Úsvit začal jednat s Konvičkovým blokem o společných volbách

ČTK ČTK
20. 8. 2015 14:31
Představitelé Bloku proti islámu začali uvažovat o vstupu do politiky poté, co se vládní strany vysmály jejich petici proti kvótám pro přijímání uprchlíků.
Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.
Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský. | Foto: ČTK

Praha - Sněmovní opoziční strana Úsvit - Národní koalice a iniciativa Blok proti islámu zahájily debatu o společném postupu v krajských a sněmovních volbách.

Vytvoří pracovní skupinu, která bude hledat programové shody a zabývat se principy spolupráce. Novinářům to ve čtvrtek řekli předseda Úsvitu Miroslav Lidinský a představitel bloku Martin Konvička.

Jednání budou pokračovat

"Jsem rád, že z obou stran je zájem v jednáních pokračovat," uvedl Lidinský. Výsledky mohly být známy zkraje druhého zářijového týdne, dodal.

Představitelé Bloku proti islámu začali uvažovat o vstupu na politickou scénu potom, co se podle Konvičky vládní strany vysmály jejich petici proti kvótám pro přijímání uprchlíků.

Se stranou Úsvit - Národní koalice začaly debaty podle Konvičky i díky společné práci na několika zákonech i osobní spolupráci. Ačkoli Konvička očekává, že debata o společném postupu ve volbách nebude bez problému, věří, že po ní vznikne dobrý tým.

Strana Úsvit - Národní koalice navazuje na hnutí Úsvit, které po vnitřních sporech opustil jeho zakladatel Tomio Okamura.

Okamura společně s dalším bývalým členem Úsvitu Radimem Fialou založil vlastní hnutí Svoboda a přímá demokracie. Úsvit ve Sněmovně zastupuje devět poslanců.

 

Právě se děje

Další zprávy