Ústavní soud odmítl stížnost uprchlého exposlance Wolfa

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 8. 2014 11:46
Petr Wolf, odsouzený na šest let za dotační podvod, nenastoupil koncem roku 2012 do věznice. Policie po něm pátrá po celém světě.
Bývalý poslanec Petr Wolf.
Bývalý poslanec Petr Wolf. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa potrestaného šesti lety vězení za dotační podvod. Verdikt je tak definitivní, Wolfovi se nepodařilo ústavní soudce přesvědčit o údajném porušení práva na spravedlivý proces, uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Wolf do věznice nenastoupil. Zdržuje na neznámém místě, možná mimo území Evropské unie. Policisté po něm stále pátrají, a to i na základě mezinárodního zatykače platného v celém světě.

Soudy Wolfa uznaly vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí. Dotace prý získal na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal jedenáct milionů korun.

Ústavní soudci se zpravodajem Jaroslavem Fenykem si vyžádali rozsáhlý trestní spis se čtyřiačtyřiceti svazky a deseti tisíci stranami. Zkoumali zvláště to, zda se v trestním řízení podařilo opatřit a v souladu s ústavou zpracovat všechny nezbytné důkazy. Důvod k zásahu ÚS nenašel.

"Dokazování bylo velmi podrobné a úplné. Řízení jako celek nelze považovat za protiústavní a jeho průběh i výsledek jsou ústavně konformní, proto ÚS dospěl k závěru, že ústavní stížnost je návrhem zjevně neopodstatněným, a odmítl ji," uvedla Sedláčková.

Ostravský krajský soud bývalému poslanci původně uložil pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět milionů korun.

Nejvyšší soud Wolfovo dovolání odmítl loni v létě. Označil je za zjevně neopodstatněné. Poslední splátku peněžitého trestu Wolfova manželka uhradila loni v říjnu.

 

Právě se děje

Další zprávy