Úřad vlády chystá likvidaci celé agendy lidských práv

Sabina Slonková, Tereza Šídlová
13. 11. 2012 9:15
Tvrdí to zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková
Momentka z jedné z protiromských demonstrací ve Varnsdorfu. Léto 2011.
Momentka z jedné z protiromských demonstrací ve Varnsdorfu. Léto 2011. | Foto: Jan Langer

Praha - Doposud v podstatě neviditelná vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková se odhodlala k nezvyklému kroku: pustila se do křížku s Úřadem vlády.

Je totiž přesvědčena, že se chystá faktická likvidace celé agendy lidských práv, byť přímo její křeslo má zůstat netknuté.

Píše o tom ve svém aktuálním vydání deník Insider, který už minulý týden informoval o tom, že v rámci uvažovaného zrušení ministerstva pro místní rozvoj se má na Úřad vlády přesunout dotační politika.

Potřebná tabulková úřednická místa má vyklidit právě sekce Šimůnkové.

Její lidé se v poslední době podíleli mimo jiné na řešení etnického konfliktu na Šluknovsku.

Zatímco politici i Úřad vlády oficiálně chystané kroky zamlžují, vládní zmocněnkyně nyní veřejně potvrdila, že v rámci takzvané redukce agend státní správy se skutečně navrhuje i osekání sekce lidských práv. Podle Šimůnkové by byla zachována funkce zmocněnce, ale v podstatě bez veškerého výkonného aparátu. Ten dnes čítá kolem padesáti lidí.

"Vyslovila jsem s tím zásadní nesouhlas. Domnívám se, že by tím byla fakticky likvidována i dlouhá léta budovaná agenda lidských práv a jednotlivých poradních orgánů vlády a neušetřily by se finanční prostředky," řekla Šimůnková.

Čtěte podrobnosti v placeném deníku Insider:
Jak daleko je utajovaný návrh z dílny Úřadu vlády a vicepremiérky Karolíny Peake? A co na to říkají koaliční partneři ODS?

 

Právě se děje

Další zprávy