Zeman na Bezpečnostní radu státu nedorazí, reorganizace policie nebude na programu

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 7. 2016 23:22
Bezpečnostní rada státu (BRS) se příští týden ve středu nebude zabývat reorganizací policie. Prezidentovi Miloši Zemanovi to při dnešní schůzce na Pražském hradě řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman proto zrušil svou avizovanou účast na bezpečnostní radě, uvedl na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle Sobotky byla reorganizace tématem minulého jednání. "Vláda projednávala písemnou informaci ministra vnitra s tím, že ministr vnitra bude vládu i nadále informovat," připomněl premiér. Lidovci o změnách v programu bezpečnostní rady nebyli informováni.
Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: Milan Kammermayer

Praha - Bezpečnostní rada státu (BRS) se příští týden ve středu nebude zabývat reorganizací policie. Prezident Miloš Zeman proto zrušil svou avizovanou účast na bezpečnostní radě, uvedl na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) napsal, že tématem se zabývalo už minulé jednání rady, vláda bude dostávat pravidelné informace a navíc začala pracovat i sněmovní vyšetřovací komise k této záležitosti. Koaliční partneři se Sobotkovým postupem nejsou srozuměni. Podle předsedy hnutí ANO Babiše chce premiér zamést problém pod koberec.

Koaliční partneři s projednáním policejní reformy zřejmě dosud počítali, předseda lidovců Pavel Bělobrádek zařazení bodu na program schůze navrhne. Babiš v reakci na dotaz ČTK připomněl, že oba koaliční partneři projednání tématu policejních změn v radě od Sobotky požadovali. "Pan premiér zapomíná, že BRS není orgán jeho a sociální demokracie, ale koaliční vlády. ČSSD z ní dělá soukromý podnik," uvedl.

Sobotka uvedl, že program bezpečnostní rady bez zařazení bodu k reorganizaci policie byl rozeslán před několika dny. "Tématem se už zabývalo minulé jednání BRS a následně vláda projednávala písemnou informaci ministra vnitra s tím, že ministr vnitra bude vládu i nadále informovat. Navíc byla v mezičase zřízena parlamentní vyšetřovací komise, která již zahájila svoji činnost," dodal ministerský předseda.

Lidovci o změnách v programu bezpečnostní rady nebyli informováni. "Nevím o tom," napsal Bělobrádek. Ještě v úterý první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že budou chtít na bezpečnostní radě slyšet, jak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý vypořádali všechny připomínky státních zástupců. Od nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zase chtěli na BRS ujištění, že reforma neohrozí vyšetřování živých kauz ani budoucí spolupráci policie a žalobců.

Na bezpečnostní radě se chtěl Zeman, jak dříve řekl, zasadit o uklidnění napjaté situace v koalici. Vyvolala ji sporná reorganizace policejních útvarů. Plán změn v policejním sboru podepsal ministr Chovanec navzdory nesouhlasu hnutí ANO, jehož představitelé mluvili o porušení koaliční smlouvy a hrozili jejím vypovězením.

V rámci reformy vznikne 1. srpna Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejímž šéfem se stane Michal Mazánek. Pod novou policejní složku budou spadat protikorupční policie a protimafiánský útvar.

Se sloučením policejních útvarů nesouhlasil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který na svoji funkci rezignoval a na konci června odešel do civilu.

Sobotka svolal mimořádnou bezpečnostní radu na 14. června. Další mimořádné jednání, které žádali koaliční partneři, pak odmítl s tím, že další řádný termín je 20. července.

Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země. Jejími členy jsou vedle premiéra oba vicepremiéři, ministr vnitra, obrany, zahraničí, zdravotnictví, zemědělství, dopravy, průmyslu a životního prostředí. Dalšími stálými účastníky jsou vedoucí úřadu vlády, předseda Správy státních hmotných rezerv a guvernér České národní banky.

 

Právě se děje

Další zprávy