Sobotka může část sankcí odmítnout, shodla se vláda

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 9. 2014 14:08
Premiér Bohuslav Sobotka dostal od vlády mandát jednat o sankcích vůči Rusku a část z nich případně odmítnout.
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka bude moci jednat o rozšíření sankcí vůči Rusku, bude však moci část z nich odmítnout. Na svém středečním jednání se na tom dohodla vláda.

"Česká republika uplatní k podobě sankcí připomínky zejména s cílem ochránit strojírenský export v oblasti tzv. dvojího určení," uvedl Sobotka k postoji kabinetu. 

Vyjednavači podle něj připomínky uplatní již během čtvrtečního a pátečního jednání. "Do pátku by mělo být také jasno, zda dnešní informace o posunu v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou povedou k nějakému reálnému výsledku a umožní EU opustit politiku eskalace sankcí," podotkl také ministerský předseda.

"Rusko se podle mě nemá tvářit, že nemá nic společného s akcemi, které probíhají na východě Ukrajiny, a mělo by převzít odpovědnost," dodal předseda vlády na tiskové konferenci. Zopakoval ale, že sankce považuje za rozporuplné řešení, protože Rusko na ně může zareagovat protiopatřeními, které mohou evropskou a českou ekonomiku poškodit.

Hlasování se zdrželi pouze ministři za KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a Daniel Herman. Právě lidovci totiž před jednáním požadovali tvrdý postup, kterým se Evropská unie jasně vymezí proti vpádu ruských vojsk na východní Ukrajinu. Do usnesení se například neúspěšně snažili prosadit odsouzení ruské agrese.

Sociální demokraté naproti tomu zastávali střízlivější postoj. "Pokud Evropa chce dělat nějaké sankce, pak si dovedu představit, že zastaví export zbraní, včetně stávajících kontraktů," poznamenal ministr průmyslu Jan Mládek. Za možnou variantu by považoval i další ztížení přístupu Ruska na kapitálové trhy.

Podobně hovořil Mládkův stranický kolega a ministr školství Marcel Chládek, který by byl velmi opatrný ke zpřísňování sankcí. Citlivě se podle něj musí postupovat i s ohledem na údajné trvalé příměří pro oblast Donbasu na východní Ukrajině dojednané mezi ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Chládek, jenž očekával komplikovanou debatu, také poznamenal, že země, které chtějí další sankce, by se měly podívat, jestli do Ruska neposílají zbraně. Narážel tak zřejmě na Francii, která chce Rusku dodat již objednanou válečnou loď řady Mistral.

Jurečka: Chceme jasný a jednotný postoj

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) před jednáním, kterého se účastní také čeští velvyslanci v Moskvě a Kyjevě, uvedl, že lidovci budou podporovat, aby se Evropská unie jasným a jednotným způsobem vymezila vůči tomu, co na východní Ukrajině dělá Putin.

Podle ministra obrany Martina Stropnického(ANO), jehož straničtí kolegové zatím byli k sankcím spíše zdrženliví, v oblasti bojuje kolem 5000 ruských vojáků.

Návrh Evropské komise na zavedení nových sankcí vůči Rusku obsahuje požadavek na prohloubení sektorových sankcí, které už byly spuštěny.

Dotknout by se měly třeba přístupu na kapitálové trhy, zpřísnit by se měly také sankce v oblasti budoucích dodávek technologií pro těžbu ropy a mohl by se také rozšířit zákaz exportu takzvaného zboží dvojího užití, tedy takového, které může nalézt využití v civilním i zbrojním sektoru.

Ohledně dodávky zbraní nový návrh jen upravuje již platné sankce, tak aby byly právně v pořádku. Opět by se také měl rozšířit seznam lidí, kterým bude zmražen majetek a zakázán vstup do EU, a to například o osoby z nového vedení doněcké a luhanské separatistické republiky, z ruského parlamentu nebo armády.

Sněmovna bude sankce řešit za týden

Sankcemi se bude příští středu zabývat i Poslanecká sněmovna. Její předseda Jan Hamáček totiž na příští týden svolal mimořádnou schůzi, kterou iniciovaly ODS a TOP 09.

Opozice chce po Sobotkovi vysvětlení jeho výroků o neúčinnosti sankcí, podle ní totiž poškozují Českou republiku v očích spojenců.

"Výsledkem by mělo být usnesení, které by stanovilo jasnou a důstojnou koncepci v zahraniční politice, minimálně v této oblasti. Protože kličkování vlády nám přijde mimořádně nedůstojné," řekl deníku Aktuálně.cz místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy