Zeman se sejde s Chládkem. Sobotka doufá, že dodrží ústavu

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 5. 2015 17:40
Premiér se v příštím týdnu chce setka s kandidáty na uvolněný post, který dočasně zastává ministryně práce Michaela Marksová.
Prezident Zeman se ještě chce sejít s končícím ministrem školství Marcelem Chládkem
Prezident Zeman se ještě chce sejít s končícím ministrem školství Marcelem Chládkem | Foto: Ludvík Hradilek

Lány - Prezident Miloš Zeman se chce ještě sejít s končícím ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD). Po nedělním jednání na zámku v Lánech to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Dnes jsme měli možnost krátce o tom s panem prezidentem hovořit. Já jsem vyjádřil své přání, aby došlo co nejdříve k předložení návrhu ke jmenování nového ministra školství. Pan prezident mě informoval, že se chce ještě s panem Chládkem sejít," uvedl.

Předseda vlády doufá v to, že prezident bude postupovat v souladu s ústavou. Na ministra školství je podle něj více kandidátů. Sobotka se s nimi sejde v příštích dnech. Jednat bude i se šéfem školských odborů.

Sobotka dal své čtvrteční rozhodnutí o konci ministra do souvislosti především s nařčením Chládka ze šikany vůči podřízeným. Uvedl, že z jeho pohledu přestal ministr splňovat přísné nároky, které spojuje s výkonem vysoké ústavní funkce člena vlády. Chládek obvinění odmítá, považuje je za útok na sebe, za kterým stojí předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Návrh na Chládkovo odvolání poslal Sobotka na Pražský hrad v pátek. V dopise premiér zároveň žádá, aby prezident do jmenování nového ministra pověřil řízením úřadu ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD). O novém ministrovi chce mít předseda vlády jasno do konce příštího týdne.

V ČSSD se jako o možných kandidátech mluví například o poslancích Vlastě Bohdalové a Jiřím Zemánkovi, náměstkovi na ministerstvu školství Petru Hulinském nebo senátorce Evě Sykové.

Objevuje se také jméno bývalé místopředsedkyně Senátu i sociální demokracie Aleny Gajdůškové, která se ve své funkci věnovala otázkám vědy. Někteří uvažují o náměstkyni ministra zdravotnictví Lence Tesce Arnoštové, prorektorovi Univerzity Karlovy Stanislavu Štechovi i dalších kandidátech, včetně těch z regionů.

"Kandidátů je několik, já jsem je ani nepočítal. Po pravdě řečeno, je to více jmen. Jsou tam muži i ženy," řekl k spekulacím pouze Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy