Služební zákon je ve třetím čtení, na obstrukce nedošlo

Přenos skončil
Druhý den mimořádné schůze Poslanecké sněmovny jsme sledovali v online přenosu.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Buď zákon bez generálního ředitelství, nebo žádný služební zákon. TOP 09 a ODS představily čtyři podmínky, bez kterých nepodpoří novelu služebního zákona. Pokud se s koalicí nedomluví, jsou poslanecké kluby obou stran připraveny protahovat jednání i do konce volebního období.

Už v podvečer se však s opozicí sešli zástupci vládní koalice. A i když žádný závěr z jednání nevzešel, následná podrobná rozprava proběhla poměrně rychle, během necelé hodiny a půl.

Opozice trvá na zrušení institutu generálního ředitelství, požaduje také zachování jednoho typu náměstků, což však vláda odmítá. Ve svých čtyřech požadavcích také ODS a TOP 09 trvají na ochraně pro úředníky, kteří pracují v úřadu více než 4 roky. Státní správa také musí být otevřena pro akademickou sféru i pro úředníky samosprávy.

Miroslav Kalousek navíc hned v úvodu jednání citoval z připomínek Evropské komise, podle kterých zákon nemusí platit od začátku příštího roku.

Podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera sice připomínky, citované Kalouskem, jsou autentické, podle návrhu Dohody o partnerství prý však Evropská komise trvá právě na roce 2015. "A dokonce je tam řečeno, že spolu s dalšími podmínkami bude splnění tohoto závazku vyhodnoceno při schvalování operačních programů. To je návrh Komise, ze kterého nechce ustoupit," řekl novinářům.

Dění ve Sněmovně jsme pro vás sledovali v online přenosu

Přenos skončil
21:15

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, online přenos z jednání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny končí. Dobrou noc.

21:15

Načítání pozměňovacích návrhů, a tím pádem i druhé čtení služebního zákona skončilo. Nenaplnily se tak obavy z nočního jednání. Třetí čtení by mohlo přijít na řadu už za týden.

20:16 ikona ODS online

Poslanec Jan Zahradník navrhl vypuštění té části zákona, která umožňuje vykonávat vyšší úřednické posty i absolventům moskevské univerzity MGIMO. "Pokud jsou tak dobří, že se bez nich státní správa nemůže obejít, může jim být požadavek vzdělání prominut," prohlásil Zahradník.

20:11 ikona ODS online

Předseda poslanců Zbyněk Stanjura upozornil, že nedostal stanovisko ke svým dřívějším dotazům na konkrétní paragrafy v první části služebního zákona. Proto načetl další pozměňovací návrh. Další předloží jeho straničtí kolegové.

19:50

Bendův návrh neprošel a tím skončila obecná rozprava ke služebnímu zákonu. V podrobné rozpravě přednese první pozměňovací návrh místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová.

19:46

Poslanci se po přestávce vrátili do jednacího sálu. Bude se hlasovat o návrhu Marka Bendy na vrácení návrhu služebního zákona do výborů. Ještě předtím vystoupil Miroslav Kalousek, který prohlásil, že buď bude zákon bez generálního ředitelství, nebo nebude žádný služební zákon.

19:27

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura po schůzce s představiteli koalice prohlásil, že ještě ve středu skončí druhé čtení služebního zákona. Jednání však žádné závěry nepřineslo. "To by bylo příliš snadné pro všechny zúčastněné strany," řekl Stanjura. Příští středu by tak mohlo začít třetí čtení, další jednání o služebním zákonu by mohlo přijít na řadu začátkem příštího týdne.

18:42

Zástupci koalice jednají s ODS a TOP 09. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik proto oznámil hodinovou pauzu.

18:37

"Já myslím, že se ocitáme v džungli, kde se občas vyskytne bažina, do které zabředneme. A takovou bažinou je tento zákon," prohlásil komunistický poslanec Jan Klán.

18:10

"Navrhovaný zákon je takovou miniatomovkou všech tvrzení o depolitizaci státní správy," prohlásil v rozpravě poslanec Úsvitu Marek Černoch. "Je to zákon, který je udělaný narychlo a zasloužil by si dopracování," dodal.

16:32

Aby dodal váhu svému pozměňovacímu návrhu, cituje Korte názvy vybraných prací absolventů zmíněných fakult. Zároveň požádal, aby se poslanci v levé části Sněmovny (tam, kde sedí i KSČM) ztišili. "Já vím, že to neradi slyšíte," poznamenal.

16:25

Daniel Korte předložil pozměňovací návrh, podle kterého by za uznané vzdělání nebylo považováno studium na socialistické Vysoké škole Sboru národní bezpečnosti, zejména potom na Fakultě Státní bezpečnosti a Fakulty ochrany státních hranic.

16:19

I podle Klána je nynější návrh natolik nepropracovaný, že nejpozději příští rok dojde k jeho novelizaci. Státní úředníci se podle komunistického poslance ocitnou v horší pozici, než kdyby spadali pod zákoník práce.

16:03

"Podle nás by bylo jednodušší, kdyby začal platit zákon z roku 2002, který by se přizpůsobil současné době," poznamenal komunistický poslanec Jan Klán. Následně poslancům udělal exkurz do minulosti, kdy pospal genezi a problémy služebního zákona.

15:47 ikona ODS online

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura vystoupil s žádostí, aby se předkladatel služebního zákona vyjádřil k jeho výhradám. Následně začal číst paragraf po paragrafu a zmiňovat absurdity, které by měl zákon přinést. Momentálně je u paragrafu 17, přičemž celý zákon jich má téměř dvě stovky.

15:08 ikona ODS online

Fiala požádal na dálku premiéra Sobotku, který dnes v Bruselu jedná na Evropské radě, aby návrh služebního zákona stáhl a nechal ho přepracovat. Znovu také zopakoval, že ODS je připravena k jednáním "kvalitním zákonu o státní službě".

14:57 ikona ODS online

Už deset minut mluví předseda ODS Petr Fiala. Kritizuje jednotlivé části zákona, například systém úřednických zkoušek. "Zákon vytvoří neprostupný systém celoživotních úředníků," domnívá se.

14:43

Miroslav Kalousek je hlavním řečníkem opozice. Opět obvinil Dienstbiera ze lži. "Pan ministr mi přisuzuje nadpřirozené schopnosti, které ale bohužel nemám. Pan ministr Dienstbier měl připomínky, byť neoficiálně, od 28. června, což jsou skoro tři týdny," upozornil.

14:35

"Nemyslím si, že takovýto vyděračský přístup by byl přijatelný," komentuje po pauze na plénu požadavky opozice ministr Jiří Dienstbier. Podle něj je vláda ochotná se bavit o smysluplných pozměňovacích návrzích.

13:55

Opozice zvolila specifický způsob, jak schválení zákona, pokud tedy poslanci při jednání nepřijmou její čtyři požadavky, blokovat. Podle jednacího řádu se může hlasovat až v závěrečném hlasování, tedy ve 3. čtení, které probíhá pouze ve středu a v pátek od 9 do 14 hodin. Na jiných termínech se musí Sněmovna shodnout a dva poslanecké kluby mohou vznést tzv. veto, které toto projednávání znemožní. "To znamená, že hlasovat se o tom může pouze ve středu a v pátek, jindy ne. A ve 3. čtení vede se rozprava. A rozprava, pokud budeme chtít, se bude vést důkladně a ve 14 hodin cinkne," řekl s úsměvem Kalousek.

13:52

Opozice trvá na zrušení institutu generálního ředitelství, požaduje také zachování jednoho typu náměstků. Ve svých čtyřech požadavcích také ODS a TOP 09 trvají na ochraně pro úředníky, kteří pracují v úřadu více než 4 roky. Státní správa také musí být otevřena pro akademickou sféru i pro úředníky samosprávy.

