Vláda znovu posílá do Sněmovny protikuřácký zákon, platit má od ledna

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 30. 5. 2016 16:53
Do Sněmovny míří nový návrh protikuřáckého zákona, který znovu přinesl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ten nově předložil po neshodě z minulého týdne, která skončila zamítnutím nového návrhu poslanci.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Vláda znovu posílá do Sněmovny návrh protikuřáckého zákona, který poslanci minulý týden zamítli i hlasy koaličního hnutí ANO. Ministři na jednání schválili nový návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který zapracovává i pozměňovací návrhy schválené v dolní komoře. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nová pravidla by podle něj měla platit od ledna.

Do přepracovaného návrhu zákona Němeček zapracoval všechny pozměňovací návrhy, které při středečním hlasování prošly. Až na jediný - nápad poslance ODS Marka Bendy, aby si hostinští mohli ve svých podnicích zřídit oddělené kuřárny, kam by nechodila obsluha. "Vyhodili jsme návrh, který vyvolal trošku rozkol v hnutí ANO, to znamená kuřácké budky v restauracích," uvedl ministr Němeček. Dodal, že výsledný návrh podle něj není optimální, ale reflektuje politickou vůli poslanců.

Někteří poslanci ANO předchozí návrh právě kvůli Bendovým kuřárnám nepodpořili. Vládní partneři si stěžovali na opakované porušení koaliční smlouvy ze strany hnutí a hovořili o podlehnutí tabákové lobby.

Němeček to po pondělním jednání vlády označil za problém v komunikaci a ujistil, že se to nebude opakovat. Koaliční strany se shodly, že zákon podpoří jako celek. "Já jsem byl dnes na vládě ujištěn, že vůle tady je, a já tomu závazku věřím," řekl Němeček.

"Věřím, že zákon už v Parlamentu znovu nezhavaruje a koaliční partneři se k jeho schválení postaví zodpovědně, aby mohl začít platit od roku 2017," uvedl Sobotka.

Němeček by rád prosadil schválení zákona už v prvním čtení, předpokládá ale, že tuto možnost zablokuje opozice. 

 

Právě se děje

Další zprávy