Zaorálkova reakce připomíná politiku 30. let, kontruje Zeman

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 30. 1. 2015 12:34
Zeman komentoval reakci ministra zahraničí na svůj projev o potřebě vojenské akce proti Islámskému státu přirovnáním k politice takzvaného appeasementu.
Prezident Miloš Zeman na konferenci Let My People Live
Prezident Miloš Zeman na konferenci Let My People Live | Foto: ČTK

Praha – Prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka zareagoval na úterní vyjádření ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten kritizoval slova hlavy státu na konferenci Let My People Live! o potřebě koordinované vojenské akce proti Islámskému státu pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN.

"Rozhořčené výroky pana ministra Zaorálka připomínají politiku appeasementu 30. let minulého století. Je to stejné jako prohlásit, že se s Hitlerem měli Němci vypořádat sami," konstatoval Ovčáček na pravidelné tiskové konferenci. Zeman prý Zaorálkovi při nejbližší možné příležitosti předá symbolický "Chamberlainův deštník" s odkazem na britského premiéra, který v roce 1938 podepsal Mnichovskou dohodu.

Prezident podle svého mluvčího ve svém projevu hovořil o cílené likvidaci výcvikových středisek radikálů a o potřebě pomoci umírněným arabským státům, nikoliv tažení proti islámu. "Nejde tedy o křížovou výpravu, o které hovořil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ta by znamenala plošnou okupaci," dodal Ovčáček.

Zároveň podotkl, že české politické špičky se budou od února scházet na pravidelných jednáních, kde by měly koordinovat zahraniční politiku. První schůzka se uskuteční 17. února po návratu Zemana z cesty do Jordánska a Spojených arabských emirátů.

Zaorálek v úterý na Zemanův projev na fóru k připomínce 70. výročí od osvobození koncentračního tábora v Osvětimi reagoval velmi emotivně.

"Nenechme se zjančit teroristy. Takže máme vyhlásit křižáckou válku?! Ale proti komu a kam potáhneme? Proti džihádistickým skupinám od Senegalu po Somálsko, proti Libyi, Jemenu až po Pákistán? Nesmysl! My musíme především uhájit a ochránit náš normální život, který tady v ČR, v Paříži, v Evropě žijeme," ohradil se proti prezidentovým slovům.

Podle šéfa diplomacie musí "rakovinu radikální islámské ideologie" vyléčit sami muslimové, na další intervence Západu na Blízkém východě Zaorálek nevěří.

 

Právě se děje

Další zprávy