Úvod má být krátký, klobása dlouhá, řekl Zeman na sněmu SPO. K programu má jedinou výhradu

Lukáš Prchal ČTK Lukáš Prchal, ČTK
Aktualizováno 7. 11. 2015 14:09
Prezident Miloš Zeman na sněmu Strany práv občanů (SPO) podpořil přímou volbu starostů a hejtmanů. Kraje či města by měl vést člověk z vítězné strany, který zároveň získá nejvíc preferenčních hlasů. Prezident také upozornil členy strany na velký neúspěch při parlamentních volbách v roce 2013.
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - V pražském Top Hotelu se v sobotu sešly špičky kdysi ambiciózní Strany práv občanů (SPO). Na programové konferenci se pokusili o restart po krachu ve volbách z roku 2013.

Na konferenci zavítal i jejich guru prezident Miloš Zeman, který podpořil přímou volbu starostů a hejtmanů.

"Jak se říká na Moravě, úvodní slovo má být krátké a klobása dlouhá," zahájil Zeman své vystoupení, které bylo hlavní atrakcí sobotního dopoledního programu.

Zemana při vstupu do sálu vítaly ovace, které pokračovaly i po jeho zhruba pětiminutovém projevu. "Naše konference se díky jeho účasti dostala do pozice velmi sledované záležitosti," konstatoval předseda SPO Jan Veleba.

Velký neúspěch v roce 2013

Prezident upozornil členy strany na velký neúspěch při parlamentních volbách v roce 2013. Průzkumy podle něj straně přisuzovaly 17 poslaneckých mandátů a nakonec nezískala ani jeden.

Podle Zemana to bylo tím, že se strana v několika krajích začala hádat. "Voliči nemají rádi strany, které se hádají. Takové strany mohou během velice krátké doby spadnout z výšin až na dno," prohlásil Zeman.

Zeman také podpořil politický program strany před volbami do krajských zastupitelstev a Senátu, které se uskuteční v příštím roce.

Jediná připomínka

"Doporučuji, aby hejtmanem nebo starostou byl zvolen ten, který dostal nejvíc preferenčních hlasů na kandidátce vítězné strany. To je moje jediná připomínka k programu," řekl Zeman.

Po jeho projevu musela média opustit konferenční sál, aby mohla začít diskuze členů s prezidentem republiky.

Mezi hlavní cíle SPO v minulosti patřilo dostat Zemana jako kandidáta strany na Hrad, což se v roce 2013 podařilo při první přímé volbě hlavy státu. Dříve politická organizace nesla název Strana práv občanů - zemanovci.

Předsedou SPO je od loňského roku bývalý prezident Agrární komory ČR a nynější senátor Jan Veleba. Ten ve svém vystoupení zdůraznil nutnost prosazování národních zájmů. "Bez ohledu na to, co říkají v Berlíně, Bruselu nebo Washingtonu,“ dodal.

Veleba novinářům během konference řekl, že strana chce v příštím týdnu dokončit program, který se zaměří právě na přímou demokracii. Dalším bodem bude hájení národních zájmů jako reakce na současnou migrační krizi. V příštím roce podle něj může SPO v některých regionech utvořit krajské volební koalice.

Přišli Nejedlý i Mynář

Při programové konferenci byli v sálu i prezidentův poradce Martin Nejedlý a kancléř Vratislav Mynář, který však po příchodu na konferenci nebyl příliš vidět.

Nejedlý je jednatelem firmy Lukoil Aviation Czech, jež letos prohrála spor se státem a měla by zaplatit 27,5 milionu korun kvůli dodávce leteckého paliva. Verdikt zatím není pravomocný. Firma je nyní v likvidaci.

Podle Nejedlého se tento spor vyhledává zejména kvůli poškození Zemana. Prohlásil také, že on ani firma nedluží státu žádné peníze, protože ještě rozsudek nebyl potvrzen odvolacím soudem. "Naše společnost uhradila veškeré dodávky, které jsme ze státních hmotných rezerv vyčerpali," řekl Nejedlý.

 

Právě se děje

Další zprávy