Zaorálek poletí do Iráku jednat o české dodávce munice

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 9. 2014 14:24
Česko pošle kurdským milicím bojujícím s Islámským státem například náboje do samopalů nebo ruční granáty.
"Nikdo nedonutí Rusko, aby nepoužívalo síly ve chvíli, kdy ji používá. Bohužel je to věc, která se již v tuto chvíli děje," řekl Lubomír Zaorálek.
"Nikdo nedonutí Rusko, aby nepoužívalo síly ve chvíli, kdy ji používá. Bohužel je to věc, která se již v tuto chvíli děje," řekl Lubomír Zaorálek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) by měl 15. září odcestovat do iráckého Bagdádu a metropole iráckého Kurdistánu Irbílu. Jednat by tam měl hlavně o dodávce munice, kterou schválila česká vláda jako pomoc kurdským milicím v boji s islamisty. Protože jde o mimořádně velkou dodávku i mimořádnou situaci, je podle Zaorálka důležité hovořit s těmi, o nichž se jedná. Zaorálek to dnes řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Dodávka munice je podle ministra natolik rozsáhlá, že s její přepravou dokonce pomáhají americká letadla. Kurdové by měli dostat miliony nábojů do útočných pušek Kalašnikov a kulometů, ale i ruční granáty a náboje do pancéřových pěstí. Jde o dodávku za víc než 40 milionů korun.

Dodávku zbraní podpořil i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). "Máme-li něco k dispozici, tak bych obdobně jako Německo pešmergům (kurdským milicionářům) zbraně dodal. To je velmi rozumné," řekl v ČT. Česko naproti tomu podle něj nemá kapacity na to, aby v dané oblasti zasáhlo vojensky.

Zaorálek řekl, že čekal na okamžik, až vznikne nová irácká vláda, která bude mít podporu tamního parlamentu. "Stále je to jedno území, i ten Kurdistán, takže si myslím, proto je důležité jednat s představiteli v Bagdádu a vytvářet také tlak na to, aby tam vznikla inkluzivní vláda, která nebude opakovat ty politické chyby v minulosti," řekl. Jednat se podle něj bude i o komerčních dodávkách zbraní.

Zaorálek řekl, že s ním o situaci v Iráku ale i o vzájemných česko-amerických vztazích hovořil na summitu NATO americký ministr zahraničí John Kerry. "Poprvé v historii se stalo něco takového, že my jsme svědky toho, že se transformovala teroristická skupina do něčeho, co se podobá státu. To tady ještě nikdy nebylo," zdůraznil. "Co se na Středním východě děje, je, že se zhroutil celý systém, který vznikl po 1. světové válce," řekl Schwarzenberg. Jestli se syrský a irácký stát udrží, je podle něj otazník.

Politici debatovali i o situaci na Ukrajině v souvislosti s aktuálním příměřím. "Bohužel, tedy je asi podle mě správný ten odhad, že pro Rusko může být tím cílem vytvoření onoho zamrzlého konfliktu, ve kterém půjde o jakési vytvoření prostoru omezené suverenity," připustil Zaorálek. Podle něj zaznělo na summitu NATO, že to, co se děje na východě Ukrajiny, není bouřka, ale je to spíš klimatická změna, která bude mít střednědobý nebo dlouhodobý charakter.

"Je to válka Ruska proti Ukrajině, která bude mít příměří, neznamená to mír, (Rusko) v tom bude pokračovat," řekl Schwarzenberg. Má prý spíše dojem, že se situace neuklidní. Jednou bude mrznout, jednou se zase ohřeje až k vroucímu bodu a takto se to bude střídat až k rozvratu Ukrajiny, míní.

 

Právě se děje

Další zprávy