Zeman letí opět do Číny. Bez desítek podnikatelů, s Nedvědem

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 1. 9. 2015 19:20
Prezident Miloš Zeman navštíví Čínu podruhé za poslední rok. Připomeňte si klíčové momenty jeho první cesty: vyjádření v čínské televizi nebo návrat letadlem, které zaplatili finančníci z PPF a J&T.
Zleva ministři Němeček a Mládek, prezident Zeman a český velvyslanec v Číně Libor Sečka na expozici ČR na Západočínském mezinárodním veletrhu v Čcheng-tu.
Zleva ministři Němeček a Mládek, prezident Zeman a český velvyslanec v Číně Libor Sečka na expozici ČR na Západočínském mezinárodním veletrhu v Čcheng-tu. | Foto: ČTK

Praha – V úterý vpovdečer se z ranveje ruzyňského letiště odlepil vládní speciál s prezidentem Milošem Zemanem na palubě. Už podruhé za necelých jedenáct měsíců nabral směr Peking, kam hlava státu odletěla na oslavy konce druhé světové války.

Druhá Zemanova návštěva Číny během nezvykle krátké doby přitom dává vzpomenout na loňskou říjnovou cestu, kterou provázela řada pozoruhodných momentů.

Například návrat soukromým tryskáčem pronajatým finančními skupinami PPF a J&T. Nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, kterému patří PPF, dokonce Zeman vzal i na setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

První cesty se kromě Kellnera zúčastnily i desítky podnikatelů, kteří zaplnili další dvě letadla. Tentokrát ale je delegace podle všeho mnohem skromnější.

"Klasická podnikatelská delegace do ČLR neletí," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. A to i přes to, že sám prezident Zeman na pondělní tiskové konferenci prohlásil, že očekává uzavření významných obchodních dohod.

Mimo oficiální části delegace tak do vládního airbusu nastoupili jen "kapitáni sportu" – předseda České unie sportu Miroslav Jansta a šéf fotbalu Miroslav Pelta, šéf česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík a bývalá hvězda fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd.

V takzvané národní delegaci pak budou stejně jako loni ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nebo prezidentovi poradci Jan Kohout a Martin Nejedlý.

Nepřijel jsem vyučovat lidská práva. Ale znáte Krtka?

Přínosy v ekonomické diplomacii se Zemanovi nedají upřít. Během první cesty nabídl know-how a kapacity českých firem například v oblastech odstraňování znečištění ovzduší a vody nebo dodávek letadel. Na druhé straně se setkal se zástupci čínské telekomunikační firmy, která projevila zájem o investici v Česku.

Výrazně propagoval i animovanou postavu Krtečka, kterého označil za český symbol. Asistoval i dohodě o vytvoření nových dílů. První část z česko-čínského seriálu o Krtkovi a Pandě se už dokonce v červnu promítala na Hradě při návštěvě místopředsedkyně čínské Státní rady Liou Jen-tung.

Oficiální návštěvu je třeba pozorně sledovat i z jiných důvodů než jen kvůli tomu, s kým Zeman letí a jakým letadlem se vrací. Kritici loni například Zemanovi vyčetli poklonkování komunistickému režimu.

Řadu lidí rozčílila zejména údajná rezignace na lidská práva. "My nevyučujeme tržní ekonomiku nebo lidská práva, my se naopak snažíme učit a já jsem v Číně, abych se učil, jak zvyšovat ekonomický růst a sociální stabilitu," prohlásil Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV.

Za to si vysloužil ostrou kritiku zejména od pravicové opozice. "Pan prezident rezignoval v Číně na dlouhodobé priority české zahraniční politiky a zcela odmítl diskutovat o lidských právech," vytkl nejvyššímu představiteli země místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Nyní budí největší pozornost Zemanova účast na vojenské přehlídce na náměstí Nebeského klidu. Zeman totiž bude jediným západním prezidentem, který se ceremoniálu zúčastní. Podle premiéra Bohuslava Sobotky to není bojkotem, ale tím, že ne všichni čelní státníci dostali pozvánku. Česká politika tak cestou v žádném případě neutrpí.

Zeman se také setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. S ním chce hovořit hlavně o bezpečnostních a ekonomických otázkách. Dá se tudíž předpokládat, že Zeman zkusí Putina získat pro svou myšlenku mezinárodní koalice proti Islámskému státu. Svou myšlenku, jak se vypořádat s radikálním islamistickým hnutím, totiž Zeman chce přednést i na konci září na Valném shromáždění OSN.

 

Právě se děje

Další zprávy