Vidina civilu je pryč, končící poslanci ruší své plány

Martina Machová Martina Machová
19. 9. 2009 9:30
Už měli být bez práce. Teď budou mít o zábavu postaráno další měsíce
Sněmovna pokračuje. Ti, co měli udejít ruší své plány v "civilu"
Sněmovna pokračuje. Ti, co měli udejít ruší své plány v "civilu" | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dnes už měli být bez práce, nakonec to ale vypadá, že o „zábavu" budou mít postaráno na dalších několik měsíců dopředu - poslanci, kteří svou karieru sami odpískali, popřípadě to za ně udělala strana tím, že je na svých kandidátkách posunula na nevolitelná místa.

Mnozí již měli o své budoucnosti jiné představy, začali si shánět místa, oslovovali své někdejší zaměstnavatele, ale takřka přes noc je vše jinak.

Po nečekaném úterním rozhodnutí ČSSD udržet současnou sněmovnu, přestože sama původně pracovala na jejím předčasném rozpuštění, končícím poslancům vyvstaly nečekané potíže - zrušit své plánované závazky.

„Velká změna to je. Zejména mentálně," vtipkuje končící poslankyně za ODS Eva Dundáčková, která se k odchodu ze sněmovny rozhodla sama.

„Otevřela jsem si advokátní kancelář, ale její provoz je s mým mandátem neslučitelný a tedy bude omezený. Mám ale šikovnou koncipientku, která myslím zvládne potřebnou práci sama," přiznává už ve vážném tónu.

Pozastavovat již rozjetý vlak musel i její kolega z jihomoravské ODS, dlouholetý poslanec Petr Pleva.

„Velký problém to není, ale dohodnuté už jsem něco měl. Vracím se na místo, odkud jsem do poslanecké sněmovny odešel, tedy do Českého rozhlasu jako režisér," líčí poslanec.

A co si jeho zaměstnavatel o náhlém odkladu myslí? „To co já, že je to Kocourkov, ale co můžeme dělat."

Své plány měl už i exministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Exministr životního prostředí Martin Bursík chtěl chránit ovzduší mimo sněmovnu, nakonec to zkusí opět z poslaneckých lavic
Exministr životního prostředí Martin Bursík chtěl chránit ovzduší mimo sněmovnu, nakonec to zkusí opět z poslaneckých lavic | Foto: Ludvík Hradilek

Chránit klima chce i ve sněmovně

„Připravuji projekt, který souvisí s ochranou klimatu v České republice a teď samozřejmě musím přemýšlet, na kolik je projekt kompatibilní s poslaneckým mandátem," přiznal deníku Aktuálně.cz. „Byl jsem připraven vyskočit a začít novou etapu v životě," dodal.

Téma, kterému se chtěl dál věnovat, je ale rozhodnut přenést na půdu parlamentu. „Rád bych ustanovil podvýbor pro ochranu klimatu," plánuje Bursík.

Po dvaceti letech měl opustit poslanecké lavice i další sněmovní matador, poslanec za sociální demokracii Vlastimil Aubrecht.

Snad počkají...

„V pátek jsem si dohodl prima práci, teď nevím, jestli na mne počkají," přiznává severočeský politik, jehož srazila z volitelného místa oranžové kandidátky snaha Jiřího Paroubka prosadit v Ústeckém kraji hvězdu Pojišťovny štěstí Kateřinu Brožovou.  

Naopak obavy, že by s odsunem voleb až na květnový termín, dobrá nabídka padla, nemá jeho stranický kolega Karel Šplíchal.

Chtěl by se dále angažovat ve sportu. „S přáteli jsem se domluvil, přátelé zůstáváme a život jde dál," konstatoval poslanec - autor Vyšehradské výzvy, jež na podivné okolnosti kolem sestavování kandidátek a marketingu sociální demokracie také upozorňoval.

Pro ještě odlišnější řešení pokračujícího mandátu se rozhodl končící komunistický poslanec Josef Vondruška.

„Sjednal jsem si práci pro klubu krajských zastupitelů KSČM, ale nic měnit nemusím. Dlouhodobě by to bylo nemyslitelné, ale několik měsíců se to myslím zvládne," uvedl poslanec, o jehož odchodu se spekuluje zejména kvůli jeho vyšetřování, že za totality ještě jako dozorce týral vězně.  Jeho kolegové ale oficiálně tento důvod nepřipouštějí.

Karel Šplíchal z ČSSD se dostal na nevolitelné místo kandidátky. Sport, kde se chtěl angažovat, ale bude muset počkat
Karel Šplíchal z ČSSD se dostal na nevolitelné místo kandidátky. Sport, kde se chtěl angažovat, ale bude muset počkat | Foto: Ondřej Besperát

Nemusí na Úřad práce

Spíše vhod pak přišel odsun voleb lidoveci Jiřímu Hanušovi. Práci v záloze neměl a čekal, že skončí na Úřadu práce.

„Mám osm měsíců do důchodu, takže shánět místo v tomto věku je obrovský problém," líčí poslanec, který je v politice dvacet let. Před poslancováním působil jako starosta a podnik, v němž původně pracoval, již zanikl. „Pokud budou volby normálně, tak já po nich půjdu do starobního důchodu," dodal.

Z nemocnice do sněmovny

Zcela převrácený život má po úterku i náhradnice za odstoupivšího předsedu občanských demokratů Mirka Topolánka.
„Ještě ráno jsme všichni počítali s tím, že se sněmovna rozpustí, a tím zanikne i moje role náhradnice pražské kandidátky ODS," píše ve svém tiskovém prohlášení.

Místo toho se stane na osm měsíců poslankyní.

„S novou situací jsem se snažila co nejrychleji vyrovnat, protože svojí kandidaturu jsem již v roce 2006 brala vážně," konstatuje s tím, že její situace je navíc komplikovaná i operací, kterou musí v těchto dnech podstoupit. Poslanecký slib je ale prý připravena po návratu z léčby složit.

 

Právě se děje

Další zprávy