Zeman chce po ODS a TOP 09 notářsky ověřené podpisy

ČTK ČTK
24. 7. 2013 17:45
Teprve pak bude uvažovat, zda bývalé koalici svěří druhý pokus o sestavení vlády.
Foto: ČTK

Praha - Notářsky ověřených 101 podpisů poslanců bude prezident Miloš Zeman žádat po ODS a TOP 09 předtím, než bude zvažovat, zda stranám bývalé vládní koalice svěří případný druhý pokus o sestavení vlády.

Prezident předpokládá, že určité strany ve Sněmovně podpoří vládu premiéra Jiřího Rusnoka.V minulých dnech Zeman absolvoval kolečko schůzek s lídry poslaneckých klubů parlamentních stran.

"Po kolečku těchto jednání mohu konstatovat, že je pravděpodobné - nikoliv jisté, protože co je v politice jistého - že podporu určitých parlamentních stran Rusnokova vláda dostane," prohlásil prezident.

Čeká se i na stanovisko 17 nezařazených

Zda bude podpora zmíněné části politického spektra Rusnokovi k získání důvěry stačit, ale není jisté. Zeman sám připomněl, že ve Sněmovně je skupina 17 nezařazených poslanců a poslankyň.

"Petr Nečas jim říkal 'volné radikály'. A zatím nikdo neví, jak se tito nezařazení poslanci zachovají," uvedl Zeman.

Do této skupiny však prezident započítal i osm poslanců někdejší vládní strany LIDEM, jejíž šéfka Karolína Peake ale dává najevo přání pokračovat v koalici s ODS a TOP 09.

Strany už po pádu Nečasova kabinetu prezidenta přesvědčovaly, že stále disponují většinou 101 poslance, a měly by dostat šanci vládu sestavit. Premiérkou měla být nynější šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Zeman dnes uvedl, že při nedávných schůzkách si lídry klubů ODS a TOP 09 Markem Bendou a Petrem Gazdíkem pravicové politiky požádal, aby mu v případě, že druhý pokus o jmenování vlády bude nutné a on se pro něj rozhodne, seznam s podpisy 101 poslanců opět předložili.

"Dokonce jsem je zdvořile požádal, aby byly notářsky ověřeny," poznamenal Zeman.

Na otázku, zda v takovém případě pravice po případném neúspěchu Rusnokovy vlády druhý pokus dostane, prezident odpověděl: "V každém případě nedostanou druhý pokus, když to neudělají".

Zeman jmenuje Rusnoka do rady ČNB

Mimo to Zeman stále počítá s tím, že do bankovní rady České národní banky jmenuje nynějšího premiéra Jiřího Rusnoka. Nejbližší termín je na jaře příštího roku, kdy končí mandát současné člence bankovní rady Evě Zamrazilové.

Další možnost přijde až o dva roky později, kdy končí Kamil Janáček a guvernér Miroslav Singer. Poslední, koho bude moci nový prezident vyměnit, budou Pavel Řežábek a Lubomír Lízal.

První pokus mohl být Sobotkův, kdyby si řekl

Sobotka řekl, že nadále věří, že mu Zeman dá šanci vládu sestavit, pokud Rusnokův kabinet důvěru Sněmovny nezíská. Při tom podle slov Zemana už první pokus mohl být jeho.

"Bohužel Bohuslav Sobotka to několikrát, a to veřejně, odmítl. Myslím si, že by bylo naprosto legitimní, kdyby první pokus prezidenta měl dostat on. Ale co uděláte s člověkem, který to nechce," prohlásil prezident.

Hlava státu připomněla, že prezident má z ústavy na jmenování předsedy vlády dva pokusy, a může tedy v prvním z nich "poněkud více riskovat".

Sobotka: Prezident by se měl řídit ústavními zvyklostmi

Ve středečním písemném prohlášení předseda ČSSD ale uvedl, že věří, že se prezident bude řídit při případném udělení druhého pokusu sestavit vládu ústavními zvyklostmi a pověří sestavením vlády vítěze minulých voleb.

Takovým krokem by podle Sobotky Zeman "nepotvrdil legitimitu vlády založené na politických subjektech, které nikdo nevolil" ani nesvěřil sestavení vlády do rukou "pochybné koalice".

V ČSSD podle vyjádření jejích představitelů sílí přesvědčení, že strana by ale měla dát hlasy Rusnokově vláde. Mimo jiné proto, aby zabránila návratu pravice k vládě. Definitivní rozhodnutí nepadlo, politici ČSSD ale slibují, že jej pak budou respektovat všichni poslanci strany.

 

Právě se děje

Další zprávy