Zeman dostal od Sobotky nominaci Šlechtové na ministryni

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 10. 2014 20:12
Zda ministerskou kandidátku prezident rovnou jmenuje, zatím není jasné.
Karla Šlechtová.
Karla Šlechtová. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na podvečerním setkání předal prezidentovi Miloši Zemanovi nominaci Karly Šlechtové na ministryni pro místní rozvoj. 

Zeman se s Šlechtovou setká v pátek odpoledne. Není jasné, zda ji zároveň jmenuje ministryní. Zeman ve čtvrtek také jednal s vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO). Podle něj prezident na Šlechtovou reaguje pozitivně.

"Platí, že pan prezident chce nejprve s paní Šlechtovou hovořit. Předpokládá ale, že ji ministryní jmenuje. O termínu je proto v tuto chvíli předčasné hovořit," napsal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

"Panu prezidentu Zemanovi jsem dnes osobně předal nominaci Karly Šlechtové, kterou mi hnutí ANO navrhlo na funkci ministryně pro místní rozvoj po odcházející Věře Jourové," uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení. "Za klíčové považuji, že je do této pozice navržena kandidátka, která je detailně seznámena s problematikou čerpání peněz z evropských fondů," dodal.

Šlechtová od něj prý jako první úkol dostane, aby v co nejkratším čase připravila komplexní zprávu o aktuálním stavu dočerpání evropských peněz určených na roky 2007 až 2013. "Je nutné prověřit, jak velké riziko ztráty evropských peněz České republice hrozí a zároveň napnout všechny síly k tomu, aby se co nejvíce peněz ještě stihlo vyčerpat," poznamenal premiér.

Stěžejním úkolem pro novou ministryni také podle něj bude úspěšné schválení nových operačních programů pro období 2014 až 2020.

Pražský hrad setkání prezidenta s premiérem nekomentoval. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček již dříve řekl, že se Zeman chce se Šlechtovou sejít a že předpokládá, že ji jmenuje. Kdy se tak stane, nechtěl předjímat.

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová se vyzná v evropských fondech, říká Vladimír Špidla. Výběr schvaluje. Věra Jourová si podle něj vedla při grilování v europarlamentu dobře.
11:43
Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová se vyzná v evropských fondech, říká Vladimír Špidla. Výběr schvaluje. Věra Jourová si podle něj vedla při grilování v europarlamentu dobře. | Video: DVTV

Zeman po Sobotkovi přijal i Babiše, bavili se také o nominaci Šlechtové. "Informoval jsem ho, proč jsem ji vybral, jaké má předpoklady zastávat tuto funkci," řekl po schůzce Babiš novinářům. "Má s ní schůzku zítra a reaguje pozitivně. Byl informován o její historii a profesní kariéře, takže si myslím, že se k tomu staví pozitivně," dodal vicepremiér. Již po příjezdu na Hrad Babiš poznamenal, že Šlechtová má podle něj velkou šanci na to, aby ji Zeman ministryní jmenoval.

Odpoledne také Zeman mluvil s Jourovou, podle níž probrali její dosavadní působení na ministerstvu pro místní rozvoj. "Myslím, že žádné hodnocení neříkal, ale měla jsem z té atmosféry dojem, že jsem mu nedělala vrásky na čele," řekla k tomu Jourová. Ministryně opouští funkci v pátek, má se stát členkou Evropské komise.

 

Právě se děje

Další zprávy