Zaorálek: Zbraně Ukrajině nedodávejme, to je hra s ohněm

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
5. 2. 2015 16:30
Ministr zahraničí se bojí, že krize kolem Ukrajiny může přerůst v horší konflikt, než byla studená válka. Také si znovu "rýpl" do prezidenta za výzvu k tažení proti islamistům.
Ministr zahraničí prosazuje vůči Rusku i islamistům umírněnou politiku.
Ministr zahraničí prosazuje vůči Rusku i islamistům umírněnou politiku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha– Západ by se měl na Ukrajině vyvarovat unáhlených kroků, například v podobě dodávek zbraní. V opačném případě by totiž podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) mohlo dojít k eskalaci konfliktu, což by podle jeho slov byla "hra s ohněm".

K myšlence dodat na Ukrajinu zbraně se ve středu přiklonil pravděpodobný nový americký ministr obrany Ashton Carter.

"Možná si někdo myslí, že jsme v situaci, která je méně nebezpečná než studená válka, ale já mám někdy pocit, jestli ta současná situace náhodou není ještě rizikovější, než byla studená válka," varoval na čtvrtečním setkání s novináři Zaorálek před podobnými myšlenkami.

Během studené války totiž podle něj platily mechanismy, kdy se oba tábory navzájem informovaly o svých úmyslech, například v otázce jaderného zbrojení. Pokud by se však současná situace vyvíjela podobným směrem jako nyní, mohla by se stát ještě nevypočitatelnější.

Česká vláda nadále trvá na stanovisku, že by se krize měla řešit diplomatickými cestami, zdůrazňuje to i v aktualizované bezpečnostní strategii, kterou schválila ve středu. Zaorálek by dokonce rád viděl větší aktivitu Evropské unie, která podle něj nevyčerpala všechny své možnosti.

"Nejsme jako EU v žádném z grémií – ať už je to minský, nebo normandský formát. Je povinnost hledat metody, jak do toho diplomaticky vstoupit. Ne jen čekat, jak dopadl poslední telefonický rozhovor mezi Angelou Merkelovou a Vladimirem Putinem. To je málo," prohlásil ministr s tím, že téma chce otevřít na pondělním jednání se svými protějšky z osmadvacítky.

Křižáckou výpravou bychom zemi vystavovali zbytečnému riziku

Zaorálek se také ještě jednou ohradil proti výzvě prezidenta Miloše Zemana, aby se pod hlavičkou stálých členů Rady bezpečnosti OSN uskutečnilo tažení proti islámským radikálům.

"Nevidím nutnost vyhlašovat křižáckou válku, to mi nepřipadá, jemně řečeno, prozíravé," komentoval šéf české diplomacie projev hlavy státu z minulého týdne. "Máme něco dělat, ne křičet," dodal v narážce na Zemanovu halasnou výzvu k vytvoření mezinárodní koalice, která vytáhne do války proti islamistům.

Je podle něj nutné, aby v čele procesu, který povede k likvidaci Islámského státu, stály arabské země. "My nejsme schopni nahradit nebo dodat někam schopnou vládu. Ta musí vždy vzniknout tam. Oni musí říct: My máme jinou vizi islámu, než mají teroristé," poznamenal ministr.

Právě za poznámku o tom, že "rakovinu radikální islámské ideologie musí vyléčit především muslimové, obzvlášť Arabové,“ si od Hradu Zaorálek vysloužil přirovnání k britskému premiérovi Nevillu Chamberlainovi, který před druhou světovou válkou prosazoval politiku appeasementu vůči nacistickému Německu. "Je to stejné jako prohlásit, že s Hitlerem se Němci měli vypořádat sami,“ uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

"Není to proto, že bych se bál, ale proč zemi vystavovat takovému riziku?" oponoval ve čtvrtek na dálku Zaorálek s tím, že v žádném případě neměl na mysli, že by Západ nechal umírněné muslimské státy bez pomoci.

 

Právě se děje

Další zprávy