Na snížení DPH u piva a potravin se zatím lídři koalice neshodli

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
8. 2. 2016 21:00
Žádné snižování ceny sudového piva, stejně jako žádné snížení ceny u nealkoholických nápojů, mléka, másla nebo masa. Takový je výsledek večerního setkání lídrů koalice, na kterém se sešli mimo jiné předsedové ČSSD, ANO a KDU-ČSL.
Lídři ČSSD, ANO a KDU-ČSL mají o snižování daní rozdílné představy
Lídři ČSSD, ANO a KDU-ČSL mají o snižování daní rozdílné představy | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po pondělním večerním jednání vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL je jasné, že daně se zatím nijak snižovat nebudou.

"Koalice ke shodě nedošla," potvrdili po jednání koalice postupně zástupci všech tří stran s tím, že do konce měsíce budou o snižování daní opět jednat. 

ANO trvá na návrhu na snižování DPH u sudového piva a nealkoholických nápojů, ČSSD zvažuje snižování daní u některých základních potravin a KDU-ČSL je zatím jako jediná proti snižování daní v současném období.

"Jsme proti tomu, aby se nyní DPH měnilo, snižovat ho u piva považujeme za krajně nešťastné, zvláště v situaci, kdy vláda přijala strategii boje s návykovými látkami," prohlásil po jednání předseda lidoveckého klubu Jan Bartošek.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák sdělil, že jeho strana si vzala čas na to, aby si případné změny daní ještě na půdě ČSSD promyslela. "Předpokládám, že k jednání o daních se vrátíme do konce měsíce. Ve hře jsou varianty buď ponechat sazby DPH na současné úrovni, nebo uvažovat o snížení DPH nikoliv jenom na pivo, ale i na základní potraviny, jako je maso, mléko, pečivo, ryby, včetně piva," avizoval. 

Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš zopakoval, že trvá na snížení DPH u sudového piva a nealkoholických nápojů. "Svým návrhem chceme podpořit hlavně hospodské, kteří provozují hospody, kde se neprodává jídlo. Proto jsme přišli s návrhem, který jsme měli velmi pečlivě propočítaný," řekl Babiš.

Zároveň nevyloučil, že by podpořil i na návrh ČSSD na snížení DPH u základních potravin. "Navrhl jsem ale, aby k tomuto snížení u potravin došlo od 1. ledna 2018," upřesnil šéf ANO.

Lidovci jsou proti dlouhodobě

Už před jednáním bylo jasné, že KDU-ČSL bude nejvíce proti snižování daní. 

"Osobně se domnívám, že bychom s daněmi neměli hýbat, protože to je věc, která nepřispívá stabilizaci systému," řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek s tím, že miliardy, které se díky elektronické evidenci tržeb vyberou navíc, by se mohly použít na něco jiného. "Na sanaci státního dluhu, investice nebo důchodovou reformu," upřesnil.

Podobná slova volil také místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marián Jurečka. "Budu navrhovat, abychom zchladili hlavy, aby skončil populismus a my si počkali minimálně na výsledky plnění rozpočtu po prvním kvartálu," řekl Jurečka.

Andrej Babiš ale odmítá, že by byl populista, a trvá na svém od konce ledna, kdy se v Poslanecké sněmovně objevil s cedulí, na které bylo napsáno: Levnější pivo. "Náš návrh má pomoci malým českým hospůdkám, kterých je v Česku přibližně 40 tisíc a zaměstnávají 167 tisíc lidí. Více než 50 procent z nich neprodává teplé jídlo, takže jejich hlavní příjem tvoří prodej piva," prohlašuje Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy