EET prošla Sněmovnou, Babiš přijímal gratulace. TOP 09 a ODS podají ústavní stížnost

Přenos skončil
Poslanecká sněmovna schválila přes velký odpor opozice vládní návrh zákona o elektronické evidenci tržeb, který zavádí pro všechny podnikatele povinnost evidovat elektronicky veškeré tržby. Zatímco autor zákona, předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, označuje tento zákon za důležitou součást boje proti daňovým únikům, opozice tvrdí, že zákon přinese likvidaci řady živnostníků.
Výsledek hlasová o EET ve Sněmovně.
Výsledek hlasová o EET ve Sněmovně. | Foto: ČTK

Sněmovna schválila EET

Přenos skončil
12:50

Dnešní online k elektronické evidenci tržeb končí. Děkujeme za pozornost a přejeme pěkný zbytek dne.

12:44

Komunisté se ke stížnosti pravicové opozice u Ústavního soudu nepřipojí. Novinářům to po hlasování řekl předseda strany Vojtěch Filip.

Vojtěch Filip by vzal církvím hned státní příspěvek. Vnímá je jako úhlavní nepřátele.
Vojtěch Filip by vzal církvím hned státní příspěvek. Vnímá je jako úhlavní nepřátele. | Foto: Vojtěch Marek
12:40

ODS věří, že se stížností u Ústavního soudu má šanci uspět. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán už si tak jistý není.

12:27

Vítězem hlasování je ministr financí Andrej Babiš, který po schválení přijímal gratulace od svých kolegů z koalice. Jako první mu blahopřál premiér Bohuslav Sobotka. Babiš se vyjádřil i ke kritice a porušení demokratických postupů, na které si stěžuje ODS a TOP 09. "Opozice měla velký prostor, odpověděl jsem na všechny dotazy, už jsme se ale točili v kruhu. Je dobře, že to skončilo," řekl novinářům.

Foto: Economia
12:22

Jste pro zavedení elektronické evidence tržeb?

12:18 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Jaké změny nastanou s příchodem elektronické evidence tržeb? Přečtěte si odpovědi na hlavní otázky k zákonu, který schválili poslanci.

12:12 ikona ODS online

Tweet předsedy ODS poté, co EET prošla Sněmovnou.

12:04

Sněmovna schválila zákon o elektronické evidenci tržeb. Z přítomných 145 poslanců zákon podpořilo 105 z nich, proti byli 3, zbytek se zdržel hlasování.

11:55

Jednání schůze po přestávce pokračuje. Slova se chopil Pavel Kováčik z KSČM, který vysvětlil, proč se strana hlasování zdrží.

11:45

"Poprvé od listopadu 1989 se stalo, že celá řada poslanců neměla možnost nejen projevit svůj názor, ale i předložit své návrhy," stěžuje si Miroslav Kalousek novinářům. "Zacpali nám hubu, tohle nejsou demokratické procesy," dodává s tím, že se kvůli tomu hodlá obrátit na Ústavní soud.

11:40

Pravicová opozice chce kvůli hlasování o EET podat stížnost k Ústavnímu soudu.  Předseda ODS Petr Fiala v kuloárech Sněmovny prohlásil, že si nedovede představit, že by Ústavní soud nevyhověl stížnosti, kterou mu opoziční poslanci pošlou ohledně chování koalice. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek se tak jednoznačně nevyjádřil na otázku, zda je také přesvědčený o úspěchu u Ústavního soudu. Odpověděl: "To si netroufám říci."

11:38 ikona ODS online

"Byli jsme svědky znásilnění jednacího řádu. Byla porušena tradice českého parlamentarismu. Byl porušen zákon, když řada poslanců nemohla vystoupit a vyjádřit se a vládní většina rozhodla, že nemají právo o tom návrhu mluvit. To všechno je naprosto nepřijatelné," řekl během přestávky předseda ODS Petr Fiala. Dodal také, že se ODS hodlá obrátit na Ústavní soud.

Foto: Ludvík Hradilek
11:35

Poslanci TOP 09 a ODS opustili jednací síň Sněmovny už při schvalování pozměňovacích návrhů, přesunuli se mezi novináře, kde postup koalice při hlasování velmi ostře kritizovali. Zbývající poslanci pravicové opozice sledovali jednání ve Sněmovně na obrazovkách televize v kuloárech.

11:25

Jan Hamáček přerušil na žádost KSČM jednání. Schůze bude pokračovat v 11:55.

11:20

Po další kritice ze strany předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska Sněmovna pokračuje v hlasování o procedurách hlasování.

11:19

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik žádá o půlhodinovou přestávku pro klub komunistických poslanců před hlavním hlasováním.

Foto: Jakub Novák
11:16

Miroslav Kalousek (TOP 09) prohlásil, že předseda Sněmovny Hamáček jednal protizákonně a uvádí Poslaneckou sněmovnu v omyl. "Podle mě to nebyla chyba, ale úmysl. To je důvod, abyste odstoupil z místa předsedy Sněmovny," řekl Kalousek. Sněmovna návrh Miroslava Kalouska (TOP 09) na návrh odvolání předsedy Sněmovny odmítla. I tuto stížnost poslanci zamítli.

Foto: Ludvík Hradilek
11:12 ikona ODS online

Zbyněk Stanjura (ODS) podal další námitku proti předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD). Cituje ze sněmovního řádu: "Předseda klubu a předsedající mohou přerušit jednání Sněmovny, můžou bez rozpravy. Hlasovali jsme o přerušení schůze? Nehlasovali. Nedělejte z nás blázny." Podle Hamáčka lze tento postup analogicky použít i pro další legislativní postupy. Stanjura s tím nesouhlasí. Poslanci následně jeho námitku zamítli.

Zbyněk Stanjura.
Zbyněk Stanjura. | Foto: Ludvík Hradilek
11:10

Sněmovna nepřijala hlasování o opakování druhého čtení.

11:09

Poslanci hlasovali o námitkách opozičních poslanců Stanjury a Kalouska. Sněmovna je nepřijala.

11:02

Zbyněk Stanjura (ODS) podal námitku proti předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD). Podle Stanjury nemohlo být hlasováno o návrhu, který nikdo nepodal. Námitku podal také Miroslav Kalousek (TOP 09). "Nedělejte z toho úplný Agrofert, pane kolego," řekl předseda TOP09 Miroslav Kalousek.

11:00

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) vyzval k hlasování o ukončení debaty, návrh byl přijat, bude se hlasovat o návrhu EET.

 

10:53 ikona ODS online

Poslanec Petr Bendl (ODS) kritizoval EET, prý způsobí, že malí vlastníci podniků zmizí. Místo hospody, kterou by vlastnil jeden hospodský, budou v Česku jen netransparentní řetězce desítek či stovek podniků se sídlem v daňovém ráji, například na Bahamách.

Foto: Aktuálně.cz
10:51

V kuloárech Sněmovny se mluví o tom, že pravicová opozice se zřejmě hlasování neúčastní, zástupci ODS a TOP 09 ale nechtějí svůj postup zatím komentovat.

10:44

Redaktor HN Václav Dolejší na twitteru zavtipkoval na téma EET.

10:30

Hrozí zavedení Velkého bratra, který bude sledovat dění v podnikatelské sféře, varuje v rozhovoru pro DVTV Radomil Bábek. Cílem je vyloučit nekalou konkurenci, která stojí na krácení tržeb a neodvádění daní, oponuje Simona Hornochová.

10:27 ikona ODS online

Opoziční poslanec za ODS Radim Holeček zpochybňuje IT zabezpečení EET. Připomněl, že odborníci ve výboru Sněmovny prohlásili, že při současném šifrování si "hackeři budou pro data chodit jako do sámošky".

10:25 ikona ODS online

ODS reaguje na Babišovo prohlášení, že v Evropě je Česká republika jednou z posledních zemí bez EET.

10:19

Poslanec opoziční TOP 09 a Starostů František Laudát EET označil za balkánské opatření, které poškodí živnostníky. Proti živnostníkům se postavily režimy již v meziválečném Německu, za komunistické totality v Československu a nyní znovu, míní poslanec. Podle něj vzniká "nová soudobá národní fronta". Jeho slova kritizoval sociálnědemokratický poslanec Vítězslav Jandák. Řekl, ať opozice dá šanci hlasovat o EET, jako se navzdory sociální demokracii hlasovalo o církevních restitucích.

10:10

Zástupci opozice si stěžují, že přijetím EET v 11 hodin poruší vláda jednací řád Sněmovny. Bylo zmíněno i možné přešetření přijetí EET Ústavním soudem.

9:28

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda ODS Petr Fiala vysvětlovali, proč opozice prováděla obstrukce během hlasování. Odmítli nařčení, že chtěli zablokovat fungování Sněmovny, hlavním důvodem v případě služebního zákona i EET prý bylo, aby s opozicí vláda vůbec jednala.

 

Foto: Koláž
9:22 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Pokud se nestane nic nepředvídaného, prožívá právě nyní Poslanecká sněmovna poslední chvíle před tím, než schválí elektronickou evidenci tržeb. Poslanci vládní koalice jsou připraveni zákon o zavedení EET prohlasovat přes odpor koalice, která jej podrobuje drtivé kritice.

9:11

Na začátku přednáší svůj proslov ministr financí Andrej Babiš, kde shrnuje důvody, proč vláda EET prosazuje. Hlasování by mělo začít v 11 hodin.

9:05

Sněmovnu čeká důležité hlasování o elektronické evidenci tržeb. Zákon se vládním stranám podařilo prosadit na program po 236 dnech jednání, kdy koalice obstrukcemi hlasování blokovala. Poslanci vládní koalice jsou dnes připraveni zákon o zavedení EET prohlasovat i přes odpor koalice.

Foto: hnutí ANO
9:00

Dobrý den, vítáme vás o online přenosu, ve kterém budeme sledovat hlasování Poslanecké sněmovny o elektronické evidenci tržeb.

Michal Štůsek Radek Bartoníček Michal Štůsek, Radek Bartoníček
Aktualizováno 10. 2. 2016 12:53
 

Právě se děje

Další zprávy