Zeman: Chápu, že Babiš s hledáním nástupce Jourové nespěchá

ČTK ČTK
24. 9. 2014 17:13
K co nejrychlejšímu návrhu na nového ministra pro místní rozvoj naopak Babiše vyzval premiér Sobotka.
Prezident Zeman a ministryně Jourová při jednání vlády
Prezident Zeman a ministryně Jourová při jednání vlády | Foto: Ludvík Hradilek

Zlín - Na Hrad již dorazila demise ministryně pro místní rozvoj a budoucí eurokomisařky pro spravedlnost Věry Jourové (ANO). Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci v Otrokovicích na Zlínsku uvedl, že ji z naprosto logických důvodů přijme.

Chápe také, že hnutí ANO s výběrem jejího nástupce nespěchá. K co nejrychlejšímu návrhu naopak vicepremiéra a předsedu ANO Andreje Babiše vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zeman uvedl, že Jourovou rád přijme, aby jí poděkoval za dosavadní práci. Prezident dříve její nominaci na eurokomisařku označil za skvělou volbu. Připomněl, že kandidáti procházejí v Evropském parlamentu takzvaným grilováním, kdy si evropští poslanci ověřují jejich kompetenci zvládnout danou oblast. Jourovou čeká zřejmě první říjnový den.

Tříhodinové posuzování adeptů není formalitou, v minulosti po nich museli být vyměněni někteří kandidáti do Komise.

Zeman řekl, že tento katastrofický scénář by Jourové 'naprosto, ale naprosto nepřál'. Kvůli možnému negativnímu výsledku ale chápe, že ANO chce pro jistotu trochu posunout termín jmenování nástupce Jourové.

"Zatím ministerstvo řídí její náměstkyně paní (Klára) Dostálová, vůči které má paní ministryně Jourová plnou důvěru, takže se domnívám, že chod ministerstva není ohrožen," uvedl Zeman. Právě Dostálovou Jourová za sebe doporučila.

Podle Sobotky by ale hnutí ANO nemělo s výběrem nového ministra pro místní rozvoj otálet. Sobotka řekl, že po 3. říjnu, kdy by Jourová měla funkci opustit, by ministerstvo mělo být obsazené.

Podle premiéra jsou ve hře miliardy korun z evropských fondů, které Česká republika potřebuje rychle čerpat, a země si nemůže dovolit po 3. říjnu na ministerstvu bezvládí.

Padesátiletá Věra Jourová se má stát v nové Evropské komisi Jeana-Claudea Junckera eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a otázky rovnosti pohlaví. Komisi jako celek musí ještě potvrdit Evropský parlament. Ministryní pro místní rozvoj je Jourová od letošního ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy