 2014 21:32
 

Právě se děje

Další zprávy