Urážka úředníka za deset tisíc korun. Děláte z nich nadlidi, vztekali se senátoři, zákon ale prošel

Martin Ťopek Martin Ťopek
15. 6. 2016 14:23
Senátem prošel nový zákon o přestupcích. Kromě běžných provinění, jako je například úmyslné uvádění nepravdivých údajů úřadům, obsahuje kromě zvýšení některých sazeb také kontroverzní paragraf o urážce úřední osoby. Za to nyní bude hrozit nemalá pokuta.
Na úředníky teď jenom slušně, za urážku bude pokuta až deset tisíc korun. (Ilustrační foto)
Na úředníky teď jenom slušně, za urážku bude pokuta až deset tisíc korun. (Ilustrační foto) | Foto: GE Money Bank

Praha - Až desetinásobně vyšší pokuty za některé přestupky a hlavně nově zavedený paragraf o urážce úředníka nebo policisty jsou novinky zákona o přestupcích, který schválili senátoři

Právě zmíněný poslední bod byl jediným tématem debaty před hlasováním. "Nejvíce diskutovaný je přestupek proti pořádku, kterého se dopustí osoba tím, že zneváží osobu při výkonu úřední působnosti," zahájil debatu Miroslav Antl

"Za znevážení úřední osoby při výkonu hrozí pokuta až deset tisíc korun. Když se u politiků tato ochrana spíše odbourává, tak nechápu, proč má byt posilována u veřejné správy," ptala se senátorka Eliška Wagnerová. Podle ní naopak může osoba, která vykonává takzvanou veřejnou agendu, být terčem velmi silné kritiky. "Kdo má být v právním státě na prvním místě? Občan, nebo úředník?" dodala.

Senátorům, kteří se přihlásili do diskuse, vadilo, že se z úředníků dělají nadlidé, kteří budou používat vetší ochrany než kdokoliv jiný. "Verbálních útoků na úředníky a policisty je hodně, to nikdo nerozporuje, Ale jestli je správná cesta jít proti nim touto cestou, tak to si myslím, že to správná cesta není," uvedl senátor Václav Láska. 

"Také jsem pro, aby se tento paragraf vyškrtl. Není to nic proti úředníkům, naopak by se tím smazal rozdíl mezi nimi a ostatními lidmi," řekl Václav Hampl.

Senátor Miloš Malý se úředníků zastal. "Proč by se měl někdo nechat urážet jenom proto, že vykonává státní správu? Copak úředník není člověk, nebo je pravdou to, co někdo řekl, že úředník je parazit?" uvedl. 

S takovým názorem byl však v debatě zcela osamocen. Všichni ostatní řečníci jednoznačně požadovali, aby byl zmíněný paragraf vyškrtnutý. "Dodnes jsme si bez takového přestupku vystačili, dodnes jsme ho nepotřebovali. Vážně nevím, proč to nyní vymýšlíme, zejména když stále čteme o odcizení státních institucí od občana," uvedla Wagnerová. 

Podobně laděných příspěvků však zaznělo jen pár. Po krátké debatě senátoři zákon schválili, byť těsně. Pro bylo 28 senátorů, deset proti, zdrželo se jich patnáct. 

Nový zákon tak například na 10 tisíc korun zvyšuje pokuty za ublížení na cti, nedodržení omezujícího opatření, vzbuzování veřejného pohoršení nebo rušení nočního klidu. Z 15 tisíc na 20 tisíc korun se zvyšuje pokuta za způsobení škody na cizím majetku, neoprávněné užívání cizí věci nebo přisvojení si věci nálezem.

Desetinásobně na sto tisíc korun se zvyšuje pokuta za zmaření, ztížení nebo ohrožení poskytnutí zdravotní služby. Stejná částka hrozí za provozování živnosti či obchodu bez povolení. 

 

Právě se děje

Další zprávy