Zbohatli, či zchudli? Podívejte se na majetky hejtmanů

Martina Machová Martina Machová
12. 9. 2012 6:30
Aktuálně.cz nabízí přehled, jak si hlavy krajů vedly v otázce rodinných rozpočtů
Pamatujete? Volbu Jaroslava Palase moravskoslezským hejtmanem provázely vášnivé protesty.
Pamatujete? Volbu Jaroslava Palase moravskoslezským hejtmanem provázely vášnivé protesty. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Měsíc před volbami, ve kterých obhajuje ČSSD všech třináct hejtmanských postů, deník Aktuálně.cz připravil přehled, jak si vládci (a vládkyně) krajů vedli v majetkových poměrech.

Při pohledu do majetkových přiznání, které jako krajští politici museli ze zákona odevzdat na krajských úřadech (stejně jako poslanci a senátoři), se dá vyčíst, že se nepouštěli do velkých "zbrklosti", jako například poslanci Věcí veřejných, kteří si s vidinou čtyřletého volebního období nakoupili drahé vozy na dluh.

Hejtmani totiž často uzavírají své první volební období bez dluhů a s majetkem, se kterým do úřadu vstupovali.

Z řady "zajištěných" hejtmanů vyčnívá jen Jihomoravan Michal Hašek, který dluží 750 tisíc biskupovi Janu Hradilovi za nový byt, Jihočech Jiří Zimola, který splácí dvoumilionovou hypotéku na rekonstrukci rodinného domu nebo královéhradecký hejtman Lubomír Franc, který si staví nový rodinný dům částečně na hypotéku a částečně na osobní půjčku.

Vyčnívá také plzeňský hejtman Milan Chovanec, který ve velkém investuje do cenných papírů, nebo neobhajující moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, který si nad rámec senátorského a hejtmanského platu přiznává i vysoké odměny za působení v dozorčích radách. 

Pikantní v kontextu událostí, které ovlivnily hejtmanovu kariéru, je pak majetkové přiznání libereckého hejtmana Stanislava Eichlera.

Ten sice v dotazníku na svých webových stránkách v kolonce Oblíbené auto uvádí: Kvalitní vozidla všech značek, deník Insider však ve svém úterním vydání píše, že jedna má u prvního muže Libereckého kraje přece jen před ostatními navrch. Je to Audi.

Známý milovník rychlých motorek a "kvalitních vozů" nejprve v roce 2010 neodolal a mezi prvním a druhým kolem senátních voleb si nechal od krajské rady přiklepnout nákup "reprezentativního automobilu vyšší třídy". 

Stanislav Eichler už post hejtmana neobhajuje, chce znovu do Senátu.
Stanislav Eichler už post hejtmana neobhajuje, chce znovu do Senátu. | Foto: Ludvík Hradilek

Jezdit jako Václav Klaus

Podle zadání výběrového řízení cílil nejvýše, co to šlo - na luxusní vůz Audi A8, tedy vůz, kterým mimochodem jezdí i prezident republiky Václav Klaus.

Nové luxusní Audi A8 mělo nahradit stejný typ služebního vozu, který hejtman a jeho lidé utopili stejně jako další služební auta při bleskové velké vodě v létě 2010, ale nakonec z odhlasované koupě sešlo.

Novináři deníku Aktuálně.cz upozornili na to, že superluxus pro hejtmana se měl z veřejných peněz pořídit v době, kdy sháněl ve sbírkách anebo lobbingem peníze na poničené budovy, silnice či mosty v kraji.

A tak si kraj v dubnu 2011 pořídil Škodu Superb. Rozdíl v ceně byl značný - na Audi A8 bylo připraveno 1,85 milionu korun bez DPH, nakonec však stačil vůz za 947 568 korun včetně DPH.

Jen o rok později se ukázalo, že původně plánovaná audina měla krom jiného nejspíš uspokojit i osobní preference prvního muže v kraji. Podle zveřejněného majetkového přiznání si totiž Stanislav Eichler sen o Audi A8 naplnil ze soukromých peněz.

Povodně jako téma voleb 2010
Povodně jako téma voleb 2010 | Foto: Ludvík Hradilek

Není Audi jako Audi

Deník Insider pak upozorňuje, že když šlo o vlastní peněženku, šly nároky dolů.  V čestném prohlášení o majetku z roku 2011 totiž dosluhující hejtman uvádí, že si pořídil ojeté Audi A6 ze zahraničí - stálo prý 1,26 milionu korun.

"Platil jsem to ze svého účtu, z peněz, co jsem si našetřil ještě jako ředitel banky," líčil Insideru původ peněz Eichler, který před nástupem do čela Libereckého kraje působil jako ředitel pobočky ČSOB Leasing v Liberci. 

Plat libereckého hejtmana činí podle tabulek 74,3 tisíce korun měsíčně, což je přibližně 900 tisíc točně. Eichlerův kolega z obdobně velkého Karlovarského kraje Josef Novotný v roce 2011 přiznal, že za práci hejtmana v roce 2011 obdržel 1,05 milionu korun. Stanislav Eichler podle majetkového přiznání nepobírá žádné jiné odměny.

Insider pak připomíná, že dodnes na aféru kolem „povodňového audi" vzpomíná i vedení Lidového domu. Eichler totiž při senátních volbách 2010 dýchal na paty favoritovi libereckých senátních voleb Přemyslu Sobotkovi z ODS.

Nakonec ale těsně prohrál a lídři ČSSD to přisuzovali právě jeho nedočkavosti. Po volbách by nový luxusní vůz totiž tolik "nebolel". Letos Stanislav Eichler kandiduje do Senátu znovu - tentokrát v Jablonci nad Nisou.

 

Právě se děje

Další zprávy