Tři současní senátoři za ČSSD kandidují za stranu Republika

ČTK ČTK
28. 8. 2014 17:30
Spolu se šéfem senátorského výboru pro EU Miroslavem Krejčou to jsou lékaři Pavel Lebeda a Miloš Janeček.
Senát (ilustrační foto)
Senát (ilustrační foto) | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Za novou stranu Republika mandát obhajují tři nynější senátoři ČSSD. Spojuje je také to, že se rozešli se sociální demokracií zejména kvůli nesouhlasu s postupem jejích místních vedení.

Spolu se šéfem senátorského výboru pro EU Miroslavem Krejčou to jsou lékaři Pavel Lebeda a Miloš Janeček, který vede senátní výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Senátoři to oznámili s tím, že ke konci srpna opustí i senátorský klub sociální demokracie.

Brněnský senátor a bývalý ředitel Úrazové nemocnice Janeček uvedl, že o odchodu ze sociální demokracie uvažoval už půldruhého roku.

"ČSSD se zakonzervovala do strany, která je ovládána v regionech jen několika lidmi, kteří rozhodují o všem," zdůvodnil své rozhodnutí. Poznamenal, že vedení strany ho sice doporučilo znovu nominovat, ale "lokální kmotrovství rozhodlo jinak".

Janeček za tím vidí mimo jiné to, že se podílel na akcích proti hazardu, což prý vadilo některým brněnským představitelům ČSSD. Kritizoval také to, že se mu několik měsíců nepodařilo sejít s vedením města nebo strany. "Ta strana není demokratická, nemá o mě zájem, tak co bych tam dělal," dodal Janeček.

Senátoři už za stranu kandidovali do EP

Podobné výtky k ČSSD měl kolínský senátor Lebeda, který spolu s Krejčou za Republiku kandidoval už ve volbách do Evropského parlamentu. Vadil mu mimo jiné nedůsledný postoj strany k přehodnocení církevních restitucí.

Lebeda podotkl, že jeho ústavní stížnost nepodepsal nikdo z vedení ČSSD. Strakonický senátor Krejča se s ČSSD rozešel už před třemi lety kvůli rozdílným názorům s místní organizací a nyní je členem senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí.

Senátorské volby se uskuteční 10. a 11. října. Janečkovým soupeřem za ČSSD v nich bude současný ředitel brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal, Lebeda se střetne s ředitelkou poděbradského centra sociálních a zdravotních služeb Emilií Třískovou a Krejča s ředitelem píseckého hřebčince Karlem Kratochvílem.

 

Právě se děje

Další zprávy