Za péči o potřebné vyšší mzdu. Vláda přidala 750 milionů

ČTK ČTK
21. 7. 2014 17:16
ČSSD zvládla krok prosadit, protože podpořila kandidátku ANO Jourovou na post eurokomisařky. ANO ale odmítá, že by šlo o výměnu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidé, kteří se starají o postižené, seniory a další potřebné, dostanou v příštím roce přidáno. Vláda schválila posílení dotace na sociální služby o 750 milionů korun. Peníze se mají použít na růst výdělků.

Koaliční strany dopoledne oznámily, že se shodly na jméně českého kandidáta na eurokomisaře. Do Bruselu vysílají nominantku ANO, ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. ČSSD uvedla, že za to bude chtít 750 milionů na zvýšení mezd v sociálních službách a růst minimální mzdy ne o 500 korun, ale o 700 korun.

Materiál o posílení dotací neměla původně vláda v programu ani v jeho dodatcích. Podle informací ČTK ho ministerstvo prácepřipravilo ráno.

Hnutí ANO odmítá, že by jeho kandidátka získala oficiální nominaci výměnou za posílení dotací a vyšší růst minimální mzdy. Podle lídra ANO Andreje Babiše ČSSD jen při jednáních otázku otevřela.

ANO: Sociální demokraté nepřišli s novinkou

"ČSSD nepřišla s žádnou novinkou. V koaliční smlouvě, kterou podepsaly všechny tři vládní strany, máme závazek zvyšovat minimální mzdu tak, aby se postupně přiblížila 40 procentům průměrné mzdy. Stejně tak tam máme zakotvenu vyšší podporu sociálních služeb," uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Dotace na sociální služby budou od ledna rozdělovat kraje. Příští rok na to původně měly mít zhruba stejnou sumu, jaká se vyčlenila letos - kolem 7,3 miliardy korun. Částku posílí 750 milionů.

"Finanční prostředky budou využity na zvýšení platových a mzdových poměrů sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách, kteří poskytují přímou péči o klienty," uvádí resort v podkladech pro vládu. Podle nich vydělávají lidé, kteří se přímo starají o potřebné, kolem 12 tisíc až 15 tisíc hrubého měsíčně. Sociální pracovníci pak dostávají 18 tisíc až 22 tisíc korun. O zvýšení výdělků už několik let bojují odboráři.

Podle ministerstva práce je v Česku 2695 poskytovatelů sociálních služeb. Zhruba 1100 z nich spadá pod kraje, stát a obce. Dostávají tak plat z rozpočtu. Zřizovatelem zbývajících 1600 jsou neziskovky, církve a další organizace. V sociálních službách v roce 2012 pracovalo celkem 46 700 zaměstnanců. Plat pobíralo 35 300 z nich, zbytek měl mzdu.

 

Právě se děje

Další zprávy