13:46

"My si skutečně přejeme zákon o státní službě, ale tím cílem je profesionální nestranná státní služba a ne obsazení asi 25 milců, kteří budou sloužit oligarchům v neprospěch občanů a nikdo s nimi nehne," dodal Kalousek.

13:43

ODS a TOP 09 se shodly na 4 požadavcích, ze kterých neustoupí. "Pokud je koalice splní, jsme připravení zákon podpořit bez ohledu na to, jak dopadne hlasování o těch ostatních pozměnovacích návrzích," vysvětlil Kalousek.

Miroslav Kalousek by asi jako lídr strany příliš netáhl.
Miroslav Kalousek by asi jako lídr strany příliš netáhl. | Foto: Ludvík Hradilek
13:33

Předsedové poslaneckých klubů TOP 09 a ODS Miroslav Kalousek a Zbyněk Stanjura na zvláštní tiskové konferenci představí podmínky, za kterých podpoří služební zákon.

13:10

Jednání Sněmovny následně přerušuje další pauza, tentokrát řádná obědová. Poslanci se tak do sálu vrátí znovu v 14:30.

13:07

"Pokud pane Kalousku používáte lež jako pracovní nástroj, tak mylež nepoužíváme," uzavřel své vystoupení Dienstbier. Pravost textu s Připomínkami, který přečetl Kalousek ovšem nevyvrátil, spíše ho potvrdil.

13:02

Ministr Jiří Dienstbier prohlásil, že dokument, který přečetl Miroslav Kalousek, obdržel teprve dnes. "Tento dokument mi dorazil e-mailem dnes v 10:33. Tedy ve chvíli, kdy ho začal pan Kalousek začal číst," ohradil se Dienstbier, že by vláda něco tajila.

12:57 ikona ODS online

Podle předsedy ODS Petra Fialy není přijetí do roku 2015 podmínkou Evropské komise pro čerpání evropských peněz, služební zákon by podle něj musí začít platit až na konci roku 2016. "Pokud mi nevěříte, což můžete, ale děláte chybu, protože já Evropské unii poměrně rozumím," řekl Fiala.

Foto: Vojtěch Marek
12:53 ikona ODS online

"Včera jsem z televize zaslechl, že chcete s opozicí jednat. Nám to ale nikdo zatím nenabídl. Určitě budeme rádi jednat, ale, prosím, nemaťte veřejnost," vystoupil s faktickou poznámkou předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

12:44

Myslím, že služební zákon může přinést stabilitu. I když zpočátku může být státní správa znejistělá a do jisté míry nestabilní," je Jourová přesvědčena, že služební zákon je krokem dopředu.

12:37

"Je zcela zřejmé, že Komise trvá na tom, aby účinnost zákona byla od 1.1.2015. Máme to v záznamech z jednání," reagovala na Kalouskova předchozí slova ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. "Nepřipravujeme zákon pro Evropskou komisi, ale pro nás. Každá země má svá specifika," podotkla.

12:28

Pauza skončila a mluví poslanec TOP 09 František Laudát. "Chci, aby si Sobotkova vláda přestala brát do úst Evropskou unii. Jsou to prázdná gesta," atakoval koalici.

12:04

Ministr Jiří Dienstbier má podle svých slov k dispozici ještě jiné poznámky Evropské komise, než z kterých citoval Miroslav Kalousek. Poslance s nimi seznámí po pauze na plénu.

Foto: Vojtěch Marek
11:37

Po Kalouskovi vystoupil Vítězslav Jandák (ČSSD). "„Vyzývám všechny, aby slova, která tu zazněla, vzali jako vážná,“ reagoval na slova exministra financí. Po jeho vystoupení si TOP 09 vzala pauzu. Pokračovat se bude v půl jedné.

11:21

Šéf poslanců TOP 09 upozornil, že pokud se nepodaří prosadit do služebního zákona změny, které chce opozice, dojde ke změně zákona hned, jak to bude možné. "To by bylo nestabilní," varoval Kalousek. "Nabízíme seriózní jednání. Za předpokladu, že si vládní koalice nebude přát dohodu, dovolte, abychom vás upozornili, že nemáte šanci tento zákon schválit," uzavřel vystoupení.

