TOP 09 řeší, kdo přijde po knížeti. A co s ní bude dál

Luboš Kreč
20. 7. 2015 10:10
Stranu čeká na podzim volební sněm a je třeba si ujasnit, kdo bude v jejím čele. Dosavadnímu předsedovi Karlu Schwarzenbergovi stále viditelněji docházejí síly.
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Lukáš Bíba / Economia

Praha - Sněmovna má prázdniny, není třeba interpelovat Andreje Babiše (ANO), a tak mají politici TOP 09 čas promýšlet, co s nimi bude dál.

Úvahy jsou o to naléhavější, že stranu čeká na podzim volební sněm. Je třeba si ujasnit, jak dál. A především s kým v čele.

Karlu Schwarzenbergovi stále viditelněji docházejí síly, a tak se řeší potenciální nové rozložení sil.

Hospodářské noviny upozornily, že v případě, že Schwarzenberg se odsune na post čestného předsedy a jeho křeslo formálně převezme Miroslav Kalousek, změní se i šéf poslaneckého klubu.

Po Kalouskovi by jej mohl dělat buď někdejší náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek, nebo protřelý pražský politik František Laudát.

Značka, která stárne

Tyto úvahy, ke kterým se nikdo z TOP 09 nechce oficiálně znát, jakkoli je logické, že se dějí, věrně ilustrují problémy, které před kdysi vládní stranou stojí. A které bude muset její šéf vyřešit.

Že Karel Schwarzenberg je skvělá značka, kterou ale sráží jeho vysoký věk a nepříliš dobré zdraví, bylo jasné už na jaře 2009, když strana vznikla odštěpením od KDU-ČSL, s čímž tehdy Kalouskovi pomáhal šéf ODS Mirek Topolánek.

Jenže najít někoho dalšího, kdo by mohl žezlo jednou převzít, se ani za těch šest let nepodařilo. Základními jmény, která image partaje určují, jsou nadále Schwarzenberg a Kalousek.

Jaromír Drábek, exministr práce, vyletěl jednu dobu nahoru, a jak se mu kupil jeden skandál za druhým, jeho hvězda zhasínala. Populární exministr zdravotnictví Leoš Heger si zase nikdy tak úplně nesedl s Kalouskem.

Nová naděje: Starostové

Zásobárnou nových, perspektivních kádrů se mělo stát hnutí Starostové a nezávislí, s nimiž se TOP 09 od počátku propojila. Jenže parta komunálních politiků vedená Petrem Gazdíkem se začala emancipovat a čím dál víc dává najevo, že svou budoucnost vidí všelijak, jen ne v trvalém svazku s Kalouskem a spol.

Stranu povedu i do sněmovních voleb v roce 2017, říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Reakce prezidenta Zemana na slova velvyslance USA byla podle Schwarzenberga přehnaná a uražená.
13:42
Stranu povedu i do sněmovních voleb v roce 2017, říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Reakce prezidenta Zemana na slova velvyslance USA byla podle Schwarzenberga přehnaná a uražená. | Video: Martin Veselovský

V takové situaci pak nepřekvapí, že horkým kandidátem na klíčový post šéfa poslaneckého klubu se po výřečném Kalouskovi může stát František Laudát - veřejnosti nepříliš známý pražský politik, který dlouhá léta působil v ODS, a než se rozhádali, byl blízkým spolupracovníkem proslulého starosty Prahy 5 Milana Jančíka.

Laudát má kromě jiného úzké vazby na společnost IDS, která získává velké zakázky od pražského magistrátu či dopravního podniku.

Nedostatek tváří měly vyřešit akvizice

Nedostatek nových silných tváří se TOP 09 pokusila vyřešit akvizicemi známých jmen - někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy či exministra spravedlnosti za ODS Jiřího Pospíšila.

Tůma, který kandidoval v roce 2010 na pražského primátora, se ale postupně zcela stáhl a svého času nejpopulárnější český politik Pospíšil zatím v europarlamentu nevykazuje také moc snahy víc se uvnitř TOP 09 profilovat.

To, že tahounem strany zůstává Kalousek, za nímž je velké prázdno a teprve pak se objevují sem tam nějaké tváře, se promítá i na tematickém obsahu.

Ze strany podobně jako z ODS nezaznívá v posledních měsících příliš zajímavých nebo neotřelých nápadů.

Kalousek se mohutně soustřeďuje na svou prezentaci ve Sněmovně, kde vystupuje jako horlivý kritik v podstatě všeho, s čím přijde ministr financí Andrej Babiš.

ANO se stává pravicí

Babiš zhmotňuje to, jak TOP 09 přešlapuj na místě. Jeho ANO se čím dál víc profiluje jako pravicová strana, začal se také víc vyjadřovat k zahraniční politice a pokusil se vymezit jako proamerický vůdce, což jsou přesně kategorie, na nichž staví TOP 09.

Babiš dělá přesně to, proč dával Kalousek s Topolánkovým souhlasem TOP 09 dohromady - aby vyluxovali pravicové voliče od středu až ke kraji a vedle nich už zbylo jen místo pro extremisty.

Fakt, že TOP 09 stagnuje - jak personálně, tak programově, nápady -, vnímají podle všeho i voliči. Při pohledu na dlouhodobý vývoj jejích preferencí, jak je sleduje agentura CVVM, je znát pozvolný propad.

Zatímco na jaře 2014 se pohybovaly na úrovni 11 procent, nyní to je 8 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy