Živě: Babiš je řádným premiérem Česka. Důvěře předcházelo urážení Kalouska i útok demonstrantů

Živě
Poslanecká sněmovna vyslovila ve čtvrtek nad ránem důvěru menšinovému kabinetu ANO a ČSSD, podpořili ji i komunisté. Klidné jednání rozjitřil konflikt premiéra Babiše s demonstranty, který následovala vypjatá hádka mezi premiérem a šéfem poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Ve sněmovně vystoupil i prezident Miloš Zeman. Premiér Babiš ve středu ráno uvedl do úřadu nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, který vystřídal ve funkci Taťánu Malou. Politické dění jsme sledovali v on-line zpravodajství.
V Poslanecké sněmovně stále probíhá hlasování o důvěře vládě. Menšinový kabinet ANO a ČSSD podpoří komunisté. | Video: DVTV
Živě
Aktualizovat reportáž
01:56

Vážení čtenáři, končí online přenos ze sněmovní schůze, která skončila vyslovením důvěry menšinovému kabinetu ANO a ČSSD. Děkujeme za pozornost. 

01:56

"Jdeme do období svérázné, babišovské, vůdcovské demokracie, která nebude to, co byla," vidí černě budoucnost čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

01:42

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka vznikla vláda s velkým vlivem prezidenta Miloše Zemana. "Bude soudržná do první ekonomické krize," domnívá se Gazdík. 

01:35

A znovu je ČSSD připomínáno Bohumínské usnesení.

 

01:33

"Vláda Andreje Babiše získala důvěru a je to špatná zpráva pro Českou republiky. Je to neúplná vláda s vágním programem, která Českou republiku nikam neposune," komentoval na tiskovém briefingu ODS vznik vlády předseda strany Petr Fiala.

01:29

"Dnešním hlasování končí První Česká republika a začíná Druhá Česká republika," vytvořil historickou paralelu šéf lidovců Pavel Bělobrádek na tiskové konferenci po zasedání sněmovny. "Neztrácejte naději," vzkázal veřejnosti. 

01:25

Předseda poslanecké sněmovny ukončil schůzi sněmovny, na které získal důvěru menšinový koaliční kabinet Andreje Babiše.

01:23

Poslanci se nyní snaží dlouhou schůzi ukončit. Ale ani to není jednoduché. Nemohou se shodnout, zda ještě pokračuje jednací den středa nebo pokračuje jednací den čtvrtek. 

01:22

105 poslanců hlasovalo pro menšinovou vládu premiéra Babiše, 91 bylo proti, 4 poslanci byli omluveni. Překvapením bylo, že při hlasování nebyl přihlášený komunista Zdeněk Ondráček a vládu nepodpořil. Naopak někdejší ministryně obrany Karla Šlechtová, řekla kabinetu Andreje Babiše ano.

01:15

Schůze sněmovny trvala šestnáct hodin.

01:12

Pro kabinet hlasovali i všichni přítomní poslanci ČSSD, z nichž někteří byli dříve proti vládě. Klub ale hlasoval jednotně. Jedinou výjimkou byl nepřítomný poslanec Milan Chovanec.

01:10

Výsledky hlasování jsou zatím neoficiální. Oficiální oznámí sněmovna deset minut před půl druhou.

01:08

Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru druhému kabinetu premiéra Andreje Babiše. V kabinetu zasednou ministři ANO a ČSSD. Vládu podpořila v souladu s předchozími dohodami KSČM.

00:45

Poslanci ukončili rozpravu a přistupují k hlasování podle jmen.

00:34

To se nemělo stát…

 

00:29

Půl hodiny po půlnoci přednáší dlouhý projev šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Mimo jiné se vrací k často zmiňovanému problému kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho. "Je tady někdo kromě Jana Hamáčka a Miroslava Pocheho, který věří, že se stane ministrem zahraničí? Dočetl jsem se, že už má na zamini i vstupní kartu. Doteď ministerstvo řídil jako návštěva."

0:18

Mozaiku doplňuje názor poslance Hrnčíře natočený DVTV před půlnocí.

O koryta jsme se nervali, Merkelová tlačila na Babiše, aby s SPD neuzavíral koalici, říká Hrnčíř

6:05
Uražení nejsme, tato vláda je špatná pro občany, byly tlaky z Bruselu, aby Babiš nešel s námi do koalice, říká Jan Hrnčíř, poslanec SPD | Video: DVTV, Emma Smetana
0:15

Foldyna v emotivním projevu nařkl strany napříč politickým spektrem, že svými aférami a rozkrádáním "porodily Babiše". "Já jsem Babiše neporodil. Kdyby to tak bylo, býval bych ho ještě na pupeční šňůře uškrtil," reagoval Miroslav Kalousek.

00:12

"Jsem zvyklý lidem věřit do prvního faulu, do první zrady," vysvětlil členům sněmovny své hlasování sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

"Není ta zrada situace s panem Pochem," reagoval Jan Bartošek (KDU-ČSL).

00:06

"Volím nejmenší zlo ze všech zel, které by mohly přijít. Jsem o tom bytostně přesvědčen," vysvětloval v pohnutém projevu poslanec ČSSD Roman Onderka. "Budu vám věřit do první zrady," dodal na adresu koaličního partnera.

23:58

Miroslav Kalousek deklaruje, že bude žalovat premiéra za výroky, že je opilý či že jeho vinou umírali lidé na padácích. "Chcete dát důvěru někomu, kdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. Neznám cyničtější výrok," uvedl Kalousek. Každý hlas pro vládu podle něj dělá z KSČM vládní stranu.

23:55

Poslanci několika stran se nyní obracejí na konkrétní poslance z řad ČSSD s otázkou: "Věříte osobě Andreje Babiše?"

23:52

Strany svá stanoviska prezentují i na sociálních sítích. 

23:47

Tak debatu ve sněmovně hodnotí komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. 

23:38

"Jste ubožák. Prostřednictvím pana předsedajícího." Takto zní urážka přesně podle pravidel jednacího řádu. Tentokrát z úst Zbyňka Stanjury (ODS) na adresu Josefa Hájka (ANO).

23:35 SPD, logo, ikona

Poslanecký klub SPD koaliční vládu nepodpoří.

23:34

Poslanec ODS Martin Baxa nedostal od budoucí vlády odpovědi, které chtěl.

 

23:25

"Chtěl bych se distancovat od toho, co se stalo venku. Mějme úctu ke svým oponentům," komentoval Pavel Bělobrádek incident, při kterém demonstranté před sněmovnou hodili na premiéra Babiše lahev. 

23:20

"Nemůžete se vymlouvat, že jste nic nevěděli. Věděli a rozhodnete se na jakém seznamu dnes bude váš podpis, zda na seznamu cti či hanby," vzkázala zřejmě budoucím koaličním poslancům Němcová.

23:07

Poslankyně ODS Miroslava Němcová by ráda znala obsah dohody mezi ANO a KSČM. Vadí ji také, že sněmovna nezná jméno klíčového ministra zahraničních věcí. O těchto klíčových věcech se ale nemluví. "Celá situace připomíná Vrtěti psem."

22:55

"Mark Twain řekl, že člověk by měl každé ráno spolknout ropuchu, aby ho ten den již nic horšího nečekalo. Dnes by jedna ropucha nestačila," pobavil opoziční poslance Petr Beitl z ODS. Vládu nepodpoří a vyčítá jí, že nijak neřeší problém podnikatelů s chybějící pracovní silou. 

22:49

Debata ve sněmovně se uklidnila a navrátila se k programovému prohlášení. Konkrétně se hovoří o budoucím financování veřejnoprávních médií. 

22:33

Premiér Babiš se znovu ohrazuje proti nařčení, že spolupracoval s StB. "Mě estébáci pronásledovali, (…) měli jsme v rodině čtyři emigračky." "Proč se tedy obklopujete tolika lidmi s minulostí v StB, když vám tak ubližovali," reagovala na to poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. 

22:28

"Byl jsem se podrobit testům, které použiji u mandátového a imunitního výboru," vysvětlil svou krátkou nepřítomnost Miroslav Kalousek. Zřejmě šlo o reakci na obvinění premiéra, že Kalousek je pod vlivem alkoholu. To Babiš vznesl po Kalouskově vystoupení. "Děláte všechno, co normální chlap nedělá. Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, fňukáte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte," řekl Kalousek na adresu premiéra.

22:23

"Neredukujte politiku na konflikt s Kalouskem," vyzval premiéra předseda pirátů Ivan Bartoš. Několik dalších poslanců reaguje na hádku Babiše a Kalouska. Několik z nich vyzývá premiéra ke slušnosti. 

22:16

Premiér vyšel před sněmovnu a byl demonstranty napaden. Hodili na něj lahev a další předměty.

 

Babiš vyšel ven za demonstranty. Letěla po něm PET lahev i kobliha

1:02
Video: DVTV
22:15

"Já nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska," reagoval na kritiku ze strany Miroslava Kalouska Babiš. "Je zase ožralej, zloděj zlodějský." "Nebudeš mi tady vykládat o estébácích. Ty ožralo, takový zloděj zlodějský mě tady nebude urážet."

21:54

Kalouskovi se mezi demonstanty dostalo více než vlídného přijetí. 

 

21:49

Poslanci ODS si vzali dvacetiminutovou přestávku na jednání klubu, ale pouze chtějí premiérovi umožnit opustit jednání sněmovny a vyjít ven mezi nespokojené občany. Ti před sněmovnou protestují proti vládě s komunisty. Vadí jim i osoba trestně stíhaného premiéra evidovaného ve svazcích spolupracovníků StB. 

21:48

"Demonstrující by si přáli, aby mezi ně premiér přišel. Oni by si přáli, aby šel ještě dál a už se nevracel," rozesmál sněmovnu šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Navrhl přestávku 14 minut, ale ani tento návrh neprošel.

21:45

Poslanci právě odmítli čtvrthodinovou přestávku, která měla sloužit k tomu, aby premiér mohl na ulici před sněmovnou promluvit s demonstrujícími lidmi. 

21:43

"Pozdravujte demonstranty, nemůžu se dostavit, my můžeme chodit jen na toaletu, a to se souhlasem předsedy sněmovny," reagoval Babiš na žádost demonstrantů, aby se dostavil před sněmovnu. 

21:40

"Slíbil jsem lidem, kteří stojí venku, že vyřídím premiérovi, že by s ním rádi mluvili, tak tak činím," uvedl na plénu předseda lidovců Pavel Bělobrádek. 

21:25

Poslanec ODS Jan Skopeček má za nepřijatelné, že premiér nebyl schopen představit sněmovně ministra zahraničních věcí. Postup jmenování podle něj narušil systém brzd a protiváh, které jsou v demokratickém systému nastaveny.

21:20

"Bude tato vláda pracující, či cestující," zeptala se čekatelů na ministerská křesla poslankyně TOP 09 Věra Kovářová.

21:04

Poslanec Pavel Žáček se pozastavil nad kvalitou projevu premiéra Babiše. "Prosil bych, aby příště, pokud nějaké příště bude, byla formě věnována větší pozornost a nebyl alespoň przněn český jazyk."

20:59

"Sebemodernější léky budou pacientům k ničemu, pokud je nebude užívat motivovaný personál," řekl Vít Kaňkovský z KDU-ČSL ve své řeči, ve které se věnoval hlavně zdravotnictví. Zdůvodnil také, proč nedá vládě svou důvěru. "KSČM není reformovanou stranou. Stalinista zůstane stalinistou. Narozdíl od pana Grebeníčka umím odpouštět, rozhodně ale nemůžu zapomenout na činy otce pana Grebeníčka v době komunistické vlády."

20:53

Podívejte se na záběry DVTV z dnešní demonstrace.

Proti vládě premiéra Babiše opřené o hlasy komunistů demonstrovaly před sněmovnou davy lidí

1:07
Nekomentované záběry DVTV. | Video: DVTV
20:43

"Pane premiére, dlouhodobě blokujete navýšení prostředků na obranu. Ohrožujete naši bezpečnost. Ujistěte nás, že nedojde k zásadnímu obratu v naší zahraniční politické orientaci," uvedla Helena Langšádlová z TOP 09. "Mnozí jste prozápadní, mnozí jste pravičáci. Jak se cítíte, nemáte z té situace obavy?" promluvila k zástupcům vládních stran.

20:36

"Je na této šílené vládě něco dobrého? Na vládě založené na ekonomických zájmech jednoho člověka?" řekla poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková. "Levice se vždy někde učila. Jednou v Moskvě, jednou v Bruselu, jednou v Pekingu," dodala s tím, že se její strana bude mezitím učit, jak napravit škody, které vláda napáchá.

20:33

Předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek se u demonstrantů těší oblibě.

20:30

Olga Richterová se ve svém projevu zastala neziskových organizací, které podle ní pomáhají lidem překonávat složitá období a dodávají občanskou energii. "Chtěla jsem tu připomenout, protože tu i dnes zaznělo, jaké problémy vy, mí kolegové, vidíte na neziskovkách," uvedla Richterová. "Pokud se zpětně ukáže, že jste v těchto věcech pohnuli tím, co tak dlouho stojí, tak ráda řeknu, že si tu důvěru pan Plaga, pan Krčál, paní Dostálová nebo pak Vojtěch zasloužili."

20:20

Střet s demonstranty si před chvílí zažila bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová. "Čas pokročil, pískání neutuchá," řekla ve sněmovně Olga Richterová z Pirátské strany.

20:15

Poslanec ODS Vojtěch Munzar upozornil na to, že hnutí ANO s komunisty spolupracovalo i na komunální úrovni. "Město, obec, kraj, stát… To není, že byste si na sebe zbyli. To je partnerství," řekl.

20:13

"Kauza Čapí hnízdo měla poškodit našeho předsedu a naše hnutí, je dobře, že tomu občané neuvěřili," řekl v rozhovoru pro DVTV šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Faltýnek: Komunisté nemají žádný podíl na moci, do personálního složení vlády KSČM nemluvila

6:17
Kauza Čapí hnízdo měla poškodit našeho předsedu a naše hnutí, je dobře, že tomu občané neuvěřili, říká šéf poslanců ANO Faltýnek | Video: DVTV, Emma Smetana
20:05

Před sněmovnou od sedmé hodiny demonstrují lidé proti udělení důvěry vládě Andreje Babiše s podporou komunistů. Na místě je DVTV.

ŽIVĚ: Hlasování o důvěře vládě. Před sněmovnou protestují proti Babišovu kabinetu desítky lidí

V Poslanecké sněmovně stále probíhá hlasování o důvěře vládě. Menšinový kabinet ANO a ČSSD podpoří komunisté. | Video: DVTV
19:57

"Premiér dnes dlouho hovořil o svých snech. Jako by se v této sněmovně ocitl poprvé," podotkl Martin Kupka z ODS. "Co je horší, pokud by začal své sliby dodržovat, jeho současní levicoví partneři by couvli," poukázal na možné rozpory ve vládě.

19:54

"Těším se na den, kdy tato vláda skončí v propadlišti dějin," zakončila svůj projev Veronika Vrecionová z ODS.

19:52

Demonstrantům vadí zejména fakt, že by měla vláda fungovat na základě podpory komunistů. "Od revoluce jsme nejblíž k dílčímu vlivu na moc, i s málo muzikanty jde zahrát dobrý koncert," řekl v rozhovoru pro DVTV Jiří Dolejš, poslanec za KSČM.

Dolejš: Od revoluce jsme nejblíž k dílčímu vlivu na moc, i s málo muzikanty jde zahrát dobrý koncert

Jiří Dolejš
7:19
Chtěli jsme ukončit ústavní chaos, personální složení kabinetu bylo předmětem konzultací, za podporu jsme vymohli respektovaní našich priorit | Video: DVTV, Emma Smetana
19:48

Protesty před sněmovnou pokračují. Demonstranti se dali do zpěvu písně "Ach synku, synku".

19:45

"Věřím, že se dožiji doby, kdy se budou lidé nad současnou situací podivovat a ptát se, jak se to mohlo stát. Abych použila vaše hesla, jsme schopný národ, ale řídí nás nemehla," řekla poslankyně ODS Veronika Vrecionová.

19:43

"Dokud nepřestanete chápat půdu jen ekonomickou optikou jako zdroj, mé svědomí mi nedovoluje pro vás hlasovat. Nejsem žádná ekologická aktivistka, co by se vázala ke stromu, jsem pouze v kontaktu s lidmi na venkově," řekla Jana Krutáková ze STAN.

19:38

Před budovou poslanecké sněmovny se demonstruje. Pískání proniká až do jednacího sálu.

19:36

"Neposuzujme situaci podle Prahy. Nestěhujme lidi do Prahy," řekl Ivan Adamec k současné bytové krizi.

19:33

"Vstoupili jsme do jednání, když tu byla patová situace, ale v čele vlády nemůže být trestně stíhaná osoba, ani ji nesmí podporovat extremisté zleva ani zprava," řekl v rozhovoru pro DVTV Jan Farský, předseda poslaneckého klubu STAN.

Babiš je v moci Zemana, hraje o svoji svobodu, postaví vládu na shnilých základech, říká Farský

Vstoupili jsme do jednání, když tu byla patová situace, ale v čele vlády nemůže být trestně stíhaná osoba a nesmí ji podporovat extrémisté | Video: DVTV, Emma Smetana
19:22

"Každá novela stavebního zákona byla posun k horšímu," řekl Ivan Adamec z ODS. "I v tom minulém programovém prohlášení to vypadalo moc hezky."

19:15

"Tato vláda ve spolupráci s prezidentem Zemanem znamená významné posílení Putinova režimu v České republice, jsou to stoleté zkušenosti s komunisty v této zemi," řekl v rozhovoru pro DVTV předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Komunisté nikdy neudělali nic zadarmo, cena za hlasy KSČM pro tuto vládu je velká, říká Kalousek

6:01
Tato vláda ve spolupráci s prezidentem Zemanem znamená významné posílení Putinova režimu v Česku, jsou to stoleté zkušenosti s komunisty | Video: DVTV, Emma Smetana
19:14

"Daňové příjmy právnických osob rostou pomaleji než HDP. V tomto vláda selhala," řekl Mikuláš Ferjenčík z Pirátské strany.

19:11

"Vláda se bude zabývat spravedlivým financováním soukromých, veřejných a církevních škol," citoval Baxa program a zeptal se ministra Plagy, co se skrývá za slovem "spravedlivý". Vyjádřil obavu ze znevýhodnění církevních škol pod vlivem komunistů.

19:03

Poslanec ODS Martin Baxa poznamenal, že vláda má v oddílu o kultuře ve svém programu prohlášení, že bude podporovat památník totality v Uherském Hradišti. "Garantujete to, že bude vláda hnutí ANO s podporou KSČM investovat do památníku, který bude ukazovat, jak se chovala strana, bez které by vaše vláda nevznikla?" tázal se Babiše.

18:58

"Budeme to, co jsme slíbili. Budeme hlídat vládu, budeme konstruktivní opozice, ale nedopustíme, abyste byť o jedinou píď poškozovali demonstraci v této zemi," zakončil svůj projev Michálek. "Už jsme dokázali, že tuto roli zvládneme."

18:55

"Co je na nástupu oligarchie to nejhorší, je vazba na média," řekl a dodal, že je podle něj editorská práce Mladé fronty Dnes a Lidových novin na pováženou. Jako důkaz předložil, že se v den hlasování o důvěře vládě MF Dnes na své titulní stránce věnuje zelenině. Šefredaktora Jaroslava Plesla označil za "jednu z nejpodivnějších figurek".

18:52

"Jestli to bude stejný boj proti korupci, jako jste hráli doteď, tak se máme na co těšit," řekl Jakub Michálek. Dále zkritizoval návrh hnutí ANO, aby se stal Andrej Babiš předsedou protikorupční rady vlády. 

18:50

"Prosadili jste velký počet místopředsedů ve sněmovně tak, aby bylo 180 lidí ve sněmovně místopředsedou podvýboru. Více funkcí mají snad jenom v Senátu," řekl pirát Jakub Michálek.

18:48

"Nabízíme tady 22 hlasů pro všechny protikorupční zákony. Vy jste ale nepředložili nic," řekl Jakub Michálek z Pirátské strany na vládu s vedením hnutí ANO.

18:41

"Jestli je v programu uvedeno, co uděláme, a není tam, jaké prostředky na to budeme mít, je to program o ničem," uvedl Bohuslav Svoboda. Podotkl, že se mu dříve s ministrem zdravotnictví Vojtěchem jednalo dobře, v současnosti se ale podle něj všechny Vojtěchovy názory změnily.

18:37

"Žádná řeč poslance od tohoto pultíku ještě nikdy nic nezměnila. Některé věci ale musí zaznít," řekl Bohuslav Svoboda z ODS. "Máme tady stranu, která má jako svůj hlavní program boj s korupcí. Víte, co to je zásadní boj s korupcí? Sám ji nedělat. Je to jenom fráze, která nemá žádnou obsahovou náplň," řekl na adresu hnutí ANO. "Celý princip vlády je vlastně postaven na nesmyslu," řekl.

18:33

"Jsem připraven na maximální spolupráci s výborem," odpověděl čerstvý ministr spravedlnosti Kněžínek na vystoupení Dominika Feriho.

18:29

Předseda KSČM Vojtěch Filip v rozhovoru pro Aktuálně.cz kritizuje ANO a ČSSD za to, že jejich vedení nedokázalo zajistit, aby na hlasování o důvěře dorazili všichni poslanci.

18:27

Obecnost je podle Dominika Feriho typickým problémem vládních programů. "Proto je zcela nutné se doptávat nového ministra na určité podrobnosti," řekl. Ministra spravedlnosti se ptal, jak se chce v budoucnu věnovat insolvenčnímu zákonu. "Chceme být spíše prodlužničtí, nebo prověřitelští?" tázal se Feri.

18:20

Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek má výhrady vůči plánu vlády na zdravotnictví. "Chceme kvalitní ředitele fakultních nemocnic. "Pevně věřím, že ruka bude úspěšnější než při volbě ředitele Bulovky," řekl. "Jsem optimista a jsem stár. Vládě přeji vše nejlepší," řekl s tím, že ji nebude podporovat, ale bude ji hlídat.

18:12

Poslanci si odhlasovali, že budou v jednání pokračovat i po jedenácté, případně dvanácté hodině večerní.

18:07

"Zavazujete se učinit v chráněných krajinných oblastech genetické banky. To řekněte Šumavákům, kde jste nechali všechno uschnout," kritizoval jeden z bodů programu Zahradník.

18:00

Jan Zahradník poprosil poslance ČSSD a ANO, aby svou podporu vládě ještě zvážili. "Komunisti to mají na povel, k těm se vyjadřovat nebudu," dodal.

17:59

"Větších volebních zisků dosahovali i v první republice. Už jsou skoro nad zánikem, najednou je někdo zvedne a oni mohou dýchat dál," komentoval Jan Zahradník z ODS fakt, že vláda závisí na podpoře komunistů, i když získali svůj historicky nejnižší zisk.

17:55

"Já si myslím, že samotný proces tvorby vlády s využitím podpory komunistů v sobě skýtá veliké nebezpečí pro naši demokracii," obává se Zahradník.

17:53

"Já jsem prožil čtyřicet let v komunismu. Ve čtyřiceti letech jsem se dočkal jeho konce a myslel jsem si, že se nikdy nedožiju toho, aby se komunisté zase začali tím či oním způsobem drát k moci," uvedl poslanec Zahradník z ODS.

17:52

Kromě Prahy dnes lidé proti udělení důvěry vládě Andreje Babiše protestovali například v Českých Budějovicích, kde se sešlo zhruba 200 demonstrantů. Na demonstraci na náměstí Přemysla Otakara II. mluvili dva kandidáti do Senátu, místní politici i politolog, objevily se plakáty jako "Z bonzáka premiérem" nebo "Andrej Babiš - Práskač". Součástí byl přímý přenos ČT ze sněmovny, na závěr promítnou pořadatelé dokument Selský rozum, který je kritický k Babišovi.

17:51

Slovo má poslanec Jan Zahradník z ODS.

17:46

V programovém prohlášení vlády postrádá Golasowská konkrétní cíle, a to zejména v sociální oblasti.

17:45

Slova se ujala poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská.

17:45

"Andrej Babiš dal přednost vládě za jakoukoliv cenu, naše podmínky nebyly přemrštěné nebo nelogické," řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro DVTV.

Bělobrádek: Vláda s komunisty je absolutní zlo, velkoryse jsem nabídl variantu bez předsedů stran

2:24
Andrej Babiš dal přednost vládě za jakoukoliv cenu, naše podmínky nebyly přemrštěné nebo nelogické, říká předseda KDU-ČSL | Video: DVTV, Emma Smetana
17:32
17:32

"Jak asi skončí vaše spolupráce tentokrát," obrací se Bauer na poslance sociální demokracie. Andrej Babiš je podle něj terminátor druhé generace. Sociální demokraté se prý nemají nechat koupit, zastrašit či ponižovat.

17:28

"Andrej Babiš degraduje pozici premiéra a posunuje Českou republiku někam na Balkán," řekl poslanec ODS Jan Bauer.

17:28

"Andrej Babiš není demokrat, je to oligarcha, který k prosazení svých zájmů neváhal lhát. Neváhal zneužívat média, která si za tímto účelem koupil," uvedl Bauer.

17:27

Slova se ujal poslanec za ODS Jan Bauer.

17:26

Místopředseda Tomio Okamura pochválil členy vlády, že mu od toho, co je upozornil na jejich nutnou účast na dnešní schůzi, hlásí vždy svůj odchod na WC, včetně času návratu.

17:23

Slovo má s přednostním právem předseda Bělobrádek. Navrhl zvážení pravidelných přestávek.

17:21

"Tato vláda není pro politické vězně, tato vláda není pro ty, jejichž rodiny se rozpadly v důsledku nucené emigrace, pro ty, kteří v minulém režimu trpěli. Pro tyto lidi je vláda zklamáním," řekl Rakušan.

17:19

"Je skutečně otázka, zda se jedná o vládu toho člověka, který nám ji tady představoval," řekl Rakušan a kritizoval ústupky, které Babiš a ČSSD učinili vůči prezidentu Zemanovi. "Těžko říct, kam tato nejstarší česká demokratická politická strana spěje," řekl Rakušan na adresu ČSSD.

17:19

Podle Rakušana má vláda nejasné zahraničněpolitické směřování. "Tuto vládu mají dnes podpořit komunisté. Nenabízí se otázka, za co to tedy udělají?" dodává.

17:17

Rakušan upozorňuje na sliby Andreje Babiše o vládě odborníků. "Je toto skutečně vláda odborníků?" ptá se.

17:15

Slovo má první místopředseda STAN Vít Rakušan.

17:12

"Komunisté se nereformovali, stojí stále na stejných ideologických základech," upozornila Pekarová. Citovala i Masarykův kritický názor na komunismus.

17:12

Markéta Pekarová Adamová během svého vystoupení uvedla, že Andreji Babišovi věnuje knihu Sto výroků prezidenta Masaryka. "Jistě se vám bude hodit, když budete vědět, čím se zaštiťujete," řekla.

17:09

Markéta Pekarová Adamová označila program vlády za neambiciózní. "Absolutní prioritou má být investice do školství," uvedla s tím, že o ní začal Andrej Babiš hovořit až velmi hluboko ve svém projevu. "Žádná vize vzdělané společnosti, modernizace výuky," uvedla v odkazu na program vlády.

17:07

"V projevu zaznělo tolikrát slovo priorita, že se bojím, že prioritou vlády není vůbec nic," uvedla Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 s tím, že podle ní je jedinou prioritou premiéra Babiše zůstat u moci.

17:03

"Chci žít v zemi, kde manželství je svazkem jednoho muže a jedné ženy," uvedl Václav Klaus mladší.

16:56

Václav Klaus z ODS se ujal slova.

16:54

"Hovoříte o tom, že budete koordinovat protikorupční opatření. Myslíte to opravdu vážně? Z kroků, které tady činíte poslední měsíce a týdny, já ten dojem skutečně nemám," uvedl Výborný.

16:49

Marek Výborný z KDU-ČSL současnou politickou situaci přirovnal k historické události, kdy Jan Masaryk po příjezdu z Moskvy prohlásil, že se vrátil jako "Stalinův pohůnek".

16:49

"Jak vláda posílí dodržování ústavních principů?" ptá se Výborný Babiše.

16:45

Lidovec Marek Výborný se ujal slova.

16:43

"Na půdě sněmovny jsem nikdy neslyšel omluvu za to, co se tady za čtyřicet let vlády komunistické strany stalo," řekl Marian Jurečka. "Jste opravdu hrdí na takovou vládu? O koho se bude opírat? Nebudou se dnes vaše děti za vaše ano stydět?" Dodal, že "demokracie bez hodnot se snadno změní v totalitu nebo ve skrytou totalitu". Předpokládá, že vláda dnes důvěru získá.

16:41

"Po mě je také důležitá podpora nevládního neziskového sektoru. Mě mrzí, že pan prezident si tak často kopne do nevládního neziskového sektoru," řekl Jurečka. Nepřijde mu fér házet do jednoho pytle organizace jako Sokol, Junák a další. Dle jeho názoru si podporu zaslouží.

16:39

Marian Jurečka připomněl dva roky starý výrok Andreje Babiše, který prohlásil, ať kandidát ČSSD na ministra zahraničí Miroslav Poche odloží svou osobní ambici a neblokuje vznik nové vlády. "Zajímavé, paradoxní, dvojí metr," podotkl Jurečka.

16:33

"Kde je ten tým profíků, kteří makají? Kde jsou ty billboardy, že stát řídí nemehla?" uvedl Marian Jurečka s tím, že se pro něj hnutí ANO stalo tím, proti čemu na billboardech mířilo.

16:32

Mikuláš Ferjenčík upozornil na absenci členů vlády.

16:30

Marian Jurečka řekl, že vláda Andreje Babiše nemá proti té Sobotkově ambici vyrovnat státní rozpočet. "Chybí mi zodpovědný hospodář," uvedl.

16:28

"Současný pan premiér Babiš dokáže měnit názory v klíčových otázkách," uvedl Jurečka. Jako příklad uvedl situaci, kdy Babiš podporoval v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga a Zemana označoval za zlo.

16:28

Marian Jurečka připomněl v minulosti měnící se názory Andreje Babiše na Miloše Zemana, usnesení ČSSD z bohumínského sjezdu. "Bod má ve svém názvu slovo důvěra. Já si pod slovem důvěra představuji přítele, člověka, kterému můžu věřit. Je těžké věřit vládě podporované komunisty," uvedl a odkázal na předchozí debatu, v jejímž středu byl bývalý lídr KSČM Miroslav Grebeníček.

16:25

Slova se ujal poslanec Marian Jurečka.

16:23

Místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura ukončil pauzu, na místě již je kompletní vláda.

16:15

Místopředseda sněmovny Tomio Okamura vyhlásil pauzu na dalších 10 minut kvůli přetrvávající absenci některých členů vlády, například ministra obrany. Zároveň vyzval klub hnutí ANO, aby zajistil přítomnost všech členů vlády.

16:12

"Vláda podporovaná komunisty není ideální řešení, po volbách jsme první oslovili ODS, postupovali jsme s maximální péčí, ale nestačí nosit trikoloru," řekl předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO v rozhovoru pro DVTV k hlasování o důvěře Babišově vládě.

Nestydím se za podporu komunistů, jedná se o pouhou toleranci, říká předseda sněmovny Vondráček

9:14
Vláda podporovaná komunisty není ideální řešení, po volbách jsme první oslovili ODS, postupovali jsme s maximální péčí, ale nestačí nosit trikoloru | Video: DVTV, Emma Smetana
16:07

Okamura přerušil schůzi na pět minut, aby se do sněmovny dostavila celá vláda. 

16:05

Marian Jurečka dal procedurální návrh k tomu, aby bylo jednání přerušeno do doby, než bude ve sněmovně přítomna celá vláda, která žádá o důvěru. 

16:02

Milan Chovanec byl podle ministra kultury Antonína Staňka tak pevně rozhodnutý nepodpořit vládu, že ho nemělo smysl přesvědčovat o opaku. "Neuvažovali jsme ani o žádných sankcích vůči němu," říká Staněk v rozhovoru pro Aktuálně.cz a ČT.

15:59

Poslanci prostřednictvím faktických poznámek reagují na slova poslance Grebeníčka.

15:58

Jednání o podpoře druhé Babišovy vlády se nejspíše protáhne na několik hodin. Do diskuse je přihlášených ještě 27 poslanců. 

15:54

"Byla to totalitní a zvrácená doba," řekla Miroslava Němcová o čtyřiceti letech komunistického režimu v reakci na projev Miroslava Grebeníčka. Zeptala se jej také, zda nazývá primitivním antikomunismem také hrdinství letců nebo připomínání lidí pronásledovaných komunistickým režimem.

15:51

Miroslava Němcová poukázala na komunistické praktiky a připomněla Grebeníčkovi jeho otce Aloise Grebeníčka, který byl československý vyšetřovatel Státní bezpečnosti.

15:46

"Veškerý křik a strašení vznikem levicové vlády je proto s ohledem na to, jak vzniklo a co představuje hnutí ANO, jen trapnou fraškou zhrzených, kteří si Andreje Babiše a jeho stranu vytvořili," řekl Grebeníček.

15:50

Marian Jurečka hodnotí projev Grebeníčka:

15:40

"Doba, ve které žijeme, a režim, který tu máme, jsou jen ubohou karikaturou demokracie a právního státu," míní Grebeníček.

15:38

"Zhrzenost z toho, že už nemohou být oni a jejich partaje u lizu, doslova čiší z očí, a tak žvaní o zformování bolševické vlády, o jejímž osudu prý téměř po třiceti letech rozhoduje Ústřední výbor českých a moravských komunistů, případně Putinovo Rusko," řekl o opozičních stranách Grebeníček.

15:38

Podle Grebeníčka voličům nevadí, že Babiš je trestně stíhaný. 

15:36

"Je to výsledek toho, že se s ním (Babišem) pravicové strany nechtěly domluvit," vysvětlil Grebeníček, proč KSČM podpoří druhou Babišovu vládu. 

15:30

Komunista Miroslav Grebeníček se ujal slova. 

15:29

"Jsme stranou, která chce střežit parlamentní demokracii," zdůvodnil Kováčik, proč komunisté podpoří Babišovu vládu. "Chceme být hlídacím psem," dodal v souvislosti se sliby v programovém prohlášení vlády.

15:24

"Dokonce není ani příliš levicová," komentoval směřování druhé Babišovy vlády Kováčik. 

15:24

"Veškerá moc patří lidu, tak to pojďme naplnit tím, že pro ty lidi začneme pracovat," řekl předseda poslaneckého klubu KSČM.

15:23

"Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí za posledních 28 let," okomentoval Pavel Kováčik rozhodování komunistů, zda podpoří Babišovu vládu. "Myslíme si, že je třeba ctít parlamentní demokracii," dodal.

15:21

Hodinu a 40 minut dlouhý projev, ve kterém Andrej Babiš žádal poslance o udělení důvěry, patřil k těm nejdelším od roku 2002. Tehdy promlouval Vladimír Špidla přes dvě hodiny. Nejstručnějšími premiéry byli Mirek Topolánek a Jan Fischer, kteří v letech 2006 a 2007, respektive 2009 žádali poslance o důvěru pouze okolo deseti minut.

15:18

"Česká republika si zaslouží lepší vládu než tu, která před nás dnes předstupuje, protože máme na víc než na vládu ostudy, klub KDU-ČSL bude hlasovat proti důvěře této vládě," ukončil svůj projev Bartošek.

15:18

"Naše země se stává pro okolní partnery nečitelnou," podotkl Bartošek a vyzval k diskusím. "Nechci být obklopen jednou pravdou, která je mi servírována," doplnil. "Česká republika má na víc než na vládu ostudy," uzavřel. 

15:16

"Je mi této strany s více než stoletou historií líto," řekl Bartošek směrem k ČSSD a vytkl jim, že ustoupili ze svých podmínek, mezi nimiž bylo například to, že v čele vlády nebude trestně stíhaná osoba. "Vnímám to jako rezignaci sociální demokracie na vlastní hrdost a budoucnost," dodal. 

15:15

"Jediný výsledek chování této vlády bude takový, že nové přátele nezískáme a staré ztratíme," upozornil místopředseda lidovců.

15:12

"Téměř po třiceti letech si komunisté v této zemi opět začali diktovat podmínky. Na druhou stranu se není čemu divit, protože premiér této země je bývalý komunista a má stejnou politickou krevní skupinu jako tito soudruzi," řekl Bartošek. "Jeho pojetí moci je takové, že se nechce o moc s nikým dělit, stejně tak jako komunisté," dodal.

15:12

Bartošek varoval před ovládnutím veřejnoprávních médií. "Za lidovce uděláme vše pro to, aby média a zvlášť veřejnoprávní zůstala svobodná," dodal. 

15:09

"Kdyby bylo na premiéru Babišovi, tak by udělal koalici s komunisty a SPD," řekl Bartošek s tím, že Babiš do vlády přizval ČSSD, protože jinak by mu vláda "neprošla v zahraničí". 

15:08

Bartošek zdůraznil obojakost ministra vnitra a zahraničí Hamáčka, na kontroverze kolem diplomových prací Taťány Malé a trestní stíhání Andreje Babiše. "To, čeho jsme svědky, je zmatení hodnot. Věci dříve nemyslitelné, to, co by nám dřív na mysl ani nepřišlo, se stalo realitou," dodal s tím, že vítězí lež a nenávist. "Ve sněmovně neprodáváme párky," zdůraznil. 

15:04

Slova se ujal místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

15:04

"My budeme konstruktivní opozicí této vládě," řekl Gazdík s tím, že STAN bude vládu podporovat tam, kde půjde dobrým směrem. 

15:02

"Programové prohlášení se také málo věnuje vysokému školství," zmínil předseda STAN. Chybí mu u něj dlouhodobá koncepce.

15:03

Gazdík apeluje na způsob financování vzdělávání. 

14:56

"Z našeho pohledu je to ve skutečnosti vláda Miloše Zemana," řekl Gazdík a upozornil, že v Česku nemáme prezidentský ani poloprezidentský systém. 

14:54

Ivan Bartoš ve svém projevu poukazuje na důležitost vzdělané společnosti. "Jestli je Česká republika v nečem bohatá, jsou to mozky. Vzdělání je samo o sobě hodnotou," dodává.

14:55

"Dvaadvacet poslanců pirátů bude hlasovat proti důvěře této vlády," uzavřel Bartoš. Slova se ujal šéf STAN Jan Gazdík. 

14:49

"Babiš lpěl na funkci, vláda trestně stíhaného premiéra a KSČM je na jeho triku, my jsme jediná strana, která měla strategii, jak se bude chovat po volbách, tato vláda nemůže mít naši podporu," řekl dnes předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v rozhovoru pro DVTV.

Podíl komunistů na vládě si nevyčítám, to má na triku Babiš, říká Bartoš

6:43
Babiš lpěl na funkci, vláda s KSČM je na jeho triku, my jsme jediná strana, která měla strategii, jak se bude chovat po volbách, říká předseda Pirátů | Video: DVTV, Emma Smetana
14:47

"Já se na plnění vládního programu dívám velice skepticky," řekl Bartoš a upozornil, že hnutí ANO už bylo v minulé vládě a mohlo například s digitalizací či rozvojem infrastruktury něco udělat již v minulých čtyřech letech. 

14:45

Ivan Bartoš poukázal na problematické personální obsazování. 

14:44

"Role truc opozice pirátům není vlastní," zdůraznil Bartoš s tím, že se piráti snaží spolupracovat napříč politickým spektrem. 

14:41

"Piráti nepodpoří tuto nově vznikající vládu," deklaroval Bartoš a zdůraznil, že piráti odmítli jednání o vládní účasti nejen kvůli trestně stíhanému premiérovi. 

14:39 SPD, logo, ikona

"(Vláda) se bude plně soustředit na jednu jedinou věc, vládnout co nejdéle bez ohledu na zájmy této země," uvedl místopředseda SPD.

14:39

Podporu lidem demonstrujícím proti vyslovení důvěry vládě přišli vyjádřit i poslanci KDU-ČSL.

14:37 SPD, logo, ikona

"Já se neobávám starých soudruhů, ale těch nových, kteří sídlí v Bruselu," reagoval Fiala na slova opozice, která kritizovala, že Babišovu vládu podpoří komunisté. 

14:35 SPD, logo, ikona

"Budeme opozicí, která bude ctít ústavní zvyklosti," slíbil za SPD Fiala. "Bude to vláda plně poslouchající Berlín a Brusel," dodal. 

14:34 SPD, logo, ikona

"Zahraniční politika se dělá v Berlíně a Bruselu, takže žádného ministra zahraničí ani nepotřebujeme," komentoval Fiala to, že Jan Hamáček šéfuje resortu vnitra i zahraničí, kvůli sporu o Pocheho. 

14:33

Poslanci se sešli po obědové pauze. Slovo má místopředseda SPD Radim Fiala. 

14:28

Proti vládě s komunisty demonstrují na pražském Malostranském náměstí desítky lidí. K protestu se sešli nedaleko Poslanecké sněmovny, kde poslanci jednají. Lidé si s sebou přinesli české vlajky a transparenty. Na náměstí rozmístili také fotografie lidí, které komunistický režim popravil. Skandují například "Nechceme komouše", hesla vyzývající Babiše k odstoupení nebo vyzývají jednotlivé poslance, aby pro důvěru vládě nehlasovali. Protestují také proti politice prezidenta Miloše Zemana. Na jejich pokřik "ruský šváb" Zeman odpověděl heslem italských komunistů.

14:27

"Každý z poslanců měl nějaké vnitřní pochybnosti. Kdyby chtěl dát najevo silný odpor, mohl tu být a hlasovat proti, což se nestane," řekl Chvojka v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

14:39

Slova se ujal šéf pirátů Ivan Bartoš. 

14:09

V pauze jednání sněmovny se poslanci ČSSD sešli na jednání klubu. Podle mluvčího strany Petra Vurbse všichni potvrdili, že budou hlasovat pro vyslovení důvěry vládě. K Chovancovi se tak údajně nikdo nepřipojí.

14:03

"Babišův program připomíná sběrné suroviny, nevíme, jaké funkce dostanou komunisti," řekl dnes předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro DVTV.

Babišův program připomíná sběrné suroviny, nevíme, jaké funkce dostanou komunisti, říká Fiala

Vláda má fádní program, aktivně se opírá o komunisty, nevyužívá ekonomický růst, že si vůbec Babiš dovolí předstoupit před sněmovnu s žádostí o důvěru | Video: DVTV, Emma Smetana
13:57

Piráti dávají najevo souhlas s lidmi, kteří dnes demonstrují proti vyslovení důvěry vládě.

13:49

Kromě Chovance chyběl ve sněmovně i poslanec ČSSD Roman Sklenák, který zaslal na dopoledne omluvenku ze zdravotních důvodů. Na hlasování bude z rodinných důvodů chybět poslanec ANO Jiří Mašek. Podle informací z klubu ANO je v Austrálii. Celkem mají ANO, ČSSD a KSČM ve dvousetčlenné sněmovně 108 hlasů, bez Maška a Chovance 106. Při hlasování o důvěře vládě stačí většina přítomných poslanců.

13:46

Lidovci na schůzi donesli protikomunistický transparent s přeškrtnutou rudou hvězdou se srpem a kladivem uvnitř ní, což býval symbol někdejšího Sovětského svazu. Poslanci TOP 09 během Zemanova projevu odešli ze sálu.

13:42

Plzeňský hejtman Josef Bernard odmítl odpovědět na dotazy Aktuálně.cz ohledně jeho včerejší výzvy Milanu Chovancovi, aby menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD nepodpořil. Chovanec výzvu uposlechl, předseda sociální demokracie Jan Hamáček v reakci na to řekl, že je z tohoto postupu zklamaný.

13:29

Prezident Miloš Zeman po svém projevu ještě ve sněmovně několik desítek minut zůstal. S předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem mluvil o svém působení ve funkci a probíral s ním například možné snížení odměn poslancům, kteří mají velký počet absencí.

13:03

Vysloví Karla Šlechtová důvěru Babišově vládě?

13:00

Poslanci mají do 14:30 obědovou pauzu. 

12:59

"Dokázal křivě přísahat i na zdraví svých dětí," připomněl Farský Babišovi. "Pro svůj osobní úspěch je připraven obětovat cokoliv a kohokoliv," dodal a zdůraznil, že poslanci STAN Babišově vládě důvěru nevysloví. 

12:58

"Snad ještě důležitější než program a programové prohlášení je personální složení vlády," řekl Farský. Vadí mu trestně stíhaný premiér Babiš. Nepovažuje jej za důvěryhodného.

12:55

Farský zdůraznil, že program Babišovy vlády neobsahuje podporu vzdělanosti, což STAN považuje za prioritu. 

12:50

Slova se ujal předseda Poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

12:47 SPD, logo, ikona

"Nebudeme politikařit a dělat obstrukce jako jiné strany," řekl Okamura.

12:46 SPD, logo, ikona

Okamura Babišovi vytkl, že firmy, které má ve svěřenském fondu, využívají evropských dotací. "Vládu řízenou z Bruselu nemůže podpořit," dodal. 

12:44 SPD, logo, ikona

Okamura kritizuje výběr ministrů. Kritizuje ministra Hamáčka a Pocheho náklonnost k migraci. Nevěří ani Babišovi.

12:43 SPD, logo, ikona

Okamura opět zdůraznil boj s migrací a ČSSD označil za stranu jako jasně "probruselskou" a "promigrační". 

12:42 SPD, logo, ikona

"Za vznik takovéto problematické vlády a za její ministry nese plnou zodpovědnost Andrej Babiš," zmínil Okamura.

12:41 SPD, logo, ikona

Slova se ujal šéf SPD Tomio Okamura. Hned na začátek svého projevu oznámil, že poslanci hnutí tento "slepenc" nepodpoří. 

12:40

"Každý má svou historii," řekl Filip k tomu, že je straně připomínána její minulost. 

12:39

"KSČM nikdo nezabrání v tom, aby se podílela na správě státu," řekl Filip. Svoji stranu považuje za suverénní. Poslanci by podle něj měli respektovat hlasy voličů KSČM.

12:38

"Každý má právo podílet se na správě státu. Proč bychom my neměli mít právo ovlivňovat chod státu?" ptá se Filip. 

12:37

"Jestli chceme mít dobrá výchozí postavení pro naše exportéry, musíme jednat i s jinými státy, než je Evropská unie," uvedl Filip. 

12:38

Filip vyčítá ODS, že mohou za problém s lithiem, který byl probírán před loňskými volbami. 

12:35

Vláda Andreje Babiše podle Filipa dává záruku dalšího ekonomického růstu České republiky. Je to jeden z důvodů, proč vládu podpoří.

12:32

Podle KDU-ČSL je vláda Andreje Babiše vládou národní hanby.

12:31

Zeman se ve sněmovně vyhnul palčivým problémům Česka, držel se vysněného, nereálného programového prohlášení a zasel povinnou dávku nenávisti, píše Martin Fendrych ve svém komentáři.

12:28

Lidovci byli připraveni o vládě jednat za podmínky, že v ní nebude trestně stíhaná osoba. 

12:28

Prvním místopředsedou sněmovny se již před několika dny stal šéf komunistů Vojtěch Filip, který tak v této roli nahradil předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Filip byl už předtím řadovým místopředsedou a touto změnou posílil, protože první místopředseda zastupuje šéfa sněmovny Radka Vondráčka (ANO). O tom, že se Filip stal první místopředsedou rozhodl právě šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO). Řekl, že to patří mezi jeho pravomoce a rozhodl se tak, kvůli zkušenostem a erudici komunisty Filipa.

12:27

"Tato vláda svým programovým prohlášením dělá alespoň krok ke změně, který je tady nanejvýš potřebný a který si vynutili voliči ve volbách v loňském roce," řekl Filip.

12:26

Filip připomíná "divokou privatizaci" a potřebu zajistit její revizi. 

12:21

Slova se ujal předseda komunistů Vojtěch Filip. 

12:19

"Je velmi smutné, že budeme mít vládu, která bude opřena o hlasy komunistů," řekl Bělobrádek. "Zvažte, zda neotvíráme Pandořinu skříňku," dodal.

12:19

"Plíživá normalizace" a "plíživý státní převrat", označil kroky první Babišovy vlády Bělobrádek. 

12:18

"To, že vznikla menšinová vláda, bylo rozhodnutí prezidenta republiky. Chtěl se zbavit Bohuslava Sobotky," domnívá se Bělobrádek.

12:15

Ke slovu se dostal šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Na úvod projevu zdůraznil, že KDU-ČSL druhé Babišově vládě důvěru nevysloví. 

12:14

"Zatím se zdá, že vláda se chce soustředit na uplácení voličů," řekl Kalousek a zdůraznil, že TOP 09 bude důslednou a konstruktivní opozicí. 

12:09

Kalousek vytkl Babišově programu, že v něm není ani zmínka o opatřeních proti případné hospodářské krizi. 

12:05

ODS nepodpoří vládu Andreje Babiše. Navíc plánuje být velmi tvrdá.

12:06

Podle Kalouska vláda při vzniku nepostupovala podle ústavních zvyklostí. 

12:04

Bývalý šéf TOP 09 zdůraznil, že nově vznikající vláda bude v permanentním střetu zájmů, a to jak v hospodářské oblasti, tak kvůli trestnímu stíhání předsedy vlády. 

12:03

Podle Kalouska bude vliv komunistů na vládu větší než vliv "jednorázově použité" sociální demokracie.

12:02

"Vy byste věřili osobě, která křivě přísahala na zdraví svých dětí?" ptá se poslanců Kalousek. "Přesto je řada z vás připravena vyslovit mu důvěru," dodal. 

12:01

Slova se ujal Miroslav Kalousek. 

12:03

"Já mám za to, že její (KSČM) skutečný reálný vliv na exekutivní správu země bude větší než vliv jednorázově použité sociální demokracie," řekl Kalousek.

12:00

"Vaše cesta nás dovede do kontroly digitálního bludiště," řekl Fiala a zdůraznil, že ODS bude vystupovat jako tvrdá opozice. Podle Fialy to bude vláda Babiše, Zemana a Filipa. "Budeme usilovat o její kratší trvání," dodal. 

11:58

"Programové prohlášení vlády připomíná sběrné suroviny. Má se zavděčit mnohým, najdete tam všechno možné, ale jen máloco je použitelné," hodnotí programové prohlášení Fiala.

11:56

Fiala připomněl Babišovi jeho slova z roku 2014, kdy kritizoval nedostatečnou dopravní infrastrukturu. "Dálniční sítě přibylo méně, než za krize," vytkl Babišovi s tím, že poslední čtyři roky se šéf ANO a jeho hnutí na vládě podíleli. 

11:54

"Absolutně neznáme podmínky, za kterých budou komunisté vládu podporovat," řekl Fiala. "Kam až bude sahat moc komunistů?" ptá se předseda ODS. 

11:53

"Máme tu schvalovat nekompletní vládu, to je něco nevídaného," řekl Fiala. 

11:52

"Tato vláda představuje politické nebezpečí a politickou neznámou," řekl Fiala.

11:50

"Za návrat je odpovědný nejen prezident a premiér, ale každý poslanec, který tuto vládu podpoří," řekl Fiala. "Každý kdo komunisty povolal a pustil moci, tak by se měl kousnout do jazyka," vzkázal Fiala k tomu, až někteří poslanci budou hovořit o demokracii nebo T. G. Masarykovi. 

11:49

Fiala Babišově vládě vytýká spolupráci s komunisty. Zároveň připomíná, že první Babišova vláda provedla velké personální změny. 

11:50

Kdyby Babiš přišel s vládou s podporou komunistů hned po volbách, tak by na náměstích byly desetitisíce lidí, řekl Fiala. "Bylo třeba uspat veřejnost," dodal.

11:48

Programové prohlášení vlády je podle Fialy pouze obecný a vágní text. 

11:47

První Babišova menšinová vláda byla podle šéfa ODS Petra Fialy jen na oko. Fiala zdůraznil, že o důvěru žádá vláda, která není kompletní. "To je něco zcela nevídaného," dodal. 

11:45

Do rozpravy je v tuto chvíli přihlášeno 32 poslanců.

11:45

"Budeme pracovat pro všechny občany nehledě na jejich majetek nebo postavení. Proto vás žádám, abyste této vládě vyslovili důvěru," řekl Hamáček. 

11:43

Slova se ujal Jan Hamáček. 

11:42

"Nebudeme se chovat arogantně, chceme spolupracovat s opozicí, chceme, aby se občané měli líp. Chci vás požádat o důvěru vlády," zakončil premiér Babiš svůj více než hodinu a půl trvající projev. 

11:39

"Zkuste se zamyslet nad tím, o čem jsem tady mluvil," vyzval Babiš poslance. 

11:43

Podle Petra Fialy Babiš nasliboval více, než doopravdy splní.

11:37

Mezi demonstranty, kteří protestovali před sněmovnou proti chování prezidenta byl i advokát Robert Hošťálek. 

11:32

"Kolektivní sporty přestaly být místem úspěchu, hrdosti a národní radosti. Hokej jsme nevyhráli myslím od roku 2007,  a na olympiádách v míčových sportech taky nic moc," uvedl Andrej Babiš. Situaci chce změnit.

11:32

Komunista Jiří Dolejš kritizuje délku Babišova projevu. Premiér hovoří již hodinu a půl. 

11:30

Před sněmovnou byla řada lidí, kteří protestovali proti prezidentu Zemanovi a tomu, že podpořil vládu podporovanou komunisty. 

11:26

Jan Skopeček k Babišově slovům o sportu: 

11:18

Pirát Mikuláš Ferjenčík hodnotí Babišův projev, kde opakovaně zdůrazňuje nutnost podpořit sport. 

11:15

"Musíme podpořit sport," řekl Babiš a zdůraznil, že byl vytvořen vládní zmocněnec pro sport, kterým je Milan Hnilička. 

11:18

"Já si někdy dokážu představit člověka, který je poněkud zatrpklý díky tomu, že se mu nepodařilo ve svobodných a tajných volbách uspět," reaguje prezident Zeman na neúčast Milana Chovance při hlasování o důvěře vládě.

11:12

"Co věta, to slib. Co slib, to lež," hodnotí Babišův projev starosta Uherského Hradiště a krajský zastupitel za ODS Stanislav Bláha.

11:07

Po Babišovi vystoupí desítky poslanců. 

11:04

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk: 

11:11

"Je potřeba dostat turisty do dalších měst našich regionů," řekl Babiš. Chce investovat do obnovy kulturního dědictví.

11:02

"Mluví a mluví, páté přes deváté," hodnotí Babišův projev Václav Votava. 

11:01

Babiš kritizuje privatizaci v energetickém sektoru.

10:59

Proč poslanci pirátů druhé Babišově vládě nevysloví důvěru?

10:56

"Zintenzivníme výstavbu dálnic na všech hlavních trasách," řekl Babiš. Slibuje dokončení modernizace dálnice D1.

10:52

"Všichni se nám smáli, že to jsou výlety o ničem. Není to pravda," řekl Babiš k tomu, že jeho předchozí vláda navštěvovala jednotlivé kraje s tím, že je důležité zmapovat problémy. 

10:46

Babiš zdůraznil důležitost obrany a NATO. "Slibujeme, že budeme navyšovat naše výdaje na obranu, jak jsme se zavázali. Myslím, že to děláme," dodal. 

10:45

Migraci je podle Babiše třeba řešit tím, že Evropa pomůže lidem v jejich domovských zemích. 

10:42

ODS reaguje na projev Andreje Babiše.

10:42

Babiš opět zdůraznil bezpečnost v Evropské unii. Babiš zároveň řekl, že je důležité, že České není v eurozóně. 

10:39

Obě vládní strany už stihly - ještě před hlasováním o důvěře - porušit koaliční smlouvu. V té stojí, že ČSSD i ANO zajistí, aby se dnešní schůze zúčastnili všichni poslanci.

10:37

"Budeme v Evropské unii aktivní," prohlásil Babiš. Pochvaluje si spolupráci s V4. "Myslím, že v rámci Evropské unie jsme ukázali, že konečně máme vliv," dodal.

10:31

Babiš vysvětluje své plány na digitalizaci Česka. "Připravuje se zákon o digitalizaci, řešíme sdílenou ekonomiku Uber, Airbnb a další," vysvětluje. Podle Babiše je oblast digitalizace v České republice značně pozadu.

10:30

"Snižujeme daně," uzavřel oblast finncí Babiš. "Naše hnutí je tady pro všechny," dodal. 

10:29

"Potřebujeme navyšovat tam, kde jsou nejnižší platy," zdůraznil Babiš s tím, že se jedná zejména o školství nebo kulturu. 

10:24

"Roste nám HDP, držíme deficit a tím pádem snižujeme státní dluh," zdůraznil Babiš. "Je potřeba to vnímat, jsme velice solidární," dodal. 

10:27

Kateřina Valachová o postojích ČSSD. Sociální demokracie podle jejích slov kupuje republice čas.

Sociální demokracie kupuje republice čas V poslední době se mi dění kolem mé strany nesleduje lehko. Bolí a zároveň zlobí mě komentáře, které postrkují sociální demokracii do role užitečných idiotů, či v lepším případě obětních beránků. Vyskytnou-li se u nás odlišné názory, už je oheň na střeše a bezpochyby to s námi jde z kopce. Normou je teď přece nerozborná stranická jednota, nebo ne? Jenže realita je prostá: varianty byly pouze dvě. Buď menšinová vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů nebo rovnou koalice ANO s komunisty a SPD. Předčasné volby by podle preferencí nepřinesly žádnou zásadní změnu kromě předpokládaného odchodu několika demokratických stran z parlamentní půdy. Cítíme, že bezpochyby stojíme na dějinné křižovatce, máme obrovskou odpovědnost, jenže z voleb nemáme v rukou žádná esa. Jak tedy dostát odkazu sociálnědemokratických předchůdců za celých dlouhých 140 let a nezklamat voliče ani sebe? Neřešitelná úloha? Spíš gordický uzel, který potřeboval rozetnout. Svou účastí ve vládě sociální demokracie kupuje republice čas. Čas všem lidem, voličům. Mohou ho využít k tomu, aby se zamysleli nad tím, jakou chtějí republiku pro sebe i svoje děti. Oni mají svou budoucnost v rukou a oni nakonec rozhodnou. Garantujeme prozápadní hodnoty naší demokracie, návaznost na prvorepublikovou tradici a proevropskou orientaci – hlásíme se k odkazu Jiřího z Poděbrad, Komenského a Masaryka. Stojíme za silným sociálním státem, a komu se to zdá jako sprosté slovo, tak pozor – měl by chápat, že má ve svém bydlišti bezplatného lékaře, školu bez školného a za kopcem domov pro seniory. Bez naší opoziční práce za pravicových vlád by nic z toho nebylo. Stačí vzpomenout na zdravotnické poplatky, pokusy zavést školné, zrušení nemocenské, či žluté karty na dávky – na mateřskou a na důchody… Neustupujeme s tlakem na růst mezd, placení nemocenské od prvního dne nemoci, omezenou délku pracovní doby, na zavedení zálohovaného výživného a jistotu dostupného bydlení. Bez našeho hlasu v předchozí koaliční vládě s ANO i nadcházejícího pokračujícího koaličního uspořádání by se nad těmito tématy zaměstnanců, seniorů a rodin s dětmi dávno zavřela voda. Kdo věří, že majitelé obřích firem hájí zájmy zaměstnanců, je bohužel naiva. Ano, sociální demokracie se musí sjednotit, přestože to určitě neznamená unifikaci a glajchšaltování názorů. Bez názorové pestrosti bychom nikdy nesvedli úspěšně zápasy minulosti za prosazení našeho národního uvědomění, za všeobecné volební právo, za volební právo žen, za novou republiku, za její zachování vůči nacistické zvůli a neudrželi myšlenky i hodnoty sociální demokracie živé po celou dobu temna od roku 1948 do roku 1989. Nedokázali bychom se zvednout v nové době až k 30 procentům. Není to poprvé, kdy se cesta republiky shoduje s cestou sociální demokracie. Být úspěšný je méně těžké, než padnout na zem a stát se znovu úspěšným. To je ale přesně cesta, kterou máme před sebou. Sociální demokratky a demokraté dnes kupují republice čas a bude jen na rozhodnutí voličů v nadcházejících letech, zda ho využijí pro udržení demokratického směřování země, nebo se nezadržitelně blíží trajektorie směrem ke státům, v nichž se svoboda projevu nebo nezávislá justice pomalu stávají minulostí... Je to v rukou lidí. Oni rozhodnou. Na nás sociálních demokratech je vysvětlit, proč jsme se rozhodli tento důležitý čas na přemýšlení vytvořit.

Zveřejnil(a) Kateřina Valachová dne 11. July 2018
10:23

"Pokud někdo najde způsob jak příjemce solárů vyřešit, tak budu šťastný," vyzval Babiš. 

10:20

"Souhlasím s panem prezidentem o plýtvání, souhlasím, že máme moc úředníků," řekl Babiš. "Pokud chceme mít efektivní stát, tak na to potřebujeme kompetence," dodal. 

10:14

Petr Fiala neporozuměl vystoupení Miloše Zemana.

10:12

Zeman ve sněmovně podpořil Babišovu druhou vládu. 

10:10

"Důvodem je poslanecký slib, v němž jsem slíbil, že budu svůj mandát vykonávat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," vysvětluje bývalý plzeňský hejtman a první místopředseda ČSSD, proč vládu nepodpoří.

10:10

Milan Chovanec druhou Babišovu vládu nepodpoří. 

10:07

"Proč bychom neměli umožnit právě důchodcům snazší cestování?" ptal se Babiš, kdy hovořil o slevách na jízdné pro seniory. 

10:04

Prezident Zeman při odchodu ze sněmovny. 

10:04

Podle Petra Gazdíka prezident novou vládu příliš nepodpořil.

10:03

Podle Babiše je program vlády koncipován tak, aby se Česko opět vrátilo na vrchol Evropy.
Důchodová reforma, digitální Česko, boj za České zájmy v EU a evropské zájmy ve světě, strategický investiční program, reforma státu a bezpečnost, zdůraznil hlavní body programu Babiš. 

10:02

"Byl to dlouhý a těžký proces. Bylo to těžší a obtížnější než jsme čekali," řekl Babiš k vyjednávání o podpoře vlády. 

10:00

Před poslance předstoupil premiér Andrej Babiš. "Předstupujeme před vás s pokorou a žádáme vás o důvěru," začal předseda vlády. 

10:00

Zemanův projev skončil. 

9:59

"Jestliže Poslanecká sněmovna vysloví důvěru vládě České republiky bude to naše vláda, všech občanů České republiky" vysvětli Zeman výrok, když při jmenování Babišovy druhé vlády použil termín "naše vláda". 

10:02

ODS upozorňuje na návrat komunistů k moci.

9:58

Milan Chovanec řekl, že vládu v hlasování o důvěře nepodpoří kvůli svému svědomí. Vadí mu podpora KSČM, kritizuje podmínky vyjednané ČSSD s ANO.

9:55

"Každý nový počítačový systém je dražší, pomalejší a poruchovější než systém předchozí," kritizoval Zeman a pozdravil piráty. 

9:52

Poslanec Dominik Feri dnes slaví 22. narozeniny.

9:51

Zeman kritizoval množství státních úředníků. 

9:52

Z řad ANO nebude na dnešní schůzi dolní komory Jiří Mašek. Omluvil se už v úterý z celého tohoto týdne předpokládaného jednání Sněmovny, tedy od pondělí do pátku, a to z rodinných důvodů.

9:50

"Politika je také o symbolech a gestech, a pokud jsme se v minulosti zavázali, že budeme snižovat rozpočtový deficit," řekl prezident v návaznosti na programové prohlášení vlády.

9:49

"Jsem pro deficit v době krize. Nejsem pro deficit v době růstu," řekl Zeman s tím, že by Česká republika měla směřovat k rozpočtu vyrovnanému nebo přebytkovému. "Tato společnost je nesmírně plýtvavá," dodal. 

9:49

"48 miliard ročně vyhazujeme na podporu obnovitelných zdrojů," uvedl Miloš Zeman jako jeden z příkladů plýtvání.

9:48

"Naše milovaná Evropská unie se rozhodla zvyšovat podíl obnovitelným zdrojům. Nemám nic proti obnovitelným zdrojům, pokud nejsou dotovány, dokonce neúměrně dotovány. A to právě obnovitelné zdroje, zejména zdroje solární, jsou," kritizoval Zeman.

9:47

"Není tam jasná odpověď na otázku, kde na to vezmeme peníze," kritizoval Zeman program investic. 

9:46

"Dosud vůbec nevíme, jestli se budou stavět pouze Dukovany, nebo i Temelín, dosud nemáme žádnou představu finančního rámci a nevíme, zda to má platit ČEZ - což si myslím je správná myšlenka - nebo jestli se na to má zajistit jiný finanční systém," pokračuje prezident.

9:45

"Hanba," znělo při příchodu prezidenta do sněmovny. 

9:45

Prezident Zeman ve sněmovně.

9:43

Zeman opět připomněl důležitost kanálu Vltava - Dunaj - Labe. Zeman zároveň zdůraznil, že je rád, že se dožije zahájení stavby tohoto vodního koridoru. 

9:42

"Při projevu prezidenta ve sněmovně jsou křesla poslanců TOP 09 prázdná. Nechceme poslouchat Miloše Zemana, jak podporuje komunistickou vládu, za kterou je spoluodpovědný," řekl Miroslav Kalousek.

9:39

"Kdybych měl mluvit o svých subjektivních preferencích, tak bych dal na první místo místo ochranu kulturních památek," prohlásil Zeman. "Zachraňme to, co tady zůstalo z minulosti," dodal. 

9:38

"Velice si vážím toho, že v programovém prohlášení je obsažena myšlenka dlouhodobého, desetiletého, investičního programu. Ve svých předchozích vystoupeních i před touto sněmovnou jsem vždy horlil proti přehnaným spotřebním výdajům," pochválil prezident vládní program.

9:37

"Nechci se zaobírat personálními otázkami. Ministři odcházejí a přicházejí, ale programové prohlášení by mělo zůstat," řekl Zeman.

9:36

"Je povinností každého prezidenta, aby podpořil vládu, jež předtím jmenoval," začal svůj projev před poslanci Zeman.

9:35

Prezident Miloš Zeman právě předstoupil před poslance. 

9:35

Do dvanácti hodin je ze schůze kvůli zdravotním důvodům omluven i Roman Sklenák z ČSSD.

9:31

Poslanec ČSSD Milan Chovanec se omluvil z osobních důvodů z jednání sněmovny. O důvěře vládě hlasovat nebude.

9:30

Prezident Miloš Zeman dorazil do Poslanecké sněmovny. Jeho projev se má týkat programového prohlášení vlády.

9:30

Poslanci TOP 09 opustili sněmovnu.

9:26

Poslanci si schválili program dnešní schůze. Vojtěch Filip přerušil schůzi do 9:30. 

9:22

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip zahájil 17. schůzi sněmovny.

9:16

Odpůrci Babišovy vlády rozdávají před sněmovnou koblihy. 

9:15

Před Poslaneckou sněmovnou se sešli odpůrci druhé Babišovy vlády. 

9:12

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil vytýká vládě trestní stíhání premiéra Babiše i podporu komunistů. 

9:03

Schůze Poslanecké sněmovny bude zahájena v 9:20. 

8:53

Z řad koalice ANO a ČSSD bude na dnešním jednání sněmovny o vyslovení důvěry menšinové vládě zcela jistě chybět poslanec ANO Jiří Mašek. Omluvil se z celého tohoto týdne předpokládaného jednání dolní komory, tedy od pondělí do pátku, a to z rodinných důvodů.

Mašek je podle informací z klubu nejsilnějšího sněmovního uskupení v Austrálii. Pobyt si prý kupoval zhruba před rokem, kdy ještě ani nevěděl, že se stane poslancem. 

8:46

Poslanci TOP 09 důvěru druhé Babišově vládě nevysloví. 

8:40

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija k dnešnímu hlasování o důvěře druhé Babišově vládě:

8:32

Uvádění ministra Jana Kněžínka do úřadu byla přítomna i Taťána Malá. 

8:10

Nový ministr spravedlnosti Jan Kněžínek chce úzce spolupracovat se všemi právnickými profesemi, aby výstupy úřadu byly všeobecně akceptovatelné. Hodlá také pokračovat v elektronizaci justice a zaměřit se na komunikaci s poslanci. 

Babiš jednoznačně neřekl, že s narychlo vybraným Kněžínkem počítá na celé volební období. "Ohledně působení pana ministra se ještě uvidí, jak to bude probíhat. Budu mu držet palce," konstatoval. 

7:59

Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše si dnes řekne o důvěru sněmovny. S přislíbenou podporou poslanců KSČM ji na rozdíl od prvního jednobarevného Babišova kabinetu s největší pravděpodobností získá. Kabinet přijde podpořit do dolní komory také prezident Miloš Zeman, před poslanci vystoupí s projevem.

Zástupci ostatních šesti stran a hnutí zastoupených ve sněmovně budou hlasovat proti vládě. Dnešní jednání poslanců o důvěře se uskuteční 263. den od parlamentních voleb loni v říjnu, z nichž nynější složení dolní komory vzešlo.

7:54

Premiér Andrej Babiš uvedl do čela justice Jana Kněžínka. 

Foto: ČTK
7:49

"Pokud se mu bude dařit a bude to dělat dobře, tak tam může setrvat dlouho," odpověděl Babiš na dotaz, jak dlouho by nový ministr spravedlnosti Kněžínek mohl setrvat ve funkci. 

7:41

Premiér Andrej Babiš ve středu okolo sedmé hodiny uvedl do funkce nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Zdůraznil, že uvádění do úřadu nového ministra byla přítomna i exšéfka resortu Taťána Malá. "Jsem nadále přesvědčen, že paní Malá mohla být dobrý ministr," řekl Babiš s tím, že Malá je pracovitá, má tah na branku a je komunikativní. 

7:30

Vážení čtenáři, vítejte u středečního online zpravodajství z českého politického dění.

20:12

Vážení čtenáři, ukončujeme dnešní online reportáž. Děkujeme za pozornost, další informace k dění kolem vlády přineseme v našem zpravodajství.

20:10

Kněžínek převzal resort se silnými pravomocemi. Podívejte se v grafice Aktuálně.cz, jaké kroky může podle zákona ministr spravedlnosti učinit.

19:40

Pokud by schůze neskončila, poslanci mohli v pátek ještě schvalovat některé předlohy v případě, že by se až do tohoto dne neprotáhla schůze k vyslovení důvěry vládě. Patřilo by k nim zavedení sporného trestného činu maření spravedlnosti, vládní technická úprava volebních zákonů nebo návrh ODS na zvýšení výdajových paušálů pro živnostníky. K závěrečnému hlasování o těchto normách se sněmovna dostane zřejmě až v září.

19:39

Současná schůze sněmovny mohla podle původních plánů skončit až v pátek. Její ukončení už dnes prosadil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura navzdory protestům Pirátů. "Určitě chceme dál pracovat, práce je tady hodně," ohradil se šéf jejich poslanců Jakub Michálek proti Stanjurově návrhu, aby dolní komora vyřadila ze schváleného programu všechny neprojednané body.

19:33

Nynější schůze sněmovny dneškem skončila, ač se na ní poslanci mohli sejít i v dalších dnech. Ve středu je ještě čeká jednání o vyslovení důvěry nové menšinové vládě ANO a ČSSD, kterou mají v dolní komoře podpořit komunističtí poslanci. Potom už by poslance měly čekat takzvané parlamentní prázdniny.

19:16

Sněmovna má v nynějším volebním období pět místopředsedů. Místopředsedy jsou také Petr Fiala (ODS), Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Filip (KSČM). Hamáček byl z rozhodnutí předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO) navíc prvním místopředsedou. Nyní je prvním místopředsedou z Vondráčkova verdiktu z předminulého týdne Filip.

19:12

"Nejsem němý, nevychovaly mě srny," uvedl Hanzel, když se představoval poslancům. Narážel tím na skutečnost, že v dolní komoře do dneška ani jednou nepromluvil. Hanzel také řekl, že udělá vše pro to, aby Sněmovnu důstojně reprezentoval. Chtěl by do ní přenést své zkušenosti z komunální politiky. Hanzel neměl v dnešní tajné volbě místopředsedy dolní komory protikandidáta. Volilo 100 poslanců ze 174 hlasujících. Ke zvolení bylo nutných 88 hlasů. 

19:09

Novým místopředsedou Sněmovny poslanci zvolili Tomáše Hanzela z ČSSD. Nahradil stranického kolegu a šéfa Jana Hamáčka, který se stal vicepremiérem v nové vládě ANO a ČSSD. 

18:34

"Jsme něco mezi opozicí a vládou, ponecháváme si prostor pro podporu a nepodporu vládních návrhů," řekl v rozhovoru pro DVTV poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Babišovi věříme, jedná s KSČM už od voleb. Problémy s námi mají jen přátelé z ČSSD, říká Grospič

Stanislav Grospič
20:01
Jsme něco mezi opozicí a vládou, ponecháváme si prostor pro podporu a nepodporu vládních návrhů, říká Stanislav Grospič. | Video: DVTV
17:17

Záznam tiskové konference s nově jmenovaným ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem.

ŽIVĚ: Nový ministr spravedlnosti Kněžínek po jmenování prezidentem

K funkci přistupuji s velkou pokorou, nabídka přišla v noci na dnešek, byl jsem jmenován plnohodnotným členem vlády, říká ministr spravedlnosti | Video: DVTV
17:13

"Kdyby mi to vadilo, tak tady bezesporu nebudu stát," odpověděl Kněžínek na dotaz, jestli mu nevadí, že bude fungovat ve vládě pod trestně stíhaným premiérem. "V tomto případě spoléhám na orgány činné v trestním řízení," dodal.

17:09

"Nabídka přišla relativně nedávno, v noci na dnešek," uvedl Kněžínek. 

17:08

Dlouhodobou prioritou bude pro Kněžínka zejména pracovat na nových procesních předpisech, jako je nový civilní nebo trestní řád.

17:05

"Otázka délky působení každého ministra je vždy trochu relativní," uvedl Kněžínek s tím, že se bude své práci každopádně věnovat naplno.

16:51

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Kněžínka novým ministrem spravedlnosti v Babišově vládě.

Foto: Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková
15:58

Zeman jmenoval 40 nových soudců navržených exministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Řekl jim, že zatímco ministři přicházejí a odcházejí, soudní soustava zůstává. Zároveň je vyzval, aby před vynášením rozsudků zachovávali mediální ticho. Novináře označil za vosy, soudci se je prý mají snažit zaplácnout.

15:50

Snímky z jmenování soudců. 

15:27

V poslanecké sněmovně je dnes na programu jednání o kůrovcové kalamitě. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce kůrovec není primární příčinou úhynu lesů. "Není pravda, že se kůrovec šíří z národních parků. Dokonce jsem slyšel, že kůrovec doletěl až do Beskyd. Takového turbokůrovce jsem ještě neviděl, toho nemá ani armáda," řekl ministr pro životní prostředí Richard Brabec.

15:26

"Bylo to na základě vašich keců," řekl Babiš po podpisu smlouvy ke změně nominanta na post šéfa justice. 

15:19

Po podpisu koaliční smlouvy dnes začala improvizovaná tisková konference.

15:17

"Jste naprosto bezprizorní," oslovil Zeman nové soudce a zdůraznil, že ráno přijal demisi Taťány Malé a asi za půl hodiny jmenuje šéfem resortu Jana Kněžínka. 

15:13

Miroslav Kalousek o návrhu ČSSD dosadit poslance Tomáše Hanzela na post místopředsedy sněmovny.

15:11

Prezident Miloš Zeman právě jmenuje soudce obecných soudů. 

15:09

"Adepta na ministra spravedlnosti Jana Kněžínka znám dlouho, je to odborník a vnímal jsem ho vždy jako schopného úředníka. Záleží ale na tom, jakou bude mít politickou podporu, bez ní toho jako ministr moc nesvede, říká Petr Bezouška, člen Legislativní rady vlády. Odmítá, že by proti ministryni Taťáně Malé vedl kampaň.

15:01

Premiér Andrej Babiš popřel, že by dohoda s KSČM obsahovala body, na základě kterých by mohli komunisté získat místa ve státních firmách. Dříve na tuto možnost upozorňoval Ivan Bartoš.

14:58

"Je to profesionál. Předpokládám, že bude mít všechno v pořádku a že nebude zase nějaká kampaň," řekl Andrej Babiš na dotaz, proč pro post ministra spravedlnosti vybral právě Kněžínka. Na otázku, zda je to pouze dočasným řešením, řekl, že se uvidí.

14:28

Zeman přijal demisi Taťány Malé. Ještě v úterý odpoledne pověří vedením resortu spravedlnosti Jana Kněžínka. 

14:25

Snímky z podpisu koaliční smlouvy. 

14:13

Miroslav Kalousek k podpisu smlouvy mezi hnutí ANO a KSČM. 

14:02

Andrej Babiš při podpisu koaliční smlouvy prohlásil, že by chtěl, aby vláda fungovala jako jeden tým. Jan Hamáček řekl, aby se lidé v ČR cítili bezpečně.

14:04

Lídři hnutí ANO a ČSSD den před hlasováním Sněmovny o důvěře podepsali koaliční smlouvu. V minulých týdnech dokument podepsali i poslanci obou subjektů zastoupených v menšinovém kabinetu. Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) požádá Sněmovnu o důvěru ve středu. Protože disponuje v dolní komoře jen 93 hlasy, počítá s podporou 15 komunistických poslanců. KSČM se ve zvláštní dohodě s ANO k toleranci zavázala krátce před podpisem koaliční smlouvy.

13:59

Lídři hnutí ANO a ČSSD den před hlasováním sněmovny o důvěře podepsali koaliční smlouvu.

13:54

"Obě tradiční strany by měly připomínat buldoky divoce cloumající už zpola přetrženým opozičním řetězem. Co dělají doopravdy?" ptá se Jan Moláček. 

13:49

Představitelé ANO a KSČM podepsali dohodu o toleranci. Komunisté by na jejím základě měli podpořit ve středu vládu ANO a ČSSD v hlasování o důvěře.

13:39

Poslanci ODS druhé Babišově vládě důvěru nevysloví:

13:31

"Jsem rád, že Andrej Babiš tuto myšlenku opustil. Jde vidět, že má opoziční práce smysl," uvedl Petr Fiala k oznámení, že Andrej Babiš nebude usilovat o působení na postu ministra spravedlnosti. Podobně jako ostatní ale žádá Fiala vysvětlení ohledně "dočasnosti" působení budoucího ministra Kněžínka.

13:28

Předseda ODS Petr Fiala označil vládní program za vágní a velmi neuspokojivý. "ODS bude proti vládě v zásadové a tvrdé opozici. Budeme usilovat o její dřívější konec," řekl s tím, že kabinet označil za polokomunistický.

"ODS oznamuje, že nepodpoří žádný návrh zákona, který zvyšuje administrativní zátěž pro malé a střední podnikatele," dodal Fiala.

13:22

Ivan Bartoš považuje dosazení Jana Kněžínka na post ministra spravedlnosti v kontextu předchozích situací za pozitivní zprávu. "Kompetence má, byl ale naverbován na poslední chvíli," řekl Ivan Bartoš s tím, že neví, zda se Kněžínek s Babišem shodne ohledně některých otázek. Také žádá po premiérovi vysvětlení "dočasnosti" Kněžínkova postu.

13:18

"Tato vláda připomíná vládu z minulého volebního období. Rozdíl je v tom, že ve vládě není KDU-ČSL a že se vláda opírá o hlasy komunistické strany," řekl Bartoš.

13:16

Poslanec pirátů Jan Lipavský se zabýval situací na ministerstvu zahraničí, které by měl v současné době vést Jan Hamáček současně s ministerstvem vnitra. Podle Lipavského se v na ministerstvu pohyboval i neschválený kandidát ČSSD Poche, který je dosud europoslancem. "Pan Hamáček se na výboru vdušoval, že nic není v rozporu s legislativou," řekl Lipavský. Hamáček údajně vysvětlil, že Poche na ministerstvu působí jako host.

13:07

Podle Ivana Bartoše si klub pirátů jednohlasně schválil, že bude hlasovat proti důvěře vládě.

13:06

"Andrej Babiš nemá kde brát," uvedl Ivan Bartoš. Kritizoval skutečnost, že premiér den před hlasováním mění jména ministrů. "Ačkoli to komunisté dementují, mají přislíbená místa ve státních firmách a dozorčích radách," dodal.

13:04

Ivan Bartoš z Pirátské strany připomněl výrok Andreje Babiše z dubna 2017, kdy uvedl, že se vyhne jakékoli spolupráce s komunisty .

12:49 SPD, logo, ikona

"My ho v podstatě neznáme," komentoval Radim Fiala dosazení Jana Kněžínka na post ministra spravedlnosti s tím, že mu připadá skandální, že po devíti měsících vyjednávání není známo jméno ministra spravedlnosti. "Vláda bude předstupovat k hlasování o důvěře, ale jeden ministr tam nebude a jeden tam byl dosazen dnes," uvedl Fiala a situaci označil za znouzectnost.

12:43 SPD, logo, ikona

Poslanci SPD svými hlasy nepodpoří druhou Babišovu vládu. "Tento nesourodý slepenec bude i nadále prosazovat stejnou zahraniční, hospodářskou, bezpečnostní, obrannou a sociální politiku jako předchozí vláda ČSSD a ANO premiéra Sobotky," uvádí SPD své důvody. 

12:40

"Já to nepovažuji za žádnou krizi. Ústava České republiky jasně říká, že každý má právo se podílet na správě českého státu. Ten, kdo říká, že komunisté nemají právo, postupuje v rozporu s Ústavou," odpověděl Vojtěch Filip na otázku, zda považuje skutečnost, že se poprvé od Sametové revoluce bude podílet na vládě, za novou krizi namísto vyřešení politické situace.

12:39

Jan Chvojka po tiskové konferenci ČSSD. 

12:33

Komunisté budou návrh ČSSD o dosazení Tomáše Hanzela na post místopředsedy sněmovny místo Jana Hamáčka respektovat. 

12:31

"Je potřeba udělat krok, kterým začne vláda konečně normálně pracovat. Nebudeme se k ní stavět nekriticky, nejsme její součástí. Nemáme ve spoustě bodů programovou shodu ani blízkost, proto do ní nejdeme," řekl Pavel Kováčik z KSČM. Kováčik také uvedl, že pro KSČM je podopora vlády jedno ze dvou nedobrých řešení, řešení hlasovat proti důvěře vládě by bylo ještě horší.

12:30

ČSSD navrhuje na post místopředsedy Tomáše Hanzela, který ve sněmovně za devět měsíců ani jednou nevystoupil. 

12:25

Vedení KSČM rozeslalo svým poslancům doporučení hlasovat pro toleranci vlády ANO a ČSSD. "Požadoval bych, aby premér Babiš co nejsilněji zkrátil dobu vyjednávání," výjádřil se Vojtěch Filip k možné situaci, že Jan Knežínek dnes ještě nebude ve vládě uveden.

12:16

"Věřím, se že pan předseda Hamáček díky trpělivému vyjednávání domůže toho, že se pan Poche stane ministrem zahraničí," řekl Jan Chvojka z ČSSD. Záložní plán strana má, ale nechce jej dál komentovat. 

12:12

"Známe jenom jeden druh ministra, nemáme žádné ministry se soft pravomocemi, kteří vlastně nejsou ministři," podotkl Jan Chvojka a žádá Andreje Babiše o vysvětlení "dočasnosti" Knežínka na postu ministra spravedlnosti. "Podle ústavy je to nesmysl."

12:10

Podle Jana Chvojky by bylo pro ČSSD nepředstavitelné, že by ministerstvo spravedlnosti řídil trestně stíhaný člověk. "Máme za to, že člověk, který je trestně stíhaný, když už je premiérem, tak by minimálně neřidil resort, který řeší otázku jeho viny nebo neviny." O situaci kolem postu včera s Babišem komunikoval předseda ČSSD Jan Hamáček.

12:05

Současné řešení Andreje Babiše umístění Jana Kněžínka na post ministerstva spravedlnosti považuje ČSSD za správné.

12:04

Podle Jana Chvojky jsou v koaliční smlouvě zahrnuty tři priority ČSSD: Znovuobnovení hrazených prvních tří dnů nemocenské, výživné jako pomoc rodičům samoživitelům a postupné navýšení rodičovského příspěvku. Pod koaliční smlouvu se podepsali všichni poslanci ČSSD.

12:02

Jan Chvojka potvrdil, že bude dnes podepsána koaliční smlouva mezi hnutím ANO a ČSSD. Událost označil za konec devítiměsíčního martyria.

11:55

Jan Bartošek zopakoval, že poslanci KDU-ČSL druhé Babišově vládě důvěru nevysloví. 

11:55

Pavel Bělobrádek přirovnal Andreje Babiše a Miloše Zemana k postavičkám z večerníčku, Jan Bartošek zase premiéra připodobnil k Medvídku Pú.

11:53

"Je v zásadě jedno, kdo v tom dream teamu bude, protože ryba smrdí od hlavy," komentoval personální složení druhé Babišovy vlády Bělobrádek. 

11:48

"Vláda, která zítra přijde do Poslanecké sněmovny žádat o důvěru je nemravná," komentoval druhou Babišovu vládu Jan Bartošek a premiérovi vytkl, že se jeho vláda bude opírat o hlasy komunistů. 

11:44

"Vypadá to jako když dva významní ústavní činitelé tady jako Pat a Mat něco patlají a všichni je nakonec mají rádi, zasmějí se tomu, ale já si myslím, že bychom neměli být pro srandu králíkům." komentoval současnou politickou situaci šéf lidovců Pavel Bělobrádek s tím, že poslanci KDU-ČSL druhou Babišovu vládu nepodpoří. Bělobrádek připomněl trestní stíhání Andreje Babiše i podporu komunistů. 

11:36

Poslanci TOP 09 pro druhou Babišovu vládu ruku nezvednou.

11:33

"Potřebujeme ministra s politickou podporou," komentoval nominanta do čela resortu justice Jana Kněžínka šéf TOP 09 Jiří Pospíšil s tím, že Kněžínek je především úředník. 

12:57

TOP 09 druhou Babišovu vládu nepodpoří. Straně vadí kauzy jednotlivých členů vlády, podpora komunistů i to, že vláda bude populistická a levicová, řekl šéf strany Jiří Pospíšil. Podle Miroslava Kalouska měl Andrej Babiš i jiné možnosti, než vládu s podporou komunistů. "Pravda je taková, že protože hnutí ANO trvalo na tom, že v čele vlády bude stát trestně stíhaná osoba, budeme mít komunistickou vládu," uvedl.

11:21

Babiš navrhl do čela ministerstva spravedlnosti místopředsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka, potvrdil i šéf komunistů Vojtěch Filip.

11:19

"Nominant na ministerstva spravedlnosti je dalším králíkem z klobouku," komentoval Farský Babišův návrh postavit do čela resortu spravedlnosti Jana Kněžínka.

11:14

Starostům vadí i podíl komunistů na vládě. Ve sněmovně to v úterý řekl Vít Rakušan a připomněl oběti komunistického režimu. "Nesmíme zapomenout na to, co je relativizováno. Po třiceti letech, od chvíle, co Česká republika nastoupila demokratický vývoj, přicházejí k moci komunisté. A přivádí je k moci Andrej Babiš a hnutí ANO. Není to tak, že by nešla sestavit jiná vláda. Je to ambice Andreje Babiše být premiérem a nedostatek jeho demokratického cítění," řekl Rakušan.

11:10

Starostové se vládu ve středu podpořit nechystají.

"Nejabsurdnějsí byla představa trestně stíhaného politika, který si myslel, že může být ministrem spravedlnosti," řekl Farský a dodal: "Je to vláda, kterou přežijeme, a škody, které způsobí, jednou napravíme."

11:07

"Miloš Zeman a Andrej Babiš si vzali naši zemi jako rukojmí svých zájmů," řekl Jan Farský k nové vládě. 

10:50

Babiš na dotaz, proč tvrdí, že média proti Taťáně Malé vedou kampaň, odpověděl, že neřeší "jestli průměrný česky králík vykadí sto gramů, nebo padesát."

10:39

Šéf pirátů Ivan Bartoš k Babišově vládě: "Takto se neřídí žádná firma, natož stát."

10:34

Jan Kněžínek je místopředsedou Legislativní rady vlády a zároveň je i náměstkem, který má na starost její řízení. Na úřadě vlády působí již od roku 2007, kam přešel z ministerstva dopravy. Působí také na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kde vyučuje předmět Ústavní právo a státověda.

10:29

Andrej Babiš a jeho třináctidenní ministryně spravedlnosti Taťána Malá. Galerie kreseb Petra Vyorala.

10:28

Jan Kněžínek koncem června Babišovi pomáhal s "kauzou Poche" při sestavování vlády.

"Hradu jsem předal jediný seznam a to v pondělí. Potvrzení Hradu mám v devět hodin deset minut ráno," řekl tehdy Babiš s tím, že postup a nominaci koordinoval s "faktickým šéfem legislativní rady vlády Janem Kněžínkem".

10:22

Dva ze Kněžínkových kolegů z legislativní rady vlády už dříve uvedli, že zváží rezignaci, pokud se ministryně spravedlnosti Taťána Malá v případě usvědčení z plagiátorství své diplomové práce nevzdá funkce. Další členové se připojili k petici za její odvolání, ale Kněžínek se této iniciativy neúčastnil.

10:18

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil k Babišově rozhodnutí neřídit resort spravedlnosti:

10:16

Babiš se vyjádřil i k odchodu Malé z ministerstva spravedlnosti. Novinářům řekl, že po tiskové konferenci ministryně bylo jasné, že kampaň pojede dál. "Je to tvrzení proti tvrzení, paní Malá řekla, že má čisté svědomí. Já to nechci řešit, je to za námi. Paní Malá se zachovala statečně, bylo to pro ni těžké, ale po té tiskové konferenci bylo jasné, že není zájem slyšet její argumenty," uvedl premiér.

10:07

Místopředseda Legislativní rady vlády Jan Kněžínek.

Foto: Vláda České republiky
10:00

Andrej Babiš navrhl Zemanovi, aby vedením ministerstva spravedlnosti pověřil Jana Kněžínka, místopředsedu legislativní rady vlády. Podle informací Aktuálně.cz z několika zdrojů se jedná o jediný návrh, který prezident dostal.

10:00

Šéf STAN Petr Gazdík hodnotí Babišův výrok "blbé kecy opozice":

9:52

Babiš v pondělí po rezignaci Malé novinářům řekl, že Zemana požádá, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti. Mimo jiné kvůli svému stíhání v kauze Čapího hnízda se však stal terčem kritiky a v úterý ráno od záměru ustoupil. Uvedl, že v pondělí šlo o spontánní reakci a změnu názoru vysvětlil tím, že nechce dál čelit kampani. "Abych nemusel poslouchat blbé kecy od opozice a twitterové bubliny," konstatoval.

9:50

Babiš resort spravedlnosti řídit nebude. 

9:42

"Tak určitě budeme," odpověděl Babiš na dotaz, jestli bude hledat nového šéfa resortu spravedlnosti. 

9:40

Premiér už poslal Miloši Zemanovi rezignaci ministryně Taťány Malé.

9:39

Navrhovanou ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy kabinet ANO a ČSSD ve Sněmovně nepodpoří. K předloze skupiny poslanců, která doplňuje listinu práv a svobod, dal na úterní schůzi kabinet záporné stanovisko. Na tiskové konferenci to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

9:34

Nový šéf ministerstva spravedlnosti se má už v úterý účastnit jmenování soudců na Hradě.

9:33

"Požádal jsem prezidenta, aby pověřil nového člověka řízením rezortu spravedlnosti," řekl premiér Babiš s tím, že on řízením ministerstva spravedlnosti pověřen nebude a nebude to ani jiný ministr současné vlády. 

Vláda podpořila návrh poslanců na uzákonění homosexuálního manželství. Na projednání čeká i předloha lidovců, která jde zcela opačným směrem. Rozhovor s poslancem a hlavním předkladatelem návrhu Markem Výborným.

8:30

Poslanec ČSSD Tomáš Hanzel bude jediným kandidátem v úterní tajné volbě nového místopředsedy sněmovny za Jana Hamáčka.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 11. 7. 2018 7:48
 

Právě se děje

Další zprávy