Veleba žádost o konferenci islamofobů stáhl. Zájemců prý bylo tolik, že by se do Senátu ani nevešli

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 22. 10. 2015 14:09
Konferenci o hrozbách islámu v Evropě nakonec iniciativa Islám v ČR nechceme a senátor Jan Veleba v Senátu neuspořádají. Ve čtvrtek se Velebovou žádostí měla zabývat příslušná komise horní komory, senátor za SPO ji ale ještě předtím stáhl. Uznal, že čas na přípravu akce byl příliš krátký. Jak Veleba řekl Deníku Aktuálně.cz, zájem o účast na konferenci, kterou zaštítil prezident Miloš Zeman, byl navíc takový, že by se hosté do hlavního jednacího sálu ve Valdštejnském paláci ani nevešli.
Jan Veleba.
Jan Veleba. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Konference "Evropa, imigrace a islám" se ze Senátu přesune do náhradních prostor. Senátor Jan Veleba (SPO), který chtěl uspořádat akci ve Valdštejnském paláci, žádost o její konání stáhl. Připustil, že žádost o souhlas s konáním jeho klub podal pozdě, a akci by se tak nepodařilo připravit.

Hlavní důvod byl ale podle předsedy SPO ten, že akce vyvolala hned po svém oznámení velký ohlas. "Mám informaci, že už to bylo na čísle 130 a to tam ještě nebyli senátoři. Tolik lidí by se zkrátka do jednacího sálu nevešlo," řekl Veleba deníku Aktuálně.cz ve čtvrtek odpoledne. 

"Uděláme to jinde, to jinde máme zajištěné, byli jsme na tuto variantu připraveni. Datum bude dodrženo, čas také," dodal. Náhradní místo konání ale zatím prozradit nechtěl, zveřejní ho prý až večer.

Žádostí se ve čtvrtek měla zabývat Komise pro práci Kanceláře Senátu, její předsedkyně Božena Sekaninová (ČSSD) už v pondělí připustila, že by ji Velebovi kolegové mohli zamítnout. Jen pár dní na pořádání takto velké akce je podle ní hraniční.

"Vzhledem k tomu, že žádost podali 15. října, tak bychom takto velikou akci, kde se podle údajů pana Veleby očekává více než sto účastníků, nezvládli připravit," připustila i mluvčí Senátu Eva Davidová.

Konferenci spolupořádanou iniciativou Islám v ČR nechceme poskytl záštitu prezident Miloš Zeman.  "Konference je výjimkou v záplavě mainstreamové propagandy, které musí čelit nejenom česká, ale celá evropská veřejnost," zdůvodnil podporu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

 Mezi ohlášenými diskutujícími jsou přitom jen odpůrci islámu. Kromě předsedy hnutí Úsvit Miroslava Lidinského například zástupkyně Bloku proti islámu, sociolog Petr Hampl, který už dříve označil mluvčího iniciativy IVČRN Martina Konvičku za jednoho z přijatelných lídrů opozice, nebo vysokoškolský učitel a odpůrce islámu Václav Janoušek.

 

Právě se děje

Další zprávy