Zeman má výtky k legislativnímu plánu, navštíví schůzi vlády

Domácí Domácí
31. 3. 2014 12:38
Prezident se pozastavil nad tím, že kabinet odsunul téma majetkových přiznání a zákon o sociálním bydlení.
Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman se pozastavil nad tím, že si vláda ve svém legislativním plánu neurčila za priority majetková přiznání a zákon o sociálním bydlení.

Zeman chce témata otevřít při své návštěvě na jednání vlády, kterou plánuje uskutečnit v řádu týdnů, pravděpodobně v květnu.

„Pan prezident považuje oba zákony za klíčové, dlouhodobě klade důraz na majetková přiznání. To samé platí i pro zákon o sociálním bydlení. Vláda počítá s tím, že bude projednáván až v roce 2015. Pan prezident nad tímto postupem vyjádřil překvapení, protože se domnívá, že zákon o sociálním bydlení by měl být schválen co nejdříve,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Na normě bude spolupracovat ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier s ministryněmi práce a pro místní rozvoj. Obrysy normy mají být hotovy příští rok do pololetí.

Dienstbier již dříve řekl, že řešení problému sociálního vyloučení se chce věnovat co nejvíce.

Foto: Ludvík Hradilek

Ještě letos do konce června se ministryně práce Michaela Marksová Tominová chystá předložit novelu, která upraví doplatky na bydlení a pravidla pro jejich přidělení v ubytovnách. Podle Dienstbiera by se tak měl například platit na jednu místnost jen jeden doplatek.

O majetkových přiznáních hovořil Zeman také v projevu u příležitosti vyjádření důvěry nové vládě. "Jsem přesvědčen, že majetková přiznání mohou přispět k odstranění korupce, zejména bude-li důkazní břemeno přeneseno, jak říká Jára da Cimrman, na sprostého podezřelého," řekl v únoru Zeman.

Petici o přijetí zákona o majetkových přiznáních iniciovala Strana práv občanů (tehdy ještě s označením Zemanovci). Možnostmi, jak by bylo možné přiznání zavést, se zabývají ministerstva spravedlnosti a financí, řekli jejich zástupci na únorovém zasedání sněmovního petičního výboru. Petici SPOZ podepsalo přes 150 tisíc lidí včetně prezidenta Zemana.

Ministerstva prověřují různé varianty majetkových přiznání. Rozbor předloží vládě, která některou z možností vybere, a připraví návrh zákona. Je prý otázka, zda se norma bude moci vztahovat i na minulost, protože zpětné působení zákonů je nepřípustné.

Velikonoční aukce

Ovčáček na tiskové konferenci také zveřejnil detaily o plánovaném setkání prezidenta s přispěvateli do jeho nadačního fondu na snížení státního dluhu.

Akce proběhne 11. dubna ve Španělském sále Pražského hradu a podle mluvčího půjde o velikonoční charitativní aukci. Pozvánky dostanou významní podnikatelé a osobnosti. Vstupenky budou stát 1500 Kč, pokryjí se z nich náklady setkání. Určitá část vstupenek bude vyčleněna i pro veřejnost.

Hrad zatím odmítl sdělit jména pozvaných. „Podnikatelé jsou vybíráni s ohledem na to, aby přispěli do fondu,“ řekl mluvčí.

V polovině března na Hradě proběhla oslava roku Miloše Zemana v prezidentském křesle. Náklady na oslavu spojenou s koncertem Hradní stráže zveřejnil Ovčáček minulý týden, činily 190 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy