Tajemství zmizení Bělobrádka: Do USA míří pro kontakty

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
4. 12. 2013 6:00
Předseda KDU-ČSL opouští republiku v okamžiku vrcholících klíčových jednání o nové vládě.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sotva začala trojčlenná jednání o vládní koalici mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL, už je opouští jeden z hlavních aktérů.

Odlet předsedy lidovců Pavla Bělobrádka na čtrnáctidenní stáž ve Spojených státech se stal jedním z hlavních témat začínajícího vyjednávání.

Bělobrádek stráví sedm dní ve Washingtonu, jeden ve Philadelphii a čtyři v New Yorku a vše nasvědčuje tomu, že dosavadní vrchol své nedlouhé politické kariéry narušuje kvůli soukromé akci. 

Aktuálně.cz zjistilo, že do Ameriky sice míří na pozvání tamního ministerstva zahraničí, avšak neletí tam jako reprezentant státu. Předseda Sněmovny Jan Hamáček pro Aktuálně.cz vyloučil, že by šlo o Sněmovnou schválenou cestu.

Jedenáct měsíců příprav

Pozvánka, která na začátku prosince Pavla Bělobrádka do USA posílá, dorazila k jeho rukám letos v lednu.

Americká ambasáda Pavla Bělobrádka pozvala v rámci programu International Visitor Leadership Program, jímž za několik posledních let prošly stovky Čechů.

Tehdy v lednu byl Pavel Bělobrádek předsedou strany, která sice měla volební ambice, ve Sněmovně však nebyla zastoupena. Nikdo netušil, že budou na podzim předčasné volby a že Pavlu Bělobrádkovi v nich přímo vysloví přednostními hlasy důvěru 4742 voličů (lidová strana dostala celkově 336 970 hlasů).

"Pozvání dostal jako předseda KDU-ČSL," přibližuje začátek dnešní zaoceánské odyssey mluvčí KDU-ČSL Miriam Farská.

Uvnitř její strany se podle informací deníku Aktuálně.cz velká debata o případném zrušení cesty nevedla. "Já jsem to spíše oznámil a oni to akceptovali," popsal průběh jednání na klubu Bělobrádek.

Máme přece internet

I když se o cestě rozvinula jak mezi politiky, tak mezi voliči velká debata, Pavel Bělobrádek o ní příliš mluvit nechce.

Před hlavní otázku, zda upřednostnil soukromý zájem před zájmem vznikající vlády, uhýbá opakovanou odpovědí, že KDU-ČSL není stranou jednoho muže, že bude mít důstojného zástupce a že bude zpoza oceánu koaliční vyjednávání ve své domovině sledovat a konzultovat na internetové síti.

Nakonec ale připouští, že na odjezd není nejvhodnější doba. "Je to nešikovná situace," řekl deníku Aktálně.cz.

Pobyt, na který vyráží, si jeho dosavadní frekventanti vesměs chválí. Je prý užitečný. "Rozšířilo mi to obzory," říká o něm například poslanec TOP 09  Jan Farský, který podobnou cestu absolvoval letos.

Další účastníci si zase pochvalují cenné kontakty, které za mořem získali. A pohled do programu cesty říká, že Pavel Bělobrádek se sejde v USA například s exkongresmanem Jimem Marshallem, lidé současného kongresmana Gregoryho W. Meekse ho zase provedou po Kapitolu.

"Setká se s řadou různých vládních úředníků a se zástupci neziskových organizací, muzeí a kulturních institucí," potvrdil mluvčí amerického velvyslanectví Daniel Ernst. Bělobrádek s nimi stihne probrat řadu témat od jaderné energetiky po integraci muslimů.

A jak potvrzují HR odborníci, popisovaná cesta do USA se neztratí ani v kariérním životopise. "Pokud uchazeč prokáže, že absolvoval podobné aktivity, může mu to jenom pomoci. Zvlášť pokud jde o program zaštítěný významnou institucí," myslí si expert Jan Halm.

Kdo to bude platit

Část cesty zaplatí Pavlu Bělobrádkovi americká strana. International Visitor Leadership Program obvykle hradí všechny náklady, předseda KDU-ČSL však cestuje v rámci podprogramu VOLVIS, kde je financování omezené.

"Účastníci programu VOLVIS si hradí cestovné do a z USA, zatímco americké ministerstvo zahraničí hradí program během jejich pobytu ve Spojených státech," dodává Daniel Ernst.

Pavel Bělobrádek má ještě jeden důvod se domluvené stáže nevzdávat. Není totiž jisté, zda by se pozvání opakovalo, pokud by jej na poslední chvíli odmítl. Je totiž jen na uvážení ambasády, koho na stáž vybere. Většinou jde o "důležité kontaktní osoby".

"Vybírají si oppinion makery, budoucí lídry. Vím to, protože mi to tenkrát zalichotilo," žertuje další z účastníků stáže, liberecký exprimátor Jan Korytář.

 

Právě se děje

Další zprávy