Zatím jedu na půl plynu, říká po operaci šéf senátorů Štěch

Václav Dolejší
26. 5. 2015 17:30
Jednašedesátiletý senátor a bývalý šéf odborů poskytl první rozhovor od únorového zákroku. Musel hodně změnit životosprávu, během rekonvalescence zhubnul o osm kilogramů a chodí na dlouhé procházky.
Milan Štěch.
Milan Štěch. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Milan Štěch, předseda Senátu, se tři měsíce po únorové operaci vrací ke své práci ve Valdštejnském paláci.

"Ještě do září musím podstupovat takzvanou zajišťovací léčbu. Do té doby musím sundat nohu z plynu," říká Štěch ve vůbec prvním rozhovoru po svých zdravotních komplikacích.

Jednašedesátiletý senátor a bývalý šéf odborů teď musel hodně změnit životosprávu. Během rekonvalescence zhubnul o osm kilogramů. Teď pravidelně chodí na dlouhé, pětikilometrové procházky v Prokopském údolí v Praze.

Tři měsíce jste byl mimo. Proč?

Je to samozřejmě záležitost osobní, tak bych nerad o ní hovořil. Koncem února jsem musel podstoupit lékařský zákrok, který si vyžádal zhruba měsíc, kdy jsem nemohl aktivně pracovat. I když jsem samozřejmě situaci sledoval, věci jsme konzultovali, poštu vyřizoval, prostě základní funkce jsem plnil. Poslední měsíc už pracuji víc, ale zrovna předminulý týden před jednáním organizačního výboru jsem měl zdravotní problém. Musel jsem znovu lehnout, vylétla mi teplota a dostal jsem na týden antibiotika.

Jak operace dopadla?

Operace dopadla podle lékařů dobře. Sdělili mi, že jsem zdravý s tím, že situace vyžaduje ještě zajišťovací léčbu, kterou nějakou dobu musím podstupovat, zhruba do září. Po pětadvaceti letech plného nasazení musím sundat nohu z plynu. Hodlám se v přechodném období věnovat jenom práci v Senátu, než tu zajišťovací léčbu končím. Ve straně jsem nekandidoval na žádnou funkci. Byl jsem zvolen do širšího vedení, do předsednictva, ale do září bych se schůzí nechtěl aktivně účastnit. Sleduji dění, mám názory, ale nebudu tam zatím prostě chodit. Dvacet pět let jsem musel podávat enormní výkony, bylo to časově neomezené, hlavně období v odborech.

Oč šlo, co se vám se zdravím přihodilo?

Je to soukromá věc. Já vyznávám rodinný život a takovéto věci se mají řešit v rodině, a ne je sdělovat veřejnosti. Mám před sebou ještě pět a půl roku mandátu v Senátu. Jak někteří byli zvyklí, že jsem měl širší přesah a věnoval se i dalším věcem, to teď musím omezit. Mám dohodu s panem předsedou Bohuslavem Sobotkou, že zatím nebudu chodit na koaliční rady ani stranická grémia. Já sice reaguji zdrženlivě, ale uvnitř to velmi prožívám. Prostě nejsem splachovací. Někdy ta jednání jsou těžká a já zase nejsem člověk, který by se nevyjádřil. Navíc ta grémia začínají poměrně brzy, byl jsem zvyklý vstávat brzy, ale teď musím dodržovat přísný režim.

Změnil jste nějak životní styl, dáváte si větší pozor na životosprávu?

Asi jsem dělal chyby, hlavně jsem měl málo pohybu. Do nějakých čtyřiceti let jsem byl zvyklý aktivně se hýbat, fyzicky pracovat na zahradě. To skončilo a naopak přibyl duševní nápor, který byl patrně větší než zdrávo. Přitom kromě nedostatku pohybu jsem nijak nehřešil: tvrdý alkohol nepiju, víno a pivo jen symbolicky. Ano, stravování nebylo ideální, v tom jsem typický Čech, zbožňuji českou kuchyni, která není vzorem správné výživy.

Nejdůležitější je komunikace

Jste zastánce Bohuslava Sobotky, na koaličních schůzích jste vystupoval proti ANO. Postrádá vás?

Takhle se nechci cenit, přeceňovat. Pan předseda je sice mladý, ale je zkušeným politikem a hlavně má velikou trpělivost. Způsob jednání, který on vede, je znám dobře z odborů. Mám podobnou filosofii a přístup. Naučil jsem se, že názory protivníka musíte normálně poslouchat, a ne v něm vidět soupeře, který se vás snaží zlikvidovat. V politice můžeme být partneři a soupeři, ale vždy musíme spolu komunikovat, vyjednávat. To je jediná šance pro společnost, aby nebyla plná konfliktů.

Vaší vládě hodně nahrává současný ekonomický růst, který úplně není vaší zásluhou...

Je to jistě zásluha průmyslu a dalších oborů, ale politická scéna k tomu také přispívá hodně. Neříkejme zase, že je to jenom hospodářský cyklus. Vláda pomohla zlepšit náladu a očekávání budoucnosti, takže domácnosti zvyšují spotřebu a podniky investují. A kdyby se ČNB chovala víc státotvorně a nehrála si jen na vlastním písečku... Mám stejný názor s Václavem Klausem a Milošem Zemanem. Kurs 27, 28 korun za euro, to vůbec neodpovídá realitě. Už jsme si přece všichni zvykli, že koruna posiluje.

Při jedné koaliční schůzce o obsazování dozorčích rad jste měl konflikt s Andrejem Babišem, který vám vyhrožoval. Co se přihodilo?

Bylo to loni v létě krátce po rozsudku, když Andrej Babiš vyhrál na Slovensku spor o evidenci ve svazcích StB. Tehdy jsme debatovali o jménech do dozorčích rad a Andrej Babiš každé jméno bojkotoval, na každém návrhu sociálních demokratů nebo lidovců našel něco špatného, ke každému měl výhrady. Mě to zrovna v případě hnutí ANO, které velmi nahodile shání své personálie, zarazilo. Řekl jsem panu Babišovi, že takhle se nemůže chovat v koalici, že nemůže kádrovat lidi, že je to neseriózní. On se naštval a reagoval slovy, abych si dával pozor.

Cítil jste to jako výhrůžku?

Ano, jako výhrůžka to znělo. Lhostejné mi to rozhodně nebylo. Podstoupil jsem v životě řadu jednání, tvrdých soubojů, ale na tohle jsem zvyklý nebyl. Občas ta jednání nebyla v rukavičkách, ale výhrůžky použity nikdy nebyly. Proto jsem to hned nestrávil a přemýšlel jsem, jestli to není nějaký nový přístup v politice, který skutečně do demokracie nepatří.

Snažit se musí i občané

To je na vás, na ČSSD, abyste si Babiše hlídali.

Já už jsem tvrdé metody hnutí ANO zažil v loňské kampani v senátních volbách. Ale to není jen na nás, politicích. Zodpovědný občan, jemuž není lhostejná situace v naší zemi, si toho musí sám všímat. Když to budeme říkat jenom my politici, tak lidé si budou myslet, že to staří špatní politici se bojí Babiše a zas proti němu něco používají. Domnívám se například, že kdykoliv proti předsedovi ANO ostře vystoupí Miroslav Kalousek, tak Babišovi spolehlivě vzrostou preference. Já jen říkám, že chci, aby o tom lidé sami přemýšleli. To mohou být zlomové okamžiky. Jestliže by takové metody zakotvily v naší politice a staly se rozhodující, tak bychom z toho měli velké problémy.

Myslím, že nejvíc je to vaše zodpovědnost v sociální demokracii, protože jste s Babišem ve vládě.

Vidíte, že já ty věci říkám a nejsem jediným politikem, kdo si toho všímá. Jiní o tom úplně mlčí. A já doufám, že v samotném hnutí ANO jsou určitě také lidé, kteří přemýšlí o tom, co se děje. Doufám, že všichni nejsou názoru, že účel světí prostředky. Musím zároveň říct, že i v ČSSD se v minulosti děly věci, které nebyly dobře, a používaly metody, které nebyly správné. Člověk o nich tušil, ale bez důkazů jste do toho nemohl jít, bylo by to nařčení. V partaji se vám sejdou lidé z různých oborů, z různých částí republiky a vy je tak detailně neznáte.

Jak jste se dokázal zbavit image odboráře? Ve srovnání třeba s Richardem Falbrem či Zdeňkem Škromachem?

Uvnitř jsem stále silný odborář, třeba mě rozčilují nízké mzdy v Česku, které i po pětadvaceti letech po revoluci jsou jen na třetinové úrovni vůči Německu. Přece donekonečna nechceme být zemí, jejíž výhodou je levná pracovní síla a výhodný kurs. Ale k vaší otázce: Poté, co jsem se stal nejprve místopředsedou a pak předsedou Senátu, tedy ústavní dvojkou, musel jsem si uvědomit, že jsem v nové pozici, v jiné roli. Já tu zodpovědnost cítím, jinak bych svoje poslání nenaplnil. Je to dané i tím, že o tom přemýšlím. Já už nereprezentuji nějakou úzkou zájmovou skupinu, ale jsem představitelem ústavní instituce, reprezentuji zemi i navenek.

Nešťastné Škromachovy výroky

Co říkáte aktuálním výrokům místopředsedy Senátu a vašeho stranického kolegy Zdeňka Škromacha, který nejprve označil brněnské zastupitele za kolaboranty kvůli tomu, že se omluvili vyhnaným Němcům, a pak podpořil názor, že Němce jsme měli vystřílet? Není to na rezignaci, z čela ČSSD i Senátu?

Prohlášení brněnských zastupitelů o lítosti nad divokým odsunem Němců z města je nevyvážené, tvrdí místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Vedení Brna nemůže podle něj opomíjet, že umírali i další lidé.
14:27
Prohlášení brněnských zastupitelů o lítosti nad divokým odsunem Němců z města je nevyvážené, tvrdí místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Vedení Brna nemůže podle něj opomíjet, že umírali i další lidé. | Video: Martin Veselovský

Je třeba říct, že při ohlížení se za druhou světovou válkou je třeba vidět příčiny a důsledky. A je chyba vracet se k některým chybám. S Němci dnes máme dobré vztahy, Němci se poučili možná víc než jiné země. Přesto se domnívám, že není šťastné se opakovaně vracet k těmto záležitostem, měli bychom je ponechat historikům. Zdeněk Škromach není můj podřízený ve straně ani v Senátu, je na voličích, aby vyhodnotili jeho způsob vyjadřování. Já bych slova o kolaboraci nevolil, považuji za chybu, že se k takovým nešťastným tématům takto vyjadřuje.

Jak vidíte prezidenta Miloše Zemana? Mně se zdá, že zapomněl, že je hlavou státu na Hradě, už ne důchodcem na chalupě.

Já se nerad vyjadřuji k prezidentovi, protože my ústavní činitelé se navzájem nemáme hodnotit. Mohu jen říct, že je to jeho styl práce a já osobně takový styl nevyznávám.

 

Právě se děje

Další zprávy