11:17

"Pro Komisi není zásadní forma, ale obsah. Co Komisi zajímá, je fungující státní správě, je jí jedno, jak se k tomu dopracujete. Schválením paskvilu si u Komise nešplhnete, spíš si uškodíte," přečetl Kalousek na závěr poznámku "přítele", od něhož neformální komentář Komise získal.

11:12

„Není jasné, z jakého důvodu může být ředitel státní služby vybírán ze stávajících úředníků a proč noví úředníci mohou být jmenováni pouze do pozic vedoucích,“ cituje Kalousek dokument. „To nechápe nikdo, ani v Evropské komisi,“ glosuje.

Foto: Vojtěch Marek
11:07

"Evropská komise vždy zdůrazňovala, že rychlost přijetí nesmí být na úkor kvality zákona," cituje Kalousek. Tvrzení koalice, že norma musí začít platit od 1. ledna 2015, označil za pábitelské.

11:02

K řečnickému pultíku se postavil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Předčítá poznámky Evropské komise k služebnímu zákonu. "Nebojte se, jsou to jen tři stránky A4," avizoval.

10:41

Poté, co Sněmovna poslala do třetího čtení zákon o pedagogických pracovnících, dostávají se poslanci k hlavnímu bodu této mimořádné shcůze, služebnímu zákonu.

10:40

Poslanci nejspíš budou jednat i večer. Pro prodloužení lhůty hlasovalo 111 poslanců.

10:35

Poslanci budou hlasovat o tom, aby mohli jednat i po 19. a 21. hodině.

10:26

Na rozdíl od služebního zákona má novela zákona o učitelích podporu napříč stranami. Podpoří ho pravděpodobně i řada posalnců za ODS, TOP 09 a KSČM.

10:09

Mimořádná schůze by podle Filipa mohla být svolána buď na příští úterý nebo čtvrtek.

10:07

KSČM a hnutí Úsvit chce svolat mimořádnou schůzi k církevním restitucím. "Byli jsme konfrontováni s poznatky, že Státní památkový úřad a další úřady porušují zákon tím, že netrvají na tom, aby byly předkládány všechny podklady," řekl předseda komunistů Vojtěch Filip s tím, že takto hrozí, že budou vydány majetky, které církvi nepatřily.

10:02

Novela zákona o pedagogických pracovnících počítá s tím, že zavede výjimky například pro rodilé mluvčí, odborníky nebo trenéry, aby mohli učit bez nutnosti dodělávat si potřebné zkoušky. Výjimka by platila i pro nekvalifikované pedagogy, kteří jsou starší než 55 let.

9:48

V jednacím sále se mezitím řeší požadavky na odbornou kvalifikaci učitelů. Projednávání novely o pedagogických pracovnících bylo v úterý přerušeno na žádost poslance Jiřího Zlatušky, protože text nebyl projednán ve výboru. Zlatuška žádost dnes ráno stáhl, poslanci tak nyní předkládají pozměňovací návrhy.

9:36

Poslankyně za Úsvit Jana Hnyková právě odprezentovala pozměňovací návrhy, které hnutí ke služebnímu zákonu předloží. Týkají se například zkrácení doby, na kterou je možné státního zaměstnance. Marek Černoch pak dodal, že by podle Úsvitu měl jmenovat generálního ředitele státní služby prezident na návrh vlády. "Máme pro to podporu ODS a o dalších vyjednáváme," řekl Černoch.

8:45

Dobrý den vážení čtenáři, jednání Sněmovny začne v 9:00. Ještě před zahájením druhého čtení služebního zákona se budou poslanci zabývat novelou zákona o pedagogických pracovnících, jejíž projednávání v úterý přerušili.

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 16. 7. 2014 21:19
 

Právě se děje

Další zprávy