Za komunistického fízla se neomluvím, řekl výboru Kalousek

ČTK ČTK
17. 9. 2014 14:48
Podle Kalouska je rozhodnutí mandátového a imunitního výboru hanba vládní koalice.
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se neomluví poslanci KSČM Zdeňkovi Ondráčkovi za to, že ho na plénu nazval "komunistickým fízlem".

Verdikt mandátového a imunitního výboru, který o omluvě rozhodl, označil za hanbu stran vládní koalice, které v něm mají většinu. "Toto rozhodnutí je jejich hanbou a já se na jejich hanbě podílet nebudu. Odvolal jsem se k Poslanecké sněmovně a samozřejmě se neomluvím," napsal ve středečním sdělení Kalousek.

V něm Ondráčka označil taky za "bývalou Jakešovu mlátičku z Palachova týdne". Sněmovna se bude záležitostí zabývat příští týden ve čtvrtek.

Výbor pokládá termín "komunistický fízl" za urážlivý a nevhodný. "Kdybych se omluvil, nevhodně bych tím urazil všechny ty, kterým komunističtí fízlové typu poslance Ondráčka ničili životy, mlátili je za jejich názory a rozháněli je vodními děly," dodal Kalousek.

Ondráček už po úterním zasedání rozhodnutí výboru přivítal. Poukazuje na to, že pod pojmem "fízl" je obecně vnímán pracovník nebo spolupracovník někdejší Státní bezpečnosti (StB), zatímco on působil u Veřejné bezpečnